Rynek borówki w Europie. Jak wygląda sytuacja?

Rynek borówki amerykańskiej nadal rośnie na całym świecie. I to pomimo niesprzyjającej pogody w niektórych krajach i zwiększonych kosztów produkcji odczuwalnych na całym świecie. Jak wygląda on w krajach Europy Zachodniej?
Rynek borówki rozwija się pomimo problemów, wśród których ważny jest niedobór siły roboczej czy rosnące koszty nawozów i innych środków produkcji. Popyt na popularne jagody wciąż rośnie, a perspektywy dla światowego rynku borówki są dobre. Największym światowym producentem borówek pozostają Chiny, które w 2019 roku wyprzedziły Amerykę Północną.
Spis treści
Holandia: rozpoczęto zbiór borówek
Holenderscy plantatorzy borówki amerykańskiej rozpoczęli w tym tygodniu zbiory, a owoce na plantacjach mają dobry rozmiar i kształt. Okres poprzedzający sezon był dobry, nie wystąpiły żadne nietypowe warunki pogodowe, więc powinien to być kolejny piękny sezon dla holenderskich plantatorów borówek” – przewiduje handlarz owocami. Na koniec ostrzega: „Kupujący wciąż muszą zdawać sobie sprawę, że jakość ma swoją cenę. Porównywanie cen południowoeuropejskich (koniec sezonu, puste chłodnie) z cenami świeżego zbioru (Serbia, Holandia, Niemcy) jest wciąż zbyt częste. Nie kieruj się ceną, kieruj się jakością. Jakość ma swoją cenę, ale spowoduje mniej problemów z kupującym/odbiorcą końcowym.”
Belgia: udział borówek ekologicznych nadal rośnie
W Belgii rozpoczął się sezon na borówki. „Popyt na belgijskie borówki jest dobry. Widzimy, że jeszcze nie wszyscy przestawili się na lokalny produkt, ale sprzedaż idzie dobrze” – mówi belgijski handlowiec. „Po pewnym niepokoju związanym z niespodziewanym mrozem i suchym marcem, okazało się, że jakość jest doskonała. Mamy już dobrą passę, a zaczęliśmy prawie 2 tygodnie wcześniej niż w zeszłym roku. Co więcej, ceny są na odpowiednim poziomie, więc będziemy zadowoleni, jeśli utrzymają się przez cały sezon.”
„Jeśli chodzi o borówki ekologiczne, mamy bardzo duże ilości przychodzące” – kontynuuje. „Dla nas stanowi to około 20% całej produkcji, a popyt na produkty ekologiczne w Belgii rośnie z każdym rokiem. Jakość również jest dobra, dlatego coraz więcej sprzedawców detalicznych umieszcza je na swoich półkach”.
Niemcy: rozpoczynają się krajowe zbiory
Niemiecki rynek borówki amerykańskiej charakteryzuje się obecnie różnorodnością i licznymi źródłami pochodzenia. Jednakże od 25 tygodnia roku niemieccy konsumenci mają dostęp do pierwszych niemieckich owoców z upraw tunelowych. Za kilka dni zaczną się również pierwsze dostawy borówki odmiany Duke z upraw polowych. Asortyment zostanie uzupełniony za około 2-3 tygodnie pierwszymi dostawami z Polski” – wyjaśnia jeden z importerów. Ceny są nieco niższe niż w ubiegłym roku, mimo że koszty produkcji wciąż rosną.
Główną odmianą uprawianą w Niemczech jest Duke. Większość towaru trafia na rynek w pierwszej połowie sezonu, ponieważ Polska coraz bardziej naciska na rynek z ilością towaru w drugiej połowie sezonu. Zazwyczaj główne zbiory w Niemczech są sprzedawane do połowy października. Północne Niemcy to nadal główny obszar upraw, ale niektóre regiony południowe również zyskują na popularności. Zbiory z tych regionów są sprzedawane głównie na regionalnych rynkach hurtowych.
Wielka Brytania: brak siły roboczej opóźnia zbiory borówek o tydzień na niektórych plantacjach
W Wielkiej Brytanii trwają zbiory borówek amerykańskich. Jeden z plantatorów z Kent powiedział, że mógł rozpocząć zbiory w zeszłym tygodniu, ale wstrzymał się do tego tygodnia.
„Zamiast robić dwa zbiory, postanowiliśmy poczekać i zrobić tylko jeden większy zbiór. Nie będzie to miało wpływu na trwałość ani jakość owoców, ponieważ trafiają one bezpośrednio do detalistów”.
W ciągu najbliższych 2-3 tygodni, kiedy ilość owoców osiągnie szczyt, będzie następował stały wzrost ilości owoców, a zbiory będą kontynuowane dla różnych odmian przez całe lato, aż do przełomu sierpnia i września.
Popyt jest umiarkowany, ale plantatorzy obawiają się, że rosnące koszty utrzymania wpłyną na popyt na owoce miękkie. O ile truskawki i maliny są postrzegane jako brytyjskie owoce letnie, o tyle borówki amerykańskie nie, ponieważ tradycyjnie są importowane przez 52 tygodnie w roku.
Konsumpcja borówki amerykańskiej w Wielkiej Brytanii wciąż rośnie, ale aby być bardziej konkurencyjnym, brytyjscy plantatorzy musieliby przestawić się na zbiór przy użyciu maszyn, aby uczynić go bardziej opłacalnym.
