Kukurydza na kiszonki: rozdrobnienie ma znaczenie!

Kukurydza na kiszonki musi być odpowiednio rozdrobniona. Jak mocno należy zatem rozdrobnić rośliny i na co ma to wpływ?

Aby kiszonka z kukurydzy miała najwyższe wartości odżywcze i była prawidłowo zakiszona, musi być właściwie rozdrobniona. Jest wtedy łatwiejsza do zakiszenia, a przyrządzona w ten sposób pasza jest szybciej trawiona w organizmie skarmianych nią zwierząt.

Rozdrobnienie zakiszanego surowca ma bezpośrednie przełożenie na strawność składników pokarmowych w gotowej kiszonce.

Trzeba pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony.

Stanisław Pater z KPODR

– Włókno pokarmowe znajdujące się w łodygach i liściach trawione jest w żwaczu krowy, ale pod warunkiem, że bakterie znajdujące się w żołądku mają bezpośredni kontakt z cząstkami kiszonki – wyjaśnia Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Krótko pocięte rośliny zwiększają powierzchnię kontaktu, co poprawia wykorzystanie włókien. Trzeba też pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony. Im krócej pocięta kukurydza, tym większa pewność, że wszystkie ziarniaki zostaną uszkodzone. Optymalne ustawienie sieczkarni to ok. 1 cm, wtedy uszkadzanych jest ponad 95% wszystkich ziarniaków.

Dokładne rozdrobnienie ma duże znaczenie w późniejszym żywieniu zwierząt i wykorzystaniu przez nich paszy. Nieuszkodzone ziarniaki nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym, przechodzą przez niego i są wydalane, a zwierzęta nie wykorzystują zawartych w nich składników odżywczych. Ustawienia sieczkarni warto też dostosowywać do zawartości suchej masy w kukurydzy. Jeśli termin zbioru zostanie przegapiony i kukurydziane żniwa rozpoczną się zbyt późno, zawartość suchej masy będzie wyższa. Wtedy warto ustawić sieczkarnię na nieco krótsze cięcia.

 

Przeczytaj koniecznie: Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy
Pawel6840 24 listopad 2016 - 21:00
Odświerzam temat Wkurzyłem się cudowałem eksperymenty z drożdżami, melasą nic nie pomagało wiec pomyślałem że może jednak za krótko sie kisiła mineło 8 tygodni od zrobienia pryzmy ...
zobacz więcej »
wojt 09 listopad 2016 - 11:10
A zapach ma mieć jaki ? Mnie zalatuje alkoholem, browarem, pierwszy raz robiłem i jeszcze bedą mieć kaca z tego :-D
zobacz więcej »
basti0999 09 listopad 2016 - 10:54
Witam. Mam ten sam problem co kolega wyżej. Pierwszy rok zasiałem kukurydze i zadaję ją w żłobach na to posypuję śrutę i witaminy. Niestety nie mają ochoty na kiszonkę. Co zrobić, ...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Grzybica bydła: jak z nią walczyć?

Grzybica bydła jest bardzo niebezpieczną chorobą. Nie tylko dla zwierząt, ale też dla człowieka. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić?

6 grudnia 2016

Choroby płuc u cieląt: jak ograniczyć ich występowanie?

Schorzenia płuc to druga po biegunkach dolegliwość, która może powodować osłabienie cieląt, a nawet ich śmierć. Jak im zapobiegać?

28 listopada 2016

W jaki sposób najlepiej ogrzewać prosięta?

Prosięta są w szczególności narażone na działanie niskich temperatur. Zatem jak zapewnić im najbardziej odpowiednią temperaturę?

29 listopada 2016