Kukurydza na kiszonki: rozdrobnienie ma znaczenie!

Kukurydza na kiszonki: rozdrobnienie ma znaczenie!

Kukurydza na kiszonki musi być odpowiednio rozdrobniona. Jak mocno należy zatem rozdrobnić rośliny i na co ma to wpływ?

Aby kiszonka z kukurydzy miała najwyższe wartości odżywcze i była prawidłowo zakiszona, musi być właściwie rozdrobniona. Jest wtedy łatwiejsza do zakiszenia, a przyrządzona w ten sposób pasza jest szybciej trawiona w organizmie skarmianych nią zwierząt.

Rozdrobnienie zakiszanego surowca ma bezpośrednie przełożenie na strawność składników pokarmowych w gotowej kiszonce.

Trzeba pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony.

Stanisław Pater z KPODR

– Włókno pokarmowe znajdujące się w łodygach i liściach trawione jest w żwaczu krowy, ale pod warunkiem, że bakterie znajdujące się w żołądku mają bezpośredni kontakt z cząstkami kiszonki – wyjaśnia Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Krótko pocięte rośliny zwiększają powierzchnię kontaktu, co poprawia wykorzystanie włókien. Trzeba też pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony. Im krócej pocięta kukurydza, tym większa pewność, że wszystkie ziarniaki zostaną uszkodzone. Optymalne ustawienie sieczkarni to ok. 1 cm, wtedy uszkadzanych jest ponad 95% wszystkich ziarniaków.

Dokładne rozdrobnienie ma duże znaczenie w późniejszym żywieniu zwierząt i wykorzystaniu przez nich paszy. Nieuszkodzone ziarniaki nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym, przechodzą przez niego i są wydalane, a zwierzęta nie wykorzystują zawartych w nich składników odżywczych. Ustawienia sieczkarni warto też dostosowywać do zawartości suchej masy w kukurydzy. Jeśli termin zbioru zostanie przegapiony i kukurydziane żniwa rozpoczną się zbyt późno, zawartość suchej masy będzie wyższa. Wtedy warto ustawić sieczkarnię na nieco krótsze cięcia.

 

Przeczytaj koniecznie: Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Z forum

Powiązany temat:

Kiszonka z kukurydzy
bobienko
Rok niepewny to posiej więcej qq
zobacz więcej »
MariuszKlim
zazwyczaj jak kasa się konczy :p, jeśli mam to też tak 27-29miesiecy najpóźniej żeby około 800kg miieli 
zobacz więcej »
robert123farmer
Sianokiszonki nie mam więc ciężko mi cokolwiek porównywać. Ważne też do ilu miesięcy trzymasz dorosłe bo ja zazwyczaj do 27 miechów i sejonara
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Nowelizacja ustawy o GMO – zakaz czy furtka do uprawy GMO?

Już niebawem powstanie rejestr upraw GMO! Sprawdź, jakie zastrzeżenia do nowych przepisów mają rolnicy.

22 maja 2018

Szkodniki kukurydzy zagrażające przed i po wschodach!

Trwają jeszcze lub dobiegają końca siewy kukurydzy. Sprawdź, co zagraża kukurydzy tuż po siewie i we wczesnych fazach rozwojowych!

9 maja 2018

Omacnica prosowianka – rozpocznij walkę zawczasu!

Zwalczanie omacnicy prosowianki to problem, który pojawia się co roku. Sprawdź, jak skutecznie sobie z nią radzić!

22 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close