Małopolska po żniwach: co ze składowaniem ziarna?

Co jest głównym problemem rolników, którzy chcą przechować zebrane tegoroczne ziarno? Jakość ziarna wymaga specjalnych warunków przy jego składowaniu.

Co jest głównym problemem rolników, którzy chcą przechować zebrane tegoroczne ziarno? Przede wszystkim wysoka wilgotność. Jakość ziarna wymaga specjalnych warunków przy jego składowaniu.

O żniwach już prawie u nas zapomnieliśmy – mówi Dorota Paczyńska, główna specjalistka ds. produkcji roślinnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach. Ale jakość ziarna pozostawia wiele do życzenia. Choć w naszym rejonie zakłady zbożowe oferują dobre ceny, ale większość zebranego zboża nie trzyma parametrów. Jest niska liczba opadania, niska zawartość glutenu czasem też ziarno jest zanieczyszczone. Do zakładów zbożowych to ziarno się nie nadaje, ale rolnicy chcą ziarno przechować nawet dla własnych potrzeb.

Do zakładów zbożowych to ziarno się nie nadaje, ale rolnicy chcą ziarno przechować nawet dla własnych potrzeb.

Dorota Paczyńska, główna specjalistka ds. produkcji roślinnej Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach

Jak mówi pani specjalistka, pamiętać należy, że pleśnie (grzyby mikroskopowe) rozwijają się przy wilgotności ziarna powyżej 15%, a wilgotności względnej powietrza 65%. Jeżeli wilgotność ziarna będzie wynosiła 18% to czas potrzebny na nagromadzenie się toksyn w ziarnie wynosi ok. 10 tygodni. W początkowym okresie rozwój grzybów jest mało widoczny, dopiero przy wzroście wilgoci i temperatury ziarna następuje przyspieszenie rozwoju pleśni.

Wtedy dochodzi do pojawienia się najpierw drobnych ciemnych punktów na powierzchni ziarna, a następnie złogów grzybni – początkowo białej przechodzącej w zieloną, zielonożółtą, brązową do czarnej – dodaje Dorota Paczyńska. Ziarno nabiera przykrego zapachu i praktycznie staje się bezużyteczne.

Przeciętne straty ziarna wywołane pleśniami szacuje się na 15–30%. Dlatego konieczna jest stała długookresowa pielęgnacja przechowywanego ziarna, kontrola jego temperatury i wilgotności, aby utrzymać dobrą jakość ziarna przez cały rok.

Podstawowy zestaw urządzeń zapewniający bezpieczne przechowywanie ziarna to: silos lub magazyn płaski + wentylator lub dmuchawa + urządzenia pomiarowo kontrolne + urządzenia doprowadzające sprężone powietrze z wentylatora do warstwy ziarna; perforowana podłoga lub perforowane kanały wentylacyjne + podgrzewacz.

Przeczytaj również:

  1. Wilgotne ziarno: zamiast dosuszać, warto zakisić!
  2. Rolnictwo a pogoda: zbieramy plony… i co dalej?

Uprawa rzepaku w RSP Sułków: tradycja i nowoczesność

RSP Sułków to spółdzielnia z niemal 40-letnią tradycją w produkcji roślinnej. Zobacz, jak uprawia się rzepak w Sułkowie!

9 stycznia 2017

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

6 stycznia 2017

Środki ochrony roślin w sadach

Sady owocowe są stale zagrożone przez różnego rodzaju czynniki. Jakie środki ochrony roślin należy stosować do ochrony sadu przed zagrożeniami?

7 stycznia 2017