Jakie jest zużycie chemicznych środków ochrony roślin w Polsce?
Unia Europejska dąży do ciągłego zmniejszania zużycia pestycydów w rolnictwie. Tymczasem w Polsce zużycie chemicznych środków ochrony roślin w produkcji rolniczej, w tym warzywniczej, już obecnie jest niższe od średniej unijnej. Ile dokładnie wynosi? W których krajach stosuje się najwięcej pestycydów w uprawie roślin?
Sprawdzamy, jak wygląda zużycie chemicznych środków ochrony roślin w państwach członkowskich UE oraz jak Polska wygląda na tle tych danych.
Spis treści
Zużycie chemicznych środków ochrony roślin w Polsce
Według danych FAO, przytoczonych w serwisie LinkedIn przez dr Arkadiusza Zalewskiego, eksperta z IERiGŻ, w Polsce zużycie środków ochrony roślin w rolnictwie w 2021 r. wyniosło 26,5 tys. ton, w przeliczeniu na substancję czynną. Czy to dużo, czy mało? Jak wypadamy na tle innych krajów UE? Zgodnie z przytoczonymi przez specjalistę danymi, w analizowanym okresie najwięcej chemicznych środków ochrony roślin zużyto w takich krajach, jak:
- Hiszpania (76,2 tys. ton substancji aktywnej);
- Francja (69,6 tys. ton);
- Włochy (50,3 tys. ton);
- Niemcy (49,1 tys. ton);
- Polska (26,5 tys. ton);
- Niderlandy (11,3 tys. ton).
W pozostałych państwach UE zużycie środków ochrony roślin nie przekroczyło 10 tys. ton.
Polskie zużycie środków ochrony roślin poniżej średniej unijnej
Jeśli przeliczymy ilość substancji aktywnej zawartej w środkach ochrony roślin, zastosowanej na jednostkę powierzchni, okazuje się, że zużycie pestycydów w Polsce jest o 27,5% niższe od średniej unijnej. Bowiem w 2021 r. było to nieco ponad 2 kg/ha, podczas gdy średnia unijna w analizowanym okresie wynosiła 3,2 kg/ha (wykres).
A jak jest w innych krajach UE?
Najwięcej, gdyż powyżej 6 kg substancji aktywnej na 1 ha upraw w 2021 r. zużyto w Niderlandach, na Cyprze oraz w Irlandii. Ponadto, wyraźnie wyższe od średniej unijnej zużycie było we Włoszech, w Portugalii, Hiszpanii, Austrii, Niemczech, Słowenii oraz we Francji. Z kolei najniższy poziom zużycia, nieprzekraczający 1 kg substancji aktywnej, odnotowano w takich państwach, jak Rumunia i Szwecja.
Zgodnie z przytoczonymi przez dr Arkadiusza Zalewskiego danymi FAO, w 2021 r. w rolnictwie Unii Europejskiej zużyto łącznie 354 tys. ton środków ochrony roślin w przeliczeniu na substancję czynną. Od 2015 r., czyli w ciągu 6 lat, zużycie to spadło o 12 tys. ton. Bowiem w 2025 r. wynosiło 366 tys. ton.
Źródło: LinkedIn
Czytaj również: Które środki do ochrony warzyw będą wycofane w 2024 r.?