Wschodzący rzepak mogą atakować pchełki

Tam, gdzie zaczyna wschodzić rzepak, zaczynają pojawiać się pchełki. Ochrona plantacji jest konieczna, bo szkodniki osłabiają rośliny przed zimą!

Pchełki ziemna i rzepakowa to powszechne szkodniki rzepaku, które na plantacjach mogą pojawiać się tuż po wschodach. W tych regionach, gdzie rzepak wysiano kilkanaście dni temu rolnicy powinni uważnie lustrować swoje plantacje.

Pchełki żerujące na plantacji jesienią obniżają kondycję roślin przed zimowaniem, co w następstwie może spowodować większe narażenie na wymarznięcia. Na plantacjach żerują w okresie, gdy temperatura powietrza wynosi ponad 16°C. Jeżeli jesień i zima są łagodne, mogą żerować w rzepaku nawet do wiosny.

ochrona rzepaku / uwaga na pchełki

Pchełka rzepakowa (fot. AgroFoto.pl, użytkownik: coolman111)

– Na wschodzącym rzepaku pierwsza pojawia się pchełka ziemna, a dopiero po pewnym czasie pchełka rzepakowa. Chrząszcze wygryzają w liściach charakterystyczne, okrągłe otwory. Im młodsza plantacja, tym uszkodzenia są bardziej dotkliwe – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu– W przypadku pchełki rzepakowej najbardziej groźne są larwy, które wgryzają się do nerwów liści i mogą w krótkim czasie spowodować zamieranie całych roślin. Dlatego tak ważna jest dokładna lustracja i zastosowanie środków ochrony roślin od razu po przekroczeniu przez szkodniki progu ekonomicznej szkodliwości.

Obecność pchełek na plantacji rzepaku najlepiej jest stwierdzić poprzez wystawianie żółtych naczyń wypełnionych wodą z płynem do mycia naczyń. Trzeba jednak pamiętać, że pojemników nie rozstawia się na skraju plantacji, a co najmniej kilkanaście metrów w głąb. W przypadku pchełki ziemnej progiem ekonomicznej szkodliwości jest 1 chrząszcz na 1 m2, natomiast w przypadku pchełki rzepakowej – 3 chrząszcze.

Żerowanie pchełek na plantacji powoduje nie tylko osłabienie roślin, ale też ich uszkodzenia. A to sprawia, że są one bardziej podatne na różnego rodzaju choroby. Podczas ubiegłorocznej jesienie wiele zaatakowanych przez pchełki plantacji rzepaku zostało porażonych przez suchą zgniliznę kapustnych.

 

Podobne w temacie:

Rozwój roślin: okresy krytyczne

Są momenty w rozwoju zbóż, kiedy niedobory składników czy ataki agrofagów mogą być tragiczne w skutkach. Kiedy należy szczególnie uważać?

3 grudnia 2016

Które zboża są najbardziej narażone na niesprzyjające warunki klimatyczne?

Przy planowaniu uprawy warto wziąć pod uwagę to, jak odporne są poszczególne zboża na warunki krańcowe: mróz i suszę.

1 grudnia 2016

Szkodniki magazynowe zbóż

Przechowywanie zbóż wiąże się z wieloma sprawami, których nie wolno bagatelizować. Jedną z nich są szkodniki. Jak sobie z nimi radzić?

30 listopada 2016