Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami – przepis na pyszne ciasto i farsz

Trudno sobie wyobrazić wieczerzę wigilijną bez pierogów z kapustą i grzybami. Chociaż można jadać je częściej, to w tym dniu smakują wyjątkowo. Taki specjał przygotowuje Lila Siemiątkowska ze Złotopola w Kujawsko – Pomorskiem. Co roku robi około 300 sztuk pierogów dla całej rodziny! Poznaj przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami!

Pierogi z kapustą i grzybami uwielbiają chyba wszyscy. To tradycyjne danie wigilijne w większości polskich domów. Ciasto musi być elastyczne, a farsz aromatyczny. Jest wiele szkół przygotowywania ciasta na pierogi. Jedni dodają gorące mleko, a inni jajko i masło. Jednak gorąca woda i tłuszcz są elementem obowiązkowym. Jeśli ktoś zrobi ciasto takie jak na makaron, pierogi rozpadną się podczas gotowania. Te, które przetrwają w całości, będą twarde i niezbyt smaczne.

Swoim przepisem zgodziła się podzielić Lila Siemiątkowska ze Złotopola w województwie kujawsko – pomorskim, która doskonale gotuje. Jest seniorką rodu i nie tylko z jej kulinarnym zdaniem wszyscy się liczą.

Przeczytaj również: Jesień obfituje w jabłka – czas na gotowanie i nowe przepisy!

Pierogi z kapustą i grzybami – przepis na ciasto

Ciasto na pierogi robi z mąki tortowej. Do miski wsypuje sól, wlewa gorącą wodę, olej i dopiero stopniowo wsypuje mąkę, jednocześnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Następnie ciasto wyrabia ręką. Musi stać się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto wygładza i posypuje mąką. Przykrywa ściereczką i odstawia do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki tortowej,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka soli.

Receptura na farsz

Aby pierogi z kapustą i grzybami były pyszne należy przygotować smaczny farsz. Pani Lila na farsz gotuje kiszoną kapustę i wcześniej namoczone suszone grzyby. Najlepiej sprawdza się domowa kiszona kapusta, bardzo drobno poszatkowana.

Tu nie ma określonych proporcji – wyjaśnia Lila Siemiątkowska. – Musi być jednak więcej grzybów niż kapusty, aby nie zdominowała ona smaku. Po ugotowaniu i wystygnięciu należy dobrze odcisnąć zarówno grzyby, jak i kapustę.

Na bazie tego wywaru można ugotować wspaniałą zupę grzybową, bo prawdziwym grzechem byłoby go zmarnować!

Pani Lila sieka kapustę i grzyby, doprawia do smaku solą i pierzem, a także cukrem. Następnie dodaje dwie łyżki kaszy manny i tyle samo tartej bułki. Dokładnie miesza. Następnie trzeba rozwałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki i nakładać farsz. Można oczywiście posiłkować się foremką do pierogów. Jednak ręczne sklejanie pierogów z tego ciasta jest bardzo łatwe. Nie trzeba się też obawiać, że rozkleją się podczas gotowania. Jeśli ciasta zostanie, można je zamrozić i wykorzystać do zrobienia pierogów z innym farszem. Jak ugotować ulepione już pierogi z kapustą i grzybami?

Gotowanie pierogów

Sklejone pierogi wrzuca się do płaskiego garnka na osolony wrzątek. Należy je przemieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna i gotować na małej mocy palnika. Od momentu wypłynięcia, należy gotować je około dwóch minut. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak. Najsmaczniejsze są polane przesmażoną na maśle lub oleju cebulką.

Przeczytaj również: Przepis na szybki bigos z piekarnika

Idealne pierogi z kapustą i grzybami wymagają wprawy

Zrobienie pierogów z kapustą i grzybami wymaga trochę wprawy, ale osiągnięte doznania smakowe są nieproporcjonalne do włożonej pracy. Są również o wiele tańsze od gotowych, tych kupionych w sklepie czy zamówionych w restauracji. A satysfakcja z samodzielnie przygotowanych pierogów i pochwały ze strony najbliższych są po prostu bezcenne!

Przeczytaj również: Makowiec to obowiązkowe ciasto na Boże Narodzenie – przepis

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.1 / 5. Liczba głosów 52

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *