Ile Polacy wiedzą o środkach ochrony roślin?

Download PDF

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło ogólnopolskie badanie, którego celem było sprawdzenie wiedzy Polaków na temat środków ochrony roślin – w tym o ich wpływie na żywność i nasze zdrowie. Okazało się, że ogólny poziom wiedzy na temat środków ochrony roślin jest relatywnie niski – wskaźnik poprawnych odpowiedzi na pytania z nimi związane wyniósł jedynie 25%.

Najpowszechniejsze mity o środkach ochrony roślin

Wokół środków ochrony roślin krąży wiele mitów. Rzekomo „wszechobecna chemia” sprawia, że owoce i warzywa nie smakują już tak dobrze jak dawniej. Natomiast środki ochrony roślin stosuje się już od ponad 5000 lat – co wiedziało tylko 11% badanych. Zatem mało prawdopodobne jest, abyśmy pamiętali smak czy zapach sprzed „chemizacji” rolnictwa.

wiedza o środkach ochrony roślin - wyniki badań blur

Co Polacy wiedzą o środkach ochrony roślin?

Innym, mało znanym faktem jest to, że środki ochrony roślin w Unii Europejskiej podlegają najostrzejszym regulacjom prawnym spośród wszystkich środków chemicznych, w tym leków – tylko 32% badanych poprawnie zgodziło się z tym stwierdzeniem. Oprócz środków ochrony roślin kontrolowana jest też żywność. Szereg instytucji czuwa nad jej bezpieczeństwem od uprawy w polu po produkty na półce sklepowej. Badani nie powini się więc obawiać wpływu pestycydów na swoje zdrowie.

Nawet czysta woda może nam zaszkodzić. Spożycie 6 l wody na raz przez dorosłego człowieka może wywołać poważne zaburzenia gospodarki jonowej, a nawet doprowadzić do zgonu.

Wśród Polaków obserwuje się bardzo silne przeświadczenie, że substancje pochodzenia naturalnego są zawsze lepsze od syntetycznych (78% badanych). Tymczasem bezpieczeństwo substancji naturalnych bywa bardzo złudne. Przykładem jest chlorek sodu, czyli na co dzień używana sól kuchenna, która może być śmiertelną trucizną (w dawce powyżej 100–200 g). Nawet czysta woda może nam zaszkodzić. Spożycie 6 l wody na raz przez dorosłego człowieka może wywołać poważne zaburzenia gospodarki jonowej, a nawet doprowadzić do zgonu. Prosty podział na substancje naturalne, czyli bezpieczne i zdrowe oraz „sztuczne”, a więc groźne i szkodliwe, jest więc uproszczony i nieprawdziwy, tak jak i przekonanie, że ŚOR-y stosowane w uprawie będą miały zgubny wpływ na organizm człowieka.

Ponadto ponad połowa respondentów nie zdaje sobie sprawy z tego, że grzyby porażające niechronione warzywa i owoce mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, ponieważ produkują toksyczne substancje (mikotoksyny). Dlatego nie należy jeść żywności z jakimikolwiek śladami rozwoju chorób grzybowych, np. pleśni.

ile polacy wiedzą o środkach ochrony roślin?

Bez środków ochrony roślin wysokość i jakość światowych plonów byłaby znacząco niższa. W zależności od konkretnych upraw spadek plonów sięgnąłby nawet 90%.

Czy świat bez środków ochrony roślin jest w ogóle możliwy?

Mimo że prawie 1/3 badanych uważa, że współczesne rolnictwo może obyć się bez środków ochrony roślin, prawda jest taka, że bez nich wysokość i jakość światowych plonów byłyby znacząco niższe. W zależności od konkretnych upraw spadek plonów sięgnąłby nawet 90%. Wyżywienie rosnącej populacji świata to obecnie jedno z największych globalnych wyzwań politycznych, ekonomicznych i społecznych.

środki ochrony roślin - wiedza

Aleksandra Mrowiec, PSOR.

Środki ochrony roślin to swoiste leki dla roślin i tak powinniśmy o nich myśleć. Są stosowane tylko wtedy, kiedy jest to potrzebne i w skrupulatnie wymierzonych dawkach. To jedno z podstawowych narzędzi pracy rolnika. Wyniki badań pokazują, że konsumenci nie są tego świadomi i stąd liczne wątpliwości. Dlatego PSOR prowadzi działania edukacyjne, aby konsumenci świadomie i bez obaw sięgali po warzywa i owoce – mówi Aleksandra Mrowiec, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin.

Podstawowa wiedza o środkach ochrony roślin!

Łącząc najnowsze osiągnięcia nauki, techniki i technologii, środki ochrony roślin zabezpieczają uprawy i płody rolne przed licznymi szkodnikami, chwastami i chorobami, które mogą negatywnie wpływać na jakość i bezpieczeństwo żywności. Naukowcy opracowując substancje czynne, wchodzące w skład środków ochrony roślin, podpatrują naturę. Przykładowo – pyretryna – jest znana jako środek ochrony roślin pomagający zwalczać szkodniki od wieków. Odkrycie owadobójczych właściwości tej substancji przypisuje się Chińczykom, którzy pozyskiwali ją do ochrony swoich plonów m.in. z popularnej chryzantemy. W formie syntetycznej pyretryna znana jest jako permetryna.

ŚOR-y to jedno z podstawowych narzędzi pracy rolnika. Wyniki badań pokazują, że konsumenci nie są tego świadomi i stąd liczne wątpliwości.

Aleksandra Mrowiec, Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin

Branża środków ochrony roślin jest jedną z najbardziej regulowanych w Unii Europejskiej. Wprowadzenie środka ochrony roślin na rynek to ok. 10 lat pracy, ponad 100 różnego rodzaju badań i kilkadziesiąt tysięcy stron dokumentacji. Nowy środek jest wprowadzany na rynek wyłącznie jeżeli jest bezpieczny dla rolnika, dla środowiska naturalnego, dla uprawy oraz dla konsumentów żywności wyprodukowanej z roślin chronionych danym produktem. Skomplikowana ocena ryzyka jest prowadzona na podstawie wielu niezależnych badań nad bezpieczeństwem preparatu. Warto dodać, że analiza kwestii bezpieczeństwa stanowi ok. 30% kosztów związanych z wprowadzaniem do sprzedaży nowej substancji czynnej.

Na koniec zachęcamy do odpowiedzi na jedno z pytań z badania o środkach ochrony roślin!

wiedza o ŚOR

Czy uważasz, że współczesne rolnictwo mogłoby się obyć bez środków ochrony roślin?

   
Pokaż wyniki

 

Powiązane:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o