Ceny żywności pójdą w górę – prognoza na 2019 rok

Ceny żywności w Polsce w 2019 roku będą o 2-3,5 proc. wyższe niż w poprzednim roku. Najbardziej podrożeją produkty zbożowe, warzywa i wędliny. Tańsze będą natomiast masło i nabiał.

Z prognoz Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że podwyżka detalicznych cen żywności będzie wynikiem wzrostu płac, kosztów energii i transportu na każdym etapie łańcucha sektora rolno-spożywczego.

Ceny żywności w górę

ceny żywności

W sektorze produkcji pieczywa udział kosztów pracy jest jednym z największych w przemyśle spożywczym – ocenia Bank BGŻ BNP Paribas.

W 2019 roku najbardziej podrożeją produkty zbożowe, których ceny detaliczne mogą być o 6-7 proc. wyższe niż przed rokiem. Niższe zbiory pszenicy w Unii Europejskiej, spowodowane letnią suszą, a także mniejsze zbiory w Rosji i na Ukrainie wpłynęły na podwyżki cen pszenicy. Na początku grudnia pszenica w skupie w Polsce była o ponad 20 proc. droższa niż przed rokiem, ta dynamika może utrzymać się do końca sezonu. To spowoduje, że wyższe będą ceny mąki, pieczywa i wyrobów piekarskich.

Droższe warzywa

Bank BGŻ BNP Paribas prognozuje podwyżkę cen warzyw.

– Z uwagi na nieurodzaj w Polsce i UE, droższe niż w 2018 r., szczególnie w pierwszej jego połowie, będą warzywa polowe, tj. marchew, cebula oraz ziemniaki. Z analizy Banku BGŻ BNP Paribas, wynika też, że ceny pietruszki w tym okresie mogą być wręcz rekordowe. Natomiast dynamika wzrostu cen pozostałych warzyw nie powinna być aż tak znacząca. W konsekwencji, zakładając scenariusz, że w kolejnym sezonie plony warzyw polowych będą zbliżone do średniej z ostatnich latach, w całym 2019 r. przeciętne ceny warzyw będą o ok. 3-5 proc. wyższe niż w 2018 r. – twierdzi Karolina Załuska, ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Tańsze owoce

Tańsze będą natomiast owoce, zarówno krajowe jak i cytrusowe. Niskie ceny to efekt wysokiej podaży tych produktów. Obecnie w przechowalniach zgromadzona jest duża ilość jabłek, które ze względu na swoją jakość i dobór odmian nie mogą zostać wyeksportowane. Prawdopodobnie będą więc oferowane na krajowym rynku, albo trafią do przetwórstwa. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przewidują, że owoce mogą być o 2-3 proc. tańsze niż w 2018 roku. Ponadto, zbiory owoców krajowych w 2019 roku będą znaczące, co będzie również sprzyjać niskim cenom.

Co z masłem i nabiałem?

Z analiz Banku BGŻ BNP Paribas wynika, że jaja i masło, które w 2018 roku na tle ostatnich lat były relatywnie drogie, potanieją.

– Z uwagi na normalizację sytuacji na rynku unijnym, zdecydowanie, bo o ponad 15 proc. tańsze powinny być jaja. Obniżki cen masła mogą natomiast przekroczyć 10 proc. W ostatnim kwartale 2018 r., za sprawą większej produkcji mleka i w konsekwencji masła w Nowej Zelandii, która jest jego największym eksporterem, ceny masła na rynkach światowych zaczęły spadać. Efekty tych obniżek na polskich półkach sklepowych będziemy mogli zaobserwować już na początku 2019 r. – prognozuje Paweł Wyrzykowski, ekspert ds. analiz sektorowych i rynków rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas.

Cukier nie stanieje

ceny żywności

fot. pixabay

Jakie będą ceny żywności w 2019 roku? O kilka procent podrożeć mogą wyroby czekoladowe i słodycze.

Zniesienie kwotowania przyczyniło się do zwiększenia produkcji cukru w Unii Europejskiej. Efekt? Obniżki cen detalicznych cukru na krajowym rynku do poziomu poniżej 2 zł/kg (w lipcu 2018). W 2019 roku cukier nie powinny tanieć.

Wzrost cen wędlin

Co z cenami mięsa? Wieprzowina, szczególnie w pierwszym półroczu 2019 roku będzie prawdopodobnie tańsza niż przed rokiem. Wpłynie na to większa ilość ubojów trzody chlewnej oraz wyższa podaż surowca w Polsce i innych krajach UE. Jednocześnie ceny mięsa drobiowego i wołowiny pójdą w górę. Większych podwyżek (o ponad 3 proc.) możemy spodziewać się w przypadku wędlin. Powód? Wspomniane wcześniej wysokie koszty pracy i energii, jak również rosnąca zamożność konsumentów, którzy będą coraz częściej sięgać po produkty wysokogatunkowe.

Źródło: Bank BGŻ BNP Paribas

Hodowcy trzody na minusie

Hodowcy trzody chlewnej wciąż nie mogą wyjść na prostą. Prawie od półtora roku ceny oscylują wokół granicy opłacalności.

25 marca 2019

Czy będzie nas stać na jedzenie? [Aktualności]

Na pytanie odpowiada szef resortu rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

25 marca 2019