Kukurydza na kiszonki: rozdrobnienie ma znaczenie!

Kukurydza na kiszonki: rozdrobnienie ma znaczenie!

Kukurydza na kiszonki musi być odpowiednio rozdrobniona. Jak mocno należy zatem rozdrobnić rośliny i na co ma to wpływ?

Aby kiszonka z kukurydzy miała najwyższe wartości odżywcze i była prawidłowo zakiszona, musi być właściwie rozdrobniona. Jest wtedy łatwiejsza do zakiszenia, a przyrządzona w ten sposób pasza jest szybciej trawiona w organizmie skarmianych nią zwierząt.

Rozdrobnienie zakiszanego surowca ma bezpośrednie przełożenie na strawność składników pokarmowych w gotowej kiszonce.

Trzeba pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony.

Stanisław Pater z KPODR

– Włókno pokarmowe znajdujące się w łodygach i liściach trawione jest w żwaczu krowy, ale pod warunkiem, że bakterie znajdujące się w żołądku mają bezpośredni kontakt z cząstkami kiszonki – wyjaśnia Stanisław Pater z Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie. – Krótko pocięte rośliny zwiększają powierzchnię kontaktu, co poprawia wykorzystanie włókien. Trzeba też pamiętać, że aby skrobia zawarta w ziarniakach została przez bakterie żwacza rozłożona, każdy ziarniak musi być albo uszkodzony, albo rozgnieciony. Im krócej pocięta kukurydza, tym większa pewność, że wszystkie ziarniaki zostaną uszkodzone. Optymalne ustawienie sieczkarni to ok. 1 cm, wtedy uszkadzanych jest ponad 95% wszystkich ziarniaków.

Dokładne rozdrobnienie ma duże znaczenie w późniejszym żywieniu zwierząt i wykorzystaniu przez nich paszy. Nieuszkodzone ziarniaki nie są rozkładane w przewodzie pokarmowym, przechodzą przez niego i są wydalane, a zwierzęta nie wykorzystują zawartych w nich składników odżywczych. Ustawienia sieczkarni warto też dostosowywać do zawartości suchej masy w kukurydzy. Jeśli termin zbioru zostanie przegapiony i kukurydziane żniwa rozpoczną się zbyt późno, zawartość suchej masy będzie wyższa. Wtedy warto ustawić sieczkarnię na nieco krótsze cięcia.

 

Przeczytaj koniecznie: Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Drożdże piwne w żywieniu zwierząt gospodarskich

Jak i kiedy powinno się stosować w żywieniu drożdże piwne? Dlaczego hodowcy zwrócili na nie większą uwagę?

13 grudnia 2017

Gorsza jakość produktów w Polsce tematem dyskusji w Europie

Gorsza jakość produktów w Polsce i sąsiednich krajach wywołuje niezadowolenie. Dowiedz się, co mówi się o tzw. podwójnych standardach

9 grudnia 2017

Walka z ASF – nowe rozwiązania prawne i nowe działania

Specustawa wejdzie w życie jeszcze w tym miesiącu lub na początku 2018 r. Będą zapory na granicy wschodniej i inne, dodatkowe rozwiązani prawne. Jakie?

14 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij