Czy małe gospodarstwo musi być deficytowe?

Czy małe gospodarstwo musi być deficytowe?

Do 2020 r. drastycznie zmniejszy się liczba gospodarstw rolnych, zwłaszcza do 5 ha. Czy małe gospodastwo należy skreślić?

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ciągu najbliższych 5 lat liczba gospodarstw rolnych w Polsce drastycznie zmaleje. Najgorzej w statystykach przedstawia się sytuacja małych gospodarstw, liczących nie więcej niż 5 ha powierzchni. Właścicielom takich domostw nie brak jednak zapału do pracy i pomysłów, niezbędnych do zaistnienia na rynku i stworzenia alternatywy wobec panujących obecnie warunków. Jak więc prowadzić małe gospodarstwo, by być konkurencyjnym?

gospodarstwa

Według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w ciągu najbliższych 5 lat liczba gospodarstw rolnych w Polsce drastycznie zmaleje.

Elżbieta i Maciej Jabłońscy od 6 lat prowadzą z powodzeniem ekologiczne gospodarstwo rolne w miejscowości Rozalin w pow. pruszkowskim.

– Historia produkcji ekologicznej w naszym gospodarstwie wiąże się z koniecznością przestawienia produkcji upraw na bardziej ciekawe i atrakcyjne – mówi Elżbieta Jabłońska. – Żeby przetrwać, byliśmy zmuszeni zarzucić produkcję zwykłej marchewki, pospolitych ogórków i znanych od lat odmian pomidorów na rzecz bardziej wyszukanych odmian – dodaje.

Żeby przetrwać byliśmy zmuszeni zarzucić produkcję zwykłej marchewki, pospolitych ogórków i znanych od lat odmian pomidorów na rzecz bardziej wyszukanych odmian.

Elżbieta Jabłońska

Państwo Jabłońscy zaczęli w związku z tym produkować m.in. rukolę, a także inne odmiany sałat i ziół. Zadbali również o certyfikat gospodarstwa ekologicznego.

– Certyfikat pozwala nam dostarczać świeże ekologiczne warzywa i zioła do sklepów ekologicznych, restauracji i hoteli, które poszukują takich właśnie, jakościowo dobrych produktów – mówi Elżbieta Jabłońska. – Produkcja ekologicznych warzyw i ziół okazała się dla nas szansą na życie.

Gospodarstwo ekologiczne z Rozalina z roku na rok rozwija nie tylko produkcję, ale i sprzedaż. Dziś odbiorcami ekologicznych warzyw i ziół są głównie renomowane restauracje i hotele, mające swoje siedziby nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami.

małe gospodarstwo

Doskonałym sposobem na dorobienie sobie do działalności rolniczej jest agroturystyka.

A może agroturystyka?

Swój sposób na życie znalazł także Tomasz Pac, rolnik ze wsi Krypno Wielkie w woj. podlaskim. Pan Tomasz oprócz pracy w polu zajmuje się także agroturystyką oraz prowadzi prywatne Muzeum Historyczno-Etnograficzne w Krypnie Wielkim.

– Trzeba mieć jakiś pomysł, który chce się zrealizować – mówi Tomasz Pac. – Oferuję gościom miejsca noclegowe w spichlerzu zaadaptowanym na pokój mieszkalny. Warunki typowo wiejskie – śmieje się.

Prowadzę od kilku lat gospodarstwo agroturystyczne. Kilka lat zajęło nam, aby wyrobić sobie na tyle solidną markę, że obecnie są takie miesiące, że mamy pełne obłożenie i musimy chętnym wręcz odmawiać.

Wojciech Marczycki, rolnik z Parowej

W muzeum prowadzonym przez pana Tomasza większość eksponatów pochodzi z regionu. Każdy z nich ma swoją „duszę”, o której właściciel chętnie opowiada przybyłym gościom.

– Wszystkie te działalności jak na razie nie przynoszą zbyt dużych pieniędzy, więc na chwilę obecną jest to raczej forma dorobienia sobie, ale w przyszłości: kto wie? Z samej gospodarki ciężko wyżyć, więc trzeba kombinować. Jednak małe gospodarstwa mają potencjał – dodaje.

Swoje gospodarstwo rozwija także Wojciech Marczycki, rolnik z Parowej w pow. bolesławieckim.

– Zajmuję się głównie produkcją rolną oraz hodowlą bydła mięsnego – mówi Wojciech Marczycki. – Prowadzę też od kilku lat gospodarstwo agroturystyczne – dodaje. – Kilka lat zajęło nam, aby wyrobić sobie na tyle solidną markę, że obecnie są takie miesiące, że mamy pełne obłożenie i musimy chętnym wręcz odmawiać – podkreśla.

Warto dodać, iż gospodarstwo pana Wojciecha zajęło III miejsce na Dolnym Śląsku w konkursie na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne”.

Jak więc widać, małe gospodarstwa wcale nie muszą być deficytowe. Ważny jest dobry pomysł, pełne zaangażowanie, a przede wszystkim pasja, która niejednokrotnie może przerodzić się w „kurę znoszącą złote jaja”.

Imprezy rolnicze 2018 – warto tam być

Nadchodzą imprezy rolnicze 2018. Targi i wystawy zaplanowane są od stycznia do grudnia. Sprawdź, gdzie i kiedy odbędą się największe wydarz

15 grudnia 2017

Agrolotnictwo. Podniebni rolnicy i ich niesamowite samoloty

Agrolotnictwo w Polsce rozpoczęło swój rozwój od oprysku lasów w 1925 roku, a po raz pierwszy dokonano opylania pól uprawnych już w roku 1927.

13 grudnia 2017

Nieoprocentowana pożyczka dla producentów świń z obszarów ASF!

Nawet 1 mln zł pożyczki może otrzymać producent z obszaru dotkniętego ASF. Jak uzyskać taką pożyczkę? Kto może starać się o nią? Gdzie złożyć wniosek?

12 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij