Suszona plazma krwi wspomoże zdrowotność prosiąt

Suszona plazma krwi wspomoże zdrowotność prosiąt

Suszona plazma to nie tylko źródło białka, ale też substancji aktywnych zwiększających zdrowotność prosiąt. Co trzeba jeszcze o niej wiedzieć?

Wzrastające ceny poekstrakcyjnej śruty sojowej, skłoniły hodowców do poszukiwania tańszych źródeł białka, jednocześnie stwarzając możliwość stosowania w żywieniu zwierząt monogastrycznych produktów przerobu krwi, takich jak rozpyłowo suszona plazma krwi i suszone krwinki.

Tym razem poświęcamy więcej uwagi rozpyłowo suszonej plazmie krwi jako źródłu substancji aktywnych zwiększających zdrowotność prosiąt, zwłaszcza w okresie okołoodsadzeniowym. Aby zgłębić temat, musimy jednak zacząć od początku i odpowiedzieć na najbardziej podstawowe pytania dotyczące suszonej plazmy.

suszona plazma krwi

Mimo że udział plazmy w mieszance dla zwierząt nie powinien przekraczać 6–7%, warto zwrócić uwagę na ten produkt uboczny krwi, stanowiący cenne źródło białka zwierzęcego o wysokiej wartości biologicznej oraz nośnik substancji aktywnych.

Skąd się bierze krew jako materiał paszowy?

Krew jest produktem powszechnie uzyskiwanym w ubojniach zwierząt. Wykazując się dużą podatność na rozkład bakteryjny wywołujący hemolizę (rozpad krwinek czerwonych), wymaga szybkiej konserwacji, najczęściej w postaci suszenia rozpyłowego. Wykorzystana w tym celu może być jedynie krew zwierząt przebadanych weterynaryjnie, u których nie stwierdzono chorób wirusowych.

Czym jest suszona plazma krwi?

Technologia produkcji plazmy przebiega według ściśle określonych procedur. Na początku krew schładza się do ok. 3°C i miesza wraz z cytrynianem sodu, co przeciwdziała jej krzepnięciu, a następnie przy zastosowaniu wirówek oddziela się krwinki od osocza. Następnie przy wykorzystaniu natryskiwarek plazmę krwi poddaje się suszeniu początkowo w temperaturze 80–98°C, która w dalszej kolejności stopniowo obniżana jest do 38–45°C.

suszona plazma krwi w żywieniu prosiąt

Immunoglobuliny zawarte w suszonej plazmie u starszych prosiąt nie są wchłaniane przez ściany jelit, nie mają więc możliwości przenikania do krwi.

Co zawiera suszona plazma krwi?

Suszona plazma krwi (osocze po odwirowaniu krwinek) zawiera dużo białka ogólnego, bo ok. 78%. Jest to białko zwierzęce wyróżniające się dużą zawartością takich aminokwasów egzogennych (tzn. tych, które muszą być dostarczane w diecie) jak lizyna i treonina (patrz tab. 1). Natomiast białko to jest niedoborowe w metioninę, stąd w przygotowaniu receptury mieszanki zawierającej plazmę niezbędne jest włączenie komponentów uzupełniających niedobór tego aminokwasu lub czystej krystalicznej metioniny. Produkt ten jest także bogaty w składniki mineralne (patrz tab. 2).

Wśród głównych frakcji białkowych w suszonej plazmie krwi wyróżnić można albuminy (ok. 50%), α-globuliny (15%), β-globuliny (15%) oraz γ-globuliny, w skład których wchodzą najcenniejsze immunoglbuliny (15%).

Tab. 1. Skład aminokwasowy wybranych komponentów białkowych
WyszczególnienieSuszona plazma krwiSuszone krwinkiPoekstrakcyjna śruta sojowa
Białko ogólne780920449
Lizyna699028
Metionina786
Tryptofan13126
Treonina433618
Izoleucyna20622
Leucyna7413435
Walina529222
Histydyna257512
Arginina454033
Fenyloalanina487122
Tyrozyna402216,4

 

Tab. 2. Zawartość składników mineralnych w wybranych komponentach białkowych
SkładnikSuszona plazma krwiSuszone krwinkiPoekstrakcyjna śruta sojowa
Ca (g)1,000,503,50
P (g)1,802,505,40
Mg (g)1,480,703,10
Na (g)70,6034,200,40
K (g)13,308,8023,70
Fe (mg)998,501770,10186,30
Mn (mg)11,906,4038,00
Cu (mg)50,2019,3015,80
Zn (mg)80,0067,9049,00

Jakie korzyści odnosimy z wykorzystania plazmy w żywieniu prosiąt?

