Sytuacja na rynku borówki. Prognozy optymistyczne, ale…

Sytuacja na rynku borówki świadczy o tym, że globalnie sektor ten nadal będzie się rozwijał. Na takie wnioski jednoznacznie wskazuje najnowszy raport Rabobanku. Ale czy ten rozwój będzie równomierny?

Sytuacja na rynku borówki i rosnąca jej popularność wynika z połączenia korzyści zdrowotnych, wygody, smaku i wszechstronności borówek. Czynniki te są najważniejszymi elementami napędzającymi popyt, przygotowując grunt pod sukces branży.

Reklama

Jak w przyszłości może wyglądać sytuacja na globalnym rynku borówki?

Według najnowszego raportu Rabobank „RaboResearch Food and Agribusiness Blueberry” globalna przyszłość sektora borówki amerykańskiej rysuje się w jasnych barwach. Prognozy wskazują na kontynuację wzrostu, który będzie napędzany dalszym zwiększeniem wydajności produkcji i rozwojem linii owoców klasy premium. Największym importerem dla świeżych i mrożonych borówek pozostaje Ameryka Północna, w szczególności Stany Zjednoczone. Jednocześnie największymi eksporterami w kategorii świeżych owoców będą Peru, Meksyk i Chile.
Największe wyzwania dla rozwoju branży po stronie podaży, takie jak koszty logistyki czy środków produkcji stopniowo spadają. Jednakże presja na marże będzie nadal motywować branżę do poprawy wydajności i produktywności, między innymi poprzez odnawianie odmian. W międzyczasie branża skoncentrowała swoje wysiłki na podniesieniu jakości owoców, która ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia konsumpcji borówek. A ta pozostała stabilna pomimo inflacji. Jednakże, by utrzymać satysfakcję konsumentów, koniecznie trzeba wdrożyć nowe technologie i odmiany.

Rosnący światowy eksport borówek

Globalny eksport świeżych borówek stale wzrastał w ciągu ostatniej dekady, między innymi dzięki dywersyfikacji regionów upraw. Obecnie do krajów o największym wzroście należą Peru, RPA, Maroko, Meksyk, Polska i Hiszpania. Jednakże w przypadku Peru dynamiczny rozwój sektora zapowiadany na lata 2024–2025 i eksport mogą powstrzymać potencjalne skutki utrzymujących się anomalii pogodowych związanych z El Niño. Ale w długoterminowej perspektywie globalny eksport świeżych borówek wznowi wzrost wraz z poprawą plonów w Peru. Ponadto pomoże dalszy rozwój dostaw z innych regionów uprawy borówek. Według szacunków Rabobanku, globalny eksport świeżych borówek przekroczy 1 milion ton rocznie do 2026–2027 r.

Główni dostawcy świeżych borówek

Dotychczas największymi eksporterami świeżych borówek były Peru, Meksyk i Chile. Jednak wysokie zimowe temperatury w Peru opóźniły zbiory, negatywnie wpływając na plony i ograniczając eksport.

Jeśli chodzi o Meksyk, borówki i inne owoce jagodowe stanowią największą część, pod względem wartości, eksportu rolno-spożywczego tego kraju. Wśród nich branża borówkowa jest najszybciej rozwijającym się sektorem rolnictwa.

Z kolei eksport świeżych borówek z Chile spadł ze szczytu w sezonie 2020–2021 i oczekuje się dalszego spadku w sezonie 2023–2024.

A co z borówkami mrożonymi?

Mrożone borówki należą do najczęściej spożywanych mrożonych owoców na rynku amerykańskim pod względem dostępności na mieszkańca. Jednocześnie są najszybciej rosnącym fragmentem sektora mrożonych owoców. Stany Zjednoczone nadal zwiększają import mrożonych borówek, a głównymi źródłami dostaw są Kanada, a następnie Chile, Peru i Argentyna.

A jak sytuacja w Europie?

W Europie największymi producentami i eksporterami jak na razie są Hiszpania i Polska. Jednakże pozycji Hiszpanii mogą zagrozić coraz częściej występujące w tym kraju susze i związane z nimi ograniczenia podaży wody do nawadniania.

Z kolei w Polsce duży areał plantacji spowodował spadki cen, nierzadko do poziomu kosztów produkcji. Tym samym spadła opłacalność produkcji, która może doprowadzić do zatrzymania rozwoju branży. Jednocześnie wzrasta znaczenie Ukrainy i Serbii, które coraz mocniej rozpychają się na europejskich rynkach. Serbscy producenci stawiają na wysoką jakość owoców, dlatego część plantacji będzie prowadziła produkcję „zero pozostałości”. Dzięki temu chcą dotrzeć do konsumentów, którzy zwracają dużą uwagę na bezpieczeństwo żywności.

Źródło: italiafruit.net


Czytaj również: Ceny śliwek 2023 pod koniec kampanii surowcowej

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *