Z szacunków USDA wynika, że produkcja wieprzowiny na świecie wyniesie w tym roku 106,1 mln ton (-6 proc.). Za ten spadek odpowiada rozwój choroby ASF w Chinach i innych krajach azjatyckich. Zmalało również światowe pogłowie trzody chlewnej (-2 proc.) do poziomu 767,4 mln sztuk.
Pogłowie trzody chlewnej spadło w: Chinach (- 3,1 proc.), oraz w znacznie mniejszym stopniu w UE (-1,4 proc.), Kanadzie (-1,4 proc.) i Brazylii (-1 proc.). Wzrosty odnotowano natomiast w Stanach Zjednoczonych (+2,4 proc.), Rosji (+3 proc.) i Meksyku (+3 proc.).
Pogłowie trzody chlewnej spada
Chińskie pogłowie trzody chlewnej maleje. Pod koniec ubiegłego roku było o 13,5 mln sztuk niższe niż przed rokiem (428,1 mln sztuk). To efekt rozprzestrzeniania się choroby ASF, która objęła już całe Chiny. Liczba świń zmalała również w Unii Europejskiej (-1,5 proc.). Spadek widoczny był w Polsce (-7,4 proc.), Niemczech (- 4 proc.), Danii (-1,5 proc.) i Holandii (-3 proc.).
– W Polsce spadek pogłowia wyniósł 8,9 proc. Redukcja pogłowia macior prośnych była większa niż ogólnego pogłowia – informuje Danuta Zawadzka z IERiGŻ.
Światowa produkcja wieprzowiny
Podsumowując: z wyliczeń USDA wynika, że tegoroczna światowa produkcja wieprzowiny może wynieść 106,1 mln ton. Oznaczałoby to spadek o 6 proc. w skali roku.
Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej szacowana jest na 24,2 mln ton. Spadła w Niemczech (- 4 proc.), Danii (-2 proc.), Belgii (-1,5 proc.), Wielkiej Brytanii (-0,5 proc.). Wzrosty przewidywane są natomiast w Hiszpanii (+11 proc.) i we Francji (+3,5 proc.).
Prognoza na przyszły rok
Świat
95,2 mln ton – tyle wyniesie według USDA światowa produkcja wieprzowiny w przyszłym roku. To poziom o 10 proc. niższy niż w ubiegłym roku. Zdaniem Danuty Zawadzkiej w rezultacie spadek produkcji będzie konsekwencją dalszego spadku produkcji w Chinach na skutek ASF.
– Oczekuje się, że chińska produkcja wieprzowiny w 2020 r. wyniesie 34,8 mln ton i będzie o 25 proc. mniejsza niż w 2019 r. Oprócz Chin spadek produkcji w wyniku ASF nastąpi także na Filipinach (o 16 proc.) i w Wietnamie (o 6 proc.). Wzrost produkcji spodziewany jest natomiast w Brazylii (o 4,5 proc.), Meksyku (o 4,3 proc.), Stanach Zjednoczonych (o 4 proc.), Rosji (o 2,8 proc.), Kanadzie (o 2,5 proc.) oraz UE (o 1,5 proc.). Również w Japonii i Korei Płd. produkcja trzody może się zwiększyć (o ok. 1 proc.) – czytamy w biuletynie IERiGŻ „Rynek mięsa”.
Unia Europejska
Natomiast z prognozy KE wynika, że produkcja wieprzowiny w UE w przyszłym roku wyniesie 24,5 mln ton (+1,5 proc. w skali roku).
Wzrost produkcji nastąpić może w Danii (+4,3 proc.), spadek w Niemczech (-5 proc.), Francji (-2 proc.), Belgii (-8,5 proc.). Bez zmian w skali roku – w Hiszpanii, Holandii i we Włoszech.
Źródło: IERiGŻ
Dodaj komentarz