Dobrze skorzystaj z podarowanych owoców i warzyw

Jak powinniśmy wykorzystywać podarowane nam produkty i kto tak naprawdę może je przyjąć? Agencja Rynku Rolnego przypomina...

Agencja Rynku Rolnego po raz kolejny przypomina o prawidłowym wykorzystywaniu otrzymanych za darmo owoców i warzyw.

Agencja przypomina, że ofiarowane produkty dystrybuowane do odbiorców końcowych powinny być przekazywane według obowiązującego prawa.  Apel dotyczący owoców i warzyw skierowany jest przede wszystkim do dwóch typów organizacji:

Warto też pamiętać, że owocewarzywa ofiarowane za darmo przez producentów nie mogą zastępować ilości normalnie zakupowanych przez daną jednostkę.

  • Organizacja charytatywna – zobowiązana jest wykorzystywać otrzymane w ramach bezpłatnej dystrybucji produkty w swojej działalności służącej pomocy osobom, których prawo do otrzymywania pomocy społecznej jest uznane w prawie krajowym, w szczególności w związku z tym, że osoby te nie posiadają środków utrzymania (art. 34 ust. 4 lit a. RPEiR (UE) nr 1308/2013 – Dz.U. UE L 347 z 20.12.2013 r., z późn. zm.). 
  • Inne uprawnione jednostki organizacyjne lub osoby fizyczne (tj. zakłady karne, szkoły, placówki, o których mowa w art. 22 w/w rozporządzenia, obozy wypoczynkowe dla dzieci, szpitale lub domy spokojnej starości)  zobowiązane są do zapewnienia, aby dystrybuowane przez nie owocewarzywa przeznaczone były dla osób (podopiecznych) regularnie uczęszczających/przebywających w danej placówce (np. dzieci w żłobkach, przedszkolach, szkołach podstawowych lub średnich, pensjonariusze domów spokojnej starości, szpitali itp.). Dystrybucja powinna przebiegać w sposób racjonalny w oparciu o możliwości konsumpcyjne podopiecznych danej placówki.

Warto też pamiętać, że owocewarzywa ofiarowane za darmo przez producentów nie mogą zastępować ilości normalnie zakupowanych przez daną jednostkę. Dary stanowią jedynie uzupełnienie tej ilości. Agencja przypomina również, że jednostki, które mogą przyjąć produkty wycofane z z rynku w ramach bezpłatnej dystrybucji, muszą przestrzegać m.in. praw Unii Europejskiej oraz powinny prowadzić osobną ewidencję na te produkty.

Więcej informacji na temat przekazywanych organizacjom owoców i warzyw znajdziecie na stronie Agencji.

Agroklimat w Polsce: jak wpływa na rolnictwo?

Agroklimat w ujęciu podręcznikowym jest opisem stanów pogodowych na określonym obszarze, który wpływa na rozwój roślin.

1 grudnia 2016

Borówki i maszyny Kubota: doskonałe połączenie!

Opowieść o Jerzym Wilczewskim, który odniósł sukces, stawiając na borówki oraz pomarańczowe maszyny Kubota!

3 grudnia 2016

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016