Żywność z krajów UE bez pozostałości ŚOR!

97% próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ilości – podaje raport EFSA.

97% próbek żywności było wolne od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie śladowe ich ilości – takie wnioski płyną z najnowszego raportu EFSA.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości środków ochrony roślin w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują prawie 83 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. Spośród zbadanej żywności 97% spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach, z czego 53,6% próbek nie zawierało żadnych pozostałości, a 43,4% zawierało mieszczące się w normach śladowe ilości pozostałości środków ochrony roślin. Raport uwzględnia również dane z poszczególnych krajów członkowskich. W ramach kontroli krajowej w Polsce przebadano 2167 próbek. 98% próbek żywności było wolnych od pozostałości środków ochrony roślin lub zawierało jedynie ich śladowe ilości, w określonych normach.

żywność bez pozostałości po śorach

W Polsce w żadnej spośród przebadanych próbek z żywnością dla dzieci nie wykryto pozostałości środków ochrony roślin.

W 91,8% próbek żywności dla dzieci z krajów członkowskich Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie zostały znalezione żadne pozostałości środków ochrony roślin. W Polsce w żadnej spośród przebadanych próbek z żywnością dla dzieci nie wykryto pozostałości środków ochrony roślin.

Żywność w Polsce i Europie jest ściśle kontrolowana. Wyśrubowane normy dotyczące dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin w żywności są ustalane tak, aby dawki nawet kilkaset razy wyższe niż określone w przepisach, były dla naszych organizmów bezpieczne – powiedział Marcin Mucha, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin.

Wyniki badań EFSA udowadniają, że żywność produkowana w krajach Unii Europejskiej spełnia rygorystyczne normy, przez co jest bezpieczna dla konsumentów.

żywność bez pozostałości po śorach

Dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) służą do weryfikacji, czy dany środek ochrony roślin został zastosowany prawidłowo, czy też nie.

Ustalanie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości

Środki ochrony roślin są dopuszczone do stosowania tylko w przypadku, gdy w drodze niezależnej oceny ryzyka wykonanej przez ekspertów zostanie sprawdzone, że przy prawidłowym zastosowaniu produktu pozostałości środka ochrony roślin, nie powodują one zagrożenia dla konsumentów. Zawartość ewentualnych pozostałości jest regulowana za pomocą najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP, ang. MRL). W Unii Europejskiej NDP zostały ustalone przez Komisję Europejską po przeprowadzeniu szczegółowej oceny z udziałem Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i państw członkowskich.

Najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) nie są granicami bezpieczeństwa toksykologicznego. Są standardami handlowymi oznaczającymi ustawowo dopuszczalny najwyższy poziom substancji czynnej, jaki może się znajdować wewnątrz lub na powierzchni nieprzetworzonych produktów surowych (w tym np. nieobranych ze skórki bananów czy pomarańczy) w efekcie prawidłowego zastosowania preparatu. Innymi słowy, służą do weryfikacji, czy dany środek ochrony roślin został zastosowany prawidłowo, czy też nie.

Grzybica bydła: jak z nią walczyć?

Grzybica bydła jest bardzo niebezpieczną chorobą. Nie tylko dla zwierząt, ale też dla człowieka. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

6 grudnia 2016

Hubert Kardasz z firmy Intermag zdobywa Krakowskiego Dukata!

Hubert Kardasz, prezes firmy Intermag, został uhonorowany statuetką Krakowskiego Dukata w kategorii menedżer firmy!

30 listopada 2016

ASF i ptasia grypa: potrzebne środki na walkę!

Trudno będzie obronić kraj przed ptasią grypą i afrykańskim pomorem świń bez Inspekcji Weterynaryjnej. Ta apeluje do rządu o wsparcie!

9 grudnia 2016