Choroba Glassera: jakie są jej objawy?
Spis treści
Choroba Glassera występuje w każdej grupie produkcyjnej trzody chlewnej. Regularnie mylona jest ze streptokokozą. Przyczynia się do znacznych strat ekonomicznych. Jakie są objawy choroby Glassera i czy można jej zapobiegać?
W dawniejszych czasach choroba Glassera była nazywana „chorobą transportową”. Występuje tylko i wyłącznie w stadach trzody chlewnej oraz dzików. Posiada ona postać posocznicy, powodowanej bakteriami z gatunku Haemophilus parasuis (HPS). Najbardziej narażone są na nią osobniki młode tuż po odsadzeniu w sytuacjach stresowych lub o obniżonej odporności. W ten sposób dostają się do krwioobiegu zwierzęcia i przyczyniają się do powstania zmian chorobowych na błonach wyściełających jamę klatki piersiowej, jamę brzuszną, torebki stawowe, opony mózgowe oraz worek osierdziowy. HPS jest często jednym z czynników wywołującym zapalenie płuc, jednak w chorobie Glassera przyczynia się do nagłego wzrostu śmiertelności sięgającej nawet do 50% chorych osobników.
Choroba Glassera występuje w 4 typowych obrazach:
- Pierwszy z nich występuje w stadach, które posiadają wysoki status zdrowotny. Zwierzęta w tym przypadku nie miały wcześniej styczności z tym mikroorganizmem, dlatego też przebieg choroby jest najcięższy.
- Drugi obraz występuje u prosiąt, które pochodzą z różnych sektorów rozpłodowych, a każdy młody osobnik jest nosicielem odmiennego szczepu HPS.
- Kolejny pojawia się wśród zwierząt, które są świeżym nabytkiem w chlewni o niższym statusie zdrowotnym, a pochodzą z hodowli o wyższym statusie. W tym przypadku u nowo zakupionych zwierząt przebieg choroby jest ciężki.
- Ostatni występuje u zwierząt o zaniżonej odporności lub dotkniętych chorobami ją pogarszającymi, jak np. PRRS. Ostatnie badania pokazują, że choroba Glassera przyczynia się do rozwoju chorób układu oddechowego.
Hodowca powinien stale monitorować swoje stado pod względem obecności tego zakażenia. Typowymi objawami tej choroby jest wysoka gorączka oraz brak apetytu. Zwierzęta stają się bardziej osowiałe. Na skórze chorego osobnika pojawia się wysypka, a obwodowe części ciała zmieniają barwę na fioletową lub zaczerwienioną. Pojawiają się kulawizny będące skutkiem zapalenia stawów oraz drgawki mięśniowe. W postaci przewlekłej występują dodatkowo słabe przyrosty masy zwierzęcia oraz kaszel.
Najczęściej choroba Glassera pojawia się w hodowlach, gdzie jakoś siary jest niska lub jej pobór niewielki. W systemach tradycyjnych lochy, które posiadają odporność na HPS, wytwarzają podwyższającą odporność przed tą bakterią siarę. Tym sposobem u prosiąt zmniejsza się ryzyko wystąpienia tej choroby.
Zobacz również: Znaczenie siary w odchowie prosiąt
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!