Francja: dobre perspektywy dla francuskich borówek
Na rynku francuskim nadal można znaleźć borówki hiszpańskie. Obecne są także jagody pochodzenia francuskiego, a ich produkcja ma wzrosnąć w najbliższych tygodniach. Większość borówek jest nadal pakowana w tacki 125 g. Fala upałów w ostatnich dniach spowodowała konieczność nawadniania. Na południowym zachodzie niektórzy plantatorzy borówek ucierpieli z powodu przymrozków na początku kwietnia, które opóźniły rozpoczęcie produkcji o około 3 tygodnie. Jednak w porównaniu z ubiegłym sezonem, pod względem wielkości zbiorów, zbiory wyglądają dobrze. Jeśli chodzi o jakość, to na razie jest ona zadowalająca.
Ogólnie rzecz biorąc, rynek borówki amerykańskiej we Francji nadal się rozwija, a popyt na nią stale wzrasta.
Włochy: obawy o brak wody przy rosnącym areale borówki amerykańskiej
Wysokie temperatury mają wpływ na kampanię borówkową w północnych Włoszech. Jeden z głównych operatorów mówi, że owoce są mniejsze niż w poprzednich latach, a ponadto dojrzewanie, ze względu na pogodę, jest szybsze. Do tego dochodzi problem suszy: gospodarstwa, które mają ograniczony dostęp do wody, są narażone na ryzyko uszkodzenia roślin. W północno-zachodniej części Włoch zbiory mogą być niższe o 50%. Ceny nie są zbyt wysokie, ponieważ nie dorównują cenom produktu hiszpańskiego, które są bardziej konkurencyjne. Operator włoski eksportuje do całej Europy, przede wszystkim do Wielkiej Brytanii i Szwajcarii, ale także do krajów wschodnich, do których operatorom włoskim jest łatwiej dotrzeć niż hiszpańskim.
Z roku na rok obszary uprawy borówki w Kampanii powiększają się. „Zbiory rozpoczęły się kilka miesięcy temu” – mówi dyrektor jednej ze spółdzielni. „Jesteśmy głęboko przekonani o walorach włoskiej borówki, dlatego co roku zwiększamy areał produkcji o kilka hektarów; w ten sposób rośniemy nie tylko pod względem upraw, ale także pod względem wielkości. W ostatnim miesiącu mieliśmy kilka problemów związanych z dużą dostępnością produktu na rynkach, przede wszystkim ze względu na obecność konkurencyjnych produktów hiszpańskich, które na pewien czas zablokowały rynki. Obecnie jednak sytuacja się uspokoiła.
Oczekuje się, że produkcja borówek z Val Venosta wyniesie około 30 ton. „Jeśli weźmiemy pod uwagę, że każda tacka zawiera 125 gramów produktu, zdamy sobie sprawę, że jest to naprawdę niewielka ilość” – wyjaśnia jeden z włoskich spółdzielców.
Ten rok będzie pierwszym testem dla odmian Sekoya uprawianych w Piemoncie i innych regionach Włoch, w tym w południowych Włoszech. Projekt zakłada osiągnięcie w ciągu kilku lat silnej produkcji we Włoszech i na całym świecie, aby móc wysycić rynek borówki odmianami Sekoya przez 12 miesięcy w roku. Obecnie we Włoszech zasadzono około 15 hektarów odmian Sekoyi. Jednakże planuje się, że do 2027 roku powierzchnia upraw osiągnie 120 hektarów. Dostępność produktu w kraju spodziewana jest od końca marca do końca października.
Hiszpania: ceny hiszpańskich borówek amerykańskich wracają do normy
W ciągu ostatnich dwóch tygodni ceny hiszpańskich borówek znacznie wzrosły. Mimo to nadal utrzymuje się na niskim poziomie ze względu na znacznie większe ilości w porównaniu z poprzednimi kampaniami. Po zakończeniu szczytu sezonu, przez cały czerwiec, ilości borówek gwałtownie spadają. Szacuje się, że na rynek wprowadzono ponad 95% całkowitej produkcji spodziewanej w danej kampanii. W obecnej kampanii ilość towaru, która trafiła na rynek borówki, jest wyższa od poprzedniej o ponad 20%. Oczekuje się, że w nadchodzących kampaniach podaż z Huelvy będzie nadal rosła, podobnie jak w pozostałych krajach produkujących na świecie. Eksperci branżowi szacują zatem, że w nadchodzących kampaniach ceny nadal będą się dostosowywać, co może zachęcić do większej konsumpcji.
Polska: przed nami inauguracja zbiorów borówki
Przed sześcioma laty podczas Międzynarodowego Dnia Owoców rozpoczął się proces integracji plantatorów i przetwórców owoców jagodowych w naszym kraju. Przed nami kolejne obchody — 1 lipca. Jednocześnie jest to Dzień Polskiej Borówki, podczas którego nastąpi oficjalne otwarcie sezonu zbiorów borówki wysokiej, w tym degustacja pierwszych owoców. W roli gospodarza Dominika Kozarzewska, Członkini Zarządu Fundacji Promocji Polskiej Borówki i koordynatorka prac Jagodowego Core Teamu.
Czytaj więcej:
Cena borówki amerykańskiej 2022
Rynek borówki amerykańskiej 2022
źródło: freshplaza.com









