Jak pobierać kiszonkę z pryzmy kukurydzy?

Download PDF

Rolnicy, którzy kilka tygodni temu zakiszali kukurydzę na kiszonkę, w najbliższym czasie zaczną otwierać nowe pryzmy i skarmiać nimi bydło. Jakich błędów nie popełniać, by kiszonka jak najdłużej zachowała komplet swoich właściwości odżywczych?

Prawidłowo sporządzona kiszonka to pełnowartościowa pasza dla bydła, która doskonale sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym, gdy pastwisko nie jest już źródłem dobrego pożywienia. Jeśli kiszonka jest dobrze przechowywana, można nią skarmiać bydło nawet przez 36 miesięcy od jej sporządzenia. Oczywiście, pod pewnymi warunkami.

Po pierwsze – nie należy otwierać pryzmy z kiszonką zbyt wcześnie, gdyż proces fermentacji nie jest jeszcze wtedy zakończony.

Z frontu pryzmy kiszonkę należy pobierać bardzo ostrożnie, aby niepotrzebnie nie naruszać całości.

Marcin Gołębiewski, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie

– Zbyt wczesne otwarcie kiszonki spowoduje, że będzie ona miała niższa strawność. Co więcej, będzie bardziej narażona na procesy gnicia i psucia się – wyjaśnia Marcin Gołębiewski z Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. – Z frontu pryzmy kiszonkę należy pobierać bardzo ostrożnie, aby niepotrzebnie nie naruszać całości. Najlepiej do pobierania sprawdzają się różnego rodzaju wycinaki, które pozwalają na precyzyjne pobranie paszy. Niektórzy rolnicy stosują do pobierania kiszonki wybieraki. Wtedy trzeba jednak pamiętać, by zakiszony materiał zbierać od góry do dołu, a nie na odwrót. Wtedy bowiem istnieje ryzyko, że do wnętrza pryzmy dostanie się powietrze, które zniweluje środowisko beztlenowe i zapoczątkuje negatywne procesy wewnątrz kiszonki.

Kiszonka z kukurydzy powinna być nie tylko zabezpieczona przed działaniem wilgoci i promieni słonecznych, ale też szkodników. Dla pryzmy najbardziej niebezpieczne są gryzonie i ptaki, które powodują straty, a także przyczyniają się do zanieczyszczenia paszy. Podczas pobierania kiszonki warto zwrócić uwagę, czy u frontu pryzmy nie ma śladów działania szkodników.

Przeczytaj również:

  1. Kiszonka z sorga, czyli jaka pasza?
  2. Zasady i cele stosowania dodatków kiszonkarskich
  3. Kiszonka a preparaty wspomagające

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o