Kukurydza na ziarno: kiedy jest gotowa do zbiorów?

Kukurydza na ziarno: kiedy jest gotowa do zbiorów?

Zbiory kukurydzy na ziarno w niektórych regionach już trwają, w innych rolnicy przymierzają się do wyjazdu w pole. Jak ustalić termin?

Zbiory kukurydzy na ziarno w niektórych regionach kraju już trwają, w innych natomiast rolnicy przymierzają się do wyjazdu kombajnami w pole. Jak ustalić optymalny termin koszenia, aby ziarno było jak najlepszej jakości?

W tym roku pogoda wyjątkowo sprzyjała uprawom kukurydzy. Plantacje rozwijały się bardzo dobrze, a ciepły i suchy wrzesień sprawił, że w wielu regionach kukurydza była gotowa do zbiorów dużo wcześniej niż w ubiegłych sezonach.

kukurydza na ziarno

Zbierane ziarno kukurydzy, nawet przy suchej i ciepłej pogodzie, zawiera najczęściej od 25 do 40% wody.

– Termin zbierania ziarna kukurydzy jest uzależniony od przebiegu pogody oraz od jej aktualnej wilgotności. O tym, że kukurydza jest gotowa do zbioru, świadczy też żółknięcie oraz wysychanie liści okrywających kolbę, a także stwardnienie ziarna – wyjaśnia Katarzyna Sitek z Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. – Zbierane ziarno kukurydzy, nawet przy suchej i ciepłej pogodzie, zawiera najczęściej od 25 do 40% wody. Jeśli ma być przeznaczone na sprzedaż w skupie lub do produkcji suchej paszy treściwej, wymaga w związku z tym dosuszenia.

Wielu rolników decyduje się też na przyspieszenie kukurydzianych żniw z powodu nadmiernej aktywności żerujących dzików. Szkody przez nie powodowane są dotkliwe, a bardzo często z pozoru niewidoczne, gdyż dziki często wchodzą głęboko w plantację i tam wyjadają kolby. Konieczna jest więc dokładna lustracja pola, a gdy z dnia na dzień straty powodowane przez dziką zwierzynę powiększają się, nie należy czekać ze zbiorem.

Warto również pamiętać, że kukurydza jest bardzo wrażliwa na pierwsze jesienne przymrozki, które bardzo szybko uszkadzają kolby. Jeśli ziarno nie zdąży wystarczająco dojrzeć, a prognozy pogody będą zapowiadać zbliżające się przymrozki, dużo lepszym rozwiązaniem jest ścięcie kukurydzy wcześniej i przeznaczenie jej na kiszonkę.

 

Zobacz także:

Pola Klasy S – odmianowe nowości i nie tylko…

Pola Klasy S to cykl spotkań tłumnie odwiedzany przez rolników. Przeczytaj i obejrzyj jak wyglądało spotkanie w Kostrogaju k/Płocka!

11 czerwca 2018

Produkcja chmielu w Polsce się opłaca?

Produkcja chmielu to wymagający biznes! Sprawdź, co zrobić, aby zarobić na chmielu jak najwięcej!

9 czerwca 2018

Susza rolnicza spowoduje spadek plonów

Sprawdź, jakie straty prognozuje Instytut Uprawy i Gleboznawstwa

13 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close