Pasieka – słodki interes prawie dla każdego (cz.3)
fot. Tadeusz Śmigielski

Pasieka – słodki interes prawie dla każdego (cz.3)

Odpowiedni warsztat pracy, to połowa sukcesu początkującego pszczelarza

Pasieka wymaga odpowiedniego wyposażenia i prawidłowej obsługi. Rolnik, który podjął decyzję o uruchomieniu dodatkowego źródła dochodu, jakim jest „biznes pszczelarski”, powinien zadbać o warsztat i niezbędne narzędzia pracy. Wszyscy zainteresowani powinni również wiedzieć, że w kraju jest miejsce dla nowych pszczelarzy.

Uwaga! Artykuł jest trzecia częścią cyklu! Jeśli nie zrobiłeś tego wcześniej zajrzyj do części pierwszej i drugiej.

Obsługi ula trudno jest nauczyć się korzystając wyłącznie z literatury. Organizatorzy kursów pszczelarskich coraz częściej dbają o to, aby część zajęć odbywała się w pasiece. – Praktyczne pokazanie „obsługi” ula jest dla początkujących pszczelarzy bezcenne. Idealną sytuacją jest możliwość skorzystania z pomocy życzliwego sąsiada, pszczelarza – praktyka. Alternatywą mogą być również filmy instruktażowe rozpowszechniane w Internecie – podpowiada Jan Ślósarz, pszczelarz – praktyk i emerytowany doradca z Małopolskiego ODR. Nieco inaczej widzi problem Jerzy Wigura, specjalista ds. pszczelarstwa w Wielkopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.Jeśli kandydat na pszczelarza ukończył kurs pszczelarstwa powinien zapisać się do związku pszczelarskiego. Kontaktując się z doświadczonymi pszczelarzami może skorzystać z fachowych rad, zapytać o rozwiązania problemu. Myślę, że dobrze jest zdobywać wiedzę w swojej pasiece samodzielnie, ale to zależy od indywidualnych predyspozycji.

pasieka

Wyposażenie pszczelarza i pasieki (fot. T. Śmigielski)

Nie szata zdobi pszczelarza, ale…

Początkującym pszczelarzom Jan Ślósarz doradza, aby czynności przy ulach poprzedzić włożeniem odpowiedniego stroju. – Pracę zaczynamy od założenia płaszcza lub kombinezonu pszczelarskiego oraz kapelusza. Płaszcz musi mieć rękawy ściągnięte gumką, siatkę kapelusza należy włożyć pod kołnierz i zapiąć guziki pod szyją. Początkujący pszczelarze używają czasem rękawic, lecz praca w nich jest znacznie trudniejsza i niewygodna. Profesjonalny ubiór chroni przed nieprzyjemnymi ukąszeniami zaniepokojonych owadów. Pamiętamy, że pszczelarzami nie mogą być osoby uczulone na jad pszczeli!

pasieka

Podkurzacz – niezbędne narzędzie pszczelarza (fot. T. Śmigielski)

Pierwsze koty za płoty

Na początku trzeba rozpalić podkurzacz za pomocą papieru i kilku kawałków suchego próchna cały czas dmuchając mieszkiem. Można również używać paliwo do podkurzacza. Oprócz podkurzacza należy zabrać ze sobą dłuto, zmiotkę i ewentualnie transportówkę. Teraz można podejść do ula. – Do ula podchodzimy od tyłu, zdejmujemy daszek i powałkę podważając je dłutem pasiecznym – doradza Jan Ślósarz. – W trym czasie nasz pomocnik (jeśli mamy takiego) kieruje ku powierzchni otwartego gniazda kilka kłębów dymu, aby spędzić pszczoły. Posługując się dłutem i miotełką wykonujemy przegląd gniazda. Nie ma potrzeby wyciągania wszystkich ramek, czasem wystarczy je tylko lekko przesunąć na bok, aby mieć wgląd do wnętrza gniazda. Jeśli wyciągamy ramkę w celu jej dokładnego obejrzenia trzymamy ją zawsze nad ulem, aby nie zgubić matki.

pasieka

Miód przygotowany do sprzedaży bezpośredniej (fot. T. Śmigielski)

Pracownia pasieczna

-Dopóki pszczelarz nie prowadzi sprzedaży bezpośredniej nie jest zobowiązany do posiadania pracowni pasiecznej. Na początek może zamiast pracowni wykorzystać pomieszczenie gospodarcze. Ważne jest, aby zachować tam odpowiednie warunki higieniczne. Sytuacja zmienia się, gdy pszczelarz zechce sprzedawać miód  osobom trzecim – informuje Jędrzej Wigura. Pracownia pasieczna, to wyodrębnione, specjalne pomieszczenie w domu lub zabudowaniach gospodarczych bądź osobna budowla dostosowana do wielkości pasieki. Sposób urządzenia i wyposażenia pracowni regulują różne akty prawne dotyczące warunków prowadzenia produkcji żywności i hodowli zwierząt. Ogólnie powiedzieć można, że pracownia w pasiece amatorskiej powinna się składać przynajmniej z dwóch części. Część pierwsza – czysta, będzie przeznaczona do odbioru i konfekcjonowania miodu, część druga do innych prac, np. przygotowanie ramek, węzy oraz jako magazyn sprzętu. W pracowni powinna być również oddzielna szafa na odzież roboczą, leki, środki czystości i środki dezynfekcyjne oraz gotowe produkty pasieczne. Niezbędna jest również apteczka z podstawowymi środkami opatrunkowymi i dezynfekcyjnymi oraz lekami przeciw uczuleniu. Aby uzyskać zgodę inspektora weterynarii na prowadzenie sprzedaży bezpośredniej (o czym pisaliśmy tu), należy przygotować opis pracowni wraz z jej wyposażeniem i metodami utrzymania higieny i dezynfekcji.

pasieka

Dłuto pszczelarskie – niezbędnik pszczelarza (fot. T. Śmigielski)

Wyposażenie pracowni

Podstawowym urządzeniem jest miodarka, czyli wirówka do miodu. Na rynku obecnie spotykamy całą gamę tych urządzeń od wielkich i kosztownych miodarek radialnych dla dużych pasiek zawodowych, po małe 3-plastrowe, wykonane z tworzyw sztucznych z napędem ręcznym w stosunkowo przystępnej cenie. Dodatkowo należy postarać się o stół lub znacznie tańsze wanienki do odsklepiania ramek. Niezbