Kukurydza na kiszonki: rozdrobnienie ma znaczenie!

Download PDF

Aby kiszonka z kukurydzy miała najwyższe wartości odżywcze i była prawidłowo zakiszona, musi być właściwie rozdrobniona. Jest wtedy łatwiejsza do zakiszenia, a przyrządzona w ten sposób pasza jest szybciej trawiona w organizmie skarmianych nią zwierząt.

Rozdrobnienie zakiszanego surowca ma bezpośrednie przełożenie na strawność składników pokarmowych w gotowej kiszonce.

Trzeba pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony.

Stanisław Pater z KPODR

– Włókno pokarmowe znajdujące się w łodygach i liściach trawione jest w żwaczu krowy, ale pod warunkiem, że bakterie znajdujące się w żołądku mają bezpośredni kontakt z cząstkami kiszonki – wyjaśnia Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Krótko pocięte rośliny zwiększają powierzchnię kontaktu, co poprawia wykorzystanie włókien. Trzeba też pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony. Im krócej pocięta kukurydza, tym większa pewność, że wszystkie ziarniaki zostaną uszkodzone. Optymalne ustawienie sieczkarni to ok. 1 cm, wtedy uszkadzanych jest ponad 95% wszystkich ziarniaków.

Dokładne rozdrobnienie ma duże znaczenie w późniejszym żywieniu zwierząt i wykorzystaniu przez nich paszy. Nieuszkodzone ziarniaki nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym, przechodzą przez niego i są wydalane, a zwierzęta nie wykorzystują zawartych w nich składników odżywczych. Ustawienia sieczkarni warto też dostosowywać do zawartości suchej masy w kukurydzy. Jeśli termin zbioru zostanie przegapiony i kukurydziane żniwa rozpoczną się zbyt późno, zawartość suchej masy będzie wyższa. Wtedy warto ustawić sieczkarnię na nieco krótsze cięcia.

 

Przeczytaj koniecznie: Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy- psucie się
mateo2662
dzeszczówka lub studnia
zobacz więcej »
dex1988
Witam Kupiłem sobie taki zestaw do zakiszania z SANO: Labacsil Mais Acid + Bakterie. Tylko że tam pisze żeby rozrobić to w niechlorowanej wodzie, skąd ją wziąć, gdzieś wyczyt...
zobacz więcej »
dyziek_1
Generalnie, żadnej różnicy względem czarno białej. Lepiej zainwestować w folię podkładową, zwykłą czarno-białą oraz worki do okładania.
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o