Tureckie borówki — czy Polsce rośnie konkurencja?

Tureckie borówki mają dużą szansę stać się poważnym graczem na światowym rynku tych owoców. Według jednego z tureckich producentów owoców jagodowych Turcja ma potencjał, by zostać jednym z globalnych liderów eksportu. Czy ten ambitny plan im się powiedzie?

Tureckie borówki są obecne na międzynarodowych rynkach już od kilku lat. Mianowicie pierwsze partie trafiały już do Niemiec, Hong-Kongu, Dubaju, Kataru, a także do krajów skandynawskich. W 2020 r. tureccy producenci z okolic Antalyi wyeksportowali 67,7 t tych owoców. Trzeba mieć świadomość, że cały czasz powiększają nasadzenia i od razu stawiają na nowoczesne techniki produkcji.

Tureckie borówki od Safir Berry

W tym roku turecka firma Safir Berry koncentruje się na rynku lokalnym. Jednakże rosnąca powierzchnia upraw i wzrost produkcji pozwalają im z optymizmem patrzeć na przyszłe lata, w których planują rozwinąć eksport. Jej prezes, Turgut Aysan twierdzi, że uprawa jagód w Turcji nabiera tempa.

Safir Berry rozpoczęła Turkey Blueberry Project w 2020 r., a w 2021 r. utworzyła plantacje w Antalyi i Manisie. Dzięki inwestycjom poczynionym przez producentów i inwestorów Turcja w 2021 r. podwoiła powierzchnię upraw borówki amerykańskiej do 200–250 ha — informował Turgut Aysan.

W związku z rosnącym zainteresowaniem dużych producentów i inwestorów, w ciągu najbliższych 5–10 lat Turcja zostanie głównym dostawcą borówki dla Europy. Powierzchnia produkcji ma wtedy wzrosnąć do ponad 5000 ha, przy produkcji do około 100 tys. ton jagód.

Kogo interesują tureckie borówki?

Duże sieci supermarketów w Europie już wykazały zainteresowanie naszą firmą, a naszym głównym rynkiem zbytu będzie rozwijający się rynek europejski. Celem są: Wielka Brytania, Niemcy, Austria, kraje Beneluksu, Francja, Skandynawia… — kontynuuje Turgut Aysan

Turcja ma także dużą przewagę logistyczną, ponieważ w zasięgu jednego lotu znajdują się również kraje Zatoki Perskiej czy nawet rynki dalekowschodnie. Nie można też zapomnieć o Rosji, z którą Turcja nadal utrzymuje kontakty handlowe.

Obecna skala produkcji borówek w Turcji

tureckie borówki

Czy tureckie borówki podbiją rynek UE?

Mimo że obecna produkcja jest jeszcze dość niewielka, Aysan dostrzega potencjał Turcji, która może zostać prawdziwym liderem w eksporcie borówki. Jednakże jego zdaniem produkcja owoców jagodowych w Turcji nie będzie się ograniczać do borówki amerykańskiej.

Tureccy plantatorzy zamierzają uzupełnić projekt o uprawę malin i jeżyn. Safir Berry spodziewa się, że w 2022 r. zbierze 60–70 ton tych owoców, co wystarczy na zaspokojenie potrzeb rynku lokalnego.

Niemniej w najbliższej przyszłości wielkość produkcji i eksportu owoców jagodowych będzie rosła bardzo szybko. W związku z tym 2023 r. Turcja ma nadzieję wyeksportować tureckie borówki w ilości około 1000 ton.

Wyzwania, przed jakimi stają tureccy producenci

Zmieniające się warunki klimatyczne stają się rzeczywistością dla tureckich producentów. Świadczą o tym pierwsze od 25 lat opady śniegu w Antalyi, która jest położona na południu Turcji. Ich skutkiem są zbiory opóźnione do końca marca. Niemniej w Turcji można zbierać borówki od stycznia do października.
Firma Safir Berry mogła rozpocząć zbiory opatentowanych odmian próbnych w lutym z upraw tunelowych prowadzonych w Antalyi. Prognozy przewidują, że w całej Turcji będzie coraz więcej ekstremalnych zjawisk pogodowych. Powoduje to, że producenci będą szybko musieli dostosować się do tej nowej rzeczywistości. Tureccy inwestorzy podejmują wszelkie niezbędne środki ostrożności, aby uniknąć strat w uprawie. Znaczna część produkcji borówki będzie się odbywała w solidnych tunelach foliowych i nowoczesnych szklarniach.

Tureckie borówki na lokalne rynki

Aysan twierdzi, że przy obecnym poziomie produkcji borówek w Turcji nie ma dużej różnicy między cenami lokalnymi a eksportowymi. Wynika to z rosnącego stale popytu na te owoce, ponieważ konsumenci na całym świecie włączają owoce jagodowe do swojej codziennej diety.
Lokalny popyt jest niski, ale napędza go rosnące spożycie borówek w dużych miastach. Jednakże gdy wielkość produkcji wzrośnie, a ceny w Turcji zaczną spadać, eksport na rynki międzynarodowe będzie coraz ważniejszy.

Kto jeszcze na świecie powiększa produkcję borówki?

Nie tylko Turcja rozwija swój potencjał. Intensywnie rozwija się także produkcja i eksport borówki w Peru. Powierzchnia upraw borówki wzrosła znacząco — z 3,9 tys. ha w 2016 r. do 16,6 tys. ha w 2021 r., co stanowi wzrost o 322%. W 2021 r. uprawiano 60 odmian, w porównaniu z zaledwie 13 w 2016 r. Obecnie 60% produkcji przypada na Biloxi.
Pomiędzy sezonami 2015/16 a 2020/21 wielkość eksportu wzrosła o 1154%, z prawie 13,00 tys. ton do 162,5 tys. ton. W sezonie 2021/22 do 8. tygodnia sprzedaży kraj ten wyeksportował 218 872 tony borówki.
Głównymi odbiorcami borówki z Peru były Stany Zjednoczone i Chiny. Duży udział, bo prawie 23% miały też Niderlandy.

Reasumując, tureckie borówki mogą stać się dużym zagrożeniem dla owoców produkowanych w Polsce i eksportowanych do krajów Europy Zachodniej.

źródła: freshplaza.com, fruchthandel.de


Czytaj też: Uprawa borówki wysokiej — wzrośnie produkcja
Kombajn do zbioru borówki wysokiej Harvy500 – czy to się opłaca?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *