Znaczny spadek eksportu mleka

Rok 2015 nie był łaskawy dla producentów mleka i produktów pokrewnych. Po III kw. 2015 r. eksport jest niższy o ponad 18%.

Obowiązujące już ponad rok rosyjskie embargo, zniesienie kwot mlecznych i niskie ceny surowca na świecie mocno podkopały wyniki polskiego eksportu mleka i wyrobów pokrewnych.

Po 3 kwartale 2015 r. eksport mleka jest niższy o ponad 18% niż w tym samym okresie 2014 r. Według ekspertów Banku Zachodniego WBK w 2016 r. wzrosty eksportu są możliwe, ale jest jeden warunek: eksporterzy wyrobów mlecznych muszą postawić na nowe, dalekie rynki zbytu.

Naszym zdaniem w ostatnim kwartale 2015 r. spadkowe tendencje w eksporcie wyhamują (także w wyniku efektu bazy), ale nadal, ze względu na istotnie niższe niż przed rokiem ceny transakcyjne, wartość sprzedaży zagranicznej będzie mniejsza w relacji rocznej – mówi Marta Skrzypczyk, ekspertka Banku Zachodniego WBK. Jej zdaniem w całym 2015 r. wartość eksportu mleczarskiego (z wyłączeniem lodów), może sięgnąć ok. 1,5 mld euro, co oznacza spadek o 14–16% wobec wyniku zanotowanego w 2014 r.

Czy niewłaściwe żywienie ma wpływ na mleczność loch?

Dobrze zbilansowane żywienie przekłada się na dobry poziom laktacji, czyli mleczność loch. Jednak zdarzają się też błędy.

22 stycznia 2017

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

System zarządzania stadem AfiFarm: jak wspomoże hodowcę?

Sprawdź rozwiązanie dla nowoczesnego hodowcy bydła mlecznego! System wspomaga zarządzanie rozrodem, żywieniem oraz ocenę stanu zdrowia i dobrostanu.

11 stycznia 2017