Suszona plazma krwi zawiera dużo białka ogólnego, bo ok. 78%. Jest to białko zwierzęce wyróżniające się dużą zawartością aminokwasów egzogennych.

Pomimo tego, że cena suszonej plazmy jest wysoka, a udział w mieszance dla zwierząt nie powinien przekraczać 6–7% (patrz tab. 3), warto zwrócić uwagę na ten produkt uboczny krwi, stanowiący cenne źródło białka zwierzęcego o wysokiej wartości biologicznej oraz nośnik substancji aktywnych. Związki te pomagają utrzymać integralność (spoistość) ścian nabłonka jelit narażonych na działanie bakterii patogennych, zwłaszcza w okresie odsadzenia prosiąt i w czasie zmiany składu diety zwierząt. Polepszają także efektywność działania układu immunologicznego związanego z błonami śluzowymi oraz korzystnie modyfikują populację mikroflory (bakterii) naturalnie zasiedlającej przewód pokarmowy.

Główne działanie suszonej rozpyłowo plazmy opiera się na eliminacji bakterii patogennych w świetle jelita cienkiego, zwłaszcza E. coli. Zawarte w plazmie immunoglobuliny i glikoproteiny wiążą ponadto złe bakterie, co umożliwia ich wydalenie z kałem na zewnątrz organizmu. Przeciwdziała to osiedlaniu się tych mikroorganizmów na nabłonku jelitowym i ogranicza występowanie stanów zapalnych.

Skład komponentowy i chemiczny mieszanki

Tab. 3. Skład komponentowy i chemiczny mieszanki dla warchlaków (10–30 kg m.c.)
Skład komponentowyUdział
Śruta jęczmienna47,68%
Śruta pszenna30,00%
Suszona rozpyłowo plazma krwi5,00%
Poekstrakcyjna śruta sojowa14,00%
Fosforan dwuwapienny1,00%
Kreda pastewna0,90%
Chlorek sodu0,34%
Premiks1,00%
L-Lizyna0,05%
DL- Metionina0,022%
Skład chemiczny mieszanki
Energia metaboliczna12,70 MJ
Białko ogólne181,65 g
Włókno surowe45,10 g
Ca8,97 g
P strawny3,11 g
Lizyna10,23 g
Metionina3,00 g

Warto podkreślić, iż immunoglobuliny zawarte w suszonej plazmie u starszych prosiąt nie są wchłaniane przez ściany jelit, nie mają więc możliwości przenikania do krwi, natomiast działając według opisanego powyżej schematu, korzystnie wpływają na równowagę mikrobiologiczną środowiska jelit, szczególnie narażoną na zaburzenie w okresie odsadzenia. Mechanizm działania i cele stosowania plazmy są więc bardzo podobne do wykorzystania mrożonej siary w późniejszym okresie odchowu świń.

***

Więcej o suszonej rozpyłowo plazmie w żywieniu trzody chlewnej możecie przeczytać w artykule: Produkty uboczne przerobu krwi jako źródło białka.

Z forum

Powiązany temat:

Jak odchować dobre prosięta., pasze, profilaktyka, odsadzenie
GOSPODARSTWO-ROLNE-KONIN
świnie tak jak kurczaki, to chodzące apteki zwierzęta 20 antybiotyków, a rośliny 20 oprysków i zdziwieni, że tyle chorób na świecie kilkanaście lat wstecz prosiąt nie szczepiono ...
zobacz więcej »
Agrofakt
Ciekawy artykuł: Kastracja prosiąt: kiedy należy ją wykonać?
zobacz więcej »
kuba55
ja bym  do malych polecal bonni m forte a do takich od 4 tyg      babsy ,  ceny za bonni m forte to 50 zl
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Najczęstszy błąd hodowców trzody w zimie – wentylacja

Przed nadejściem zimy warto sprawdzić sprawność i wydajność wenylacji w chlewni. Co oznacza brak właściwego przepływu powietrza?

4 grudnia 2018

Co wpływa na mięsność tuczników?

Efekty ekonomiczne tuczu zależą od ilości i jakości produktu rzeźnego oraz tempa jego wytwarzania. Jakie dodatki stymulują mięsność tuczu?

3 grudnia 2018

Potencjał wzrostowy i fazowość w tuczu

Dostosowanie podaży energii i składników pokarmowych do potrzeb zwierząt to podstawa. Jak pasza wpływa na potencjał wzrostowy w tuczu?

3 grudnia 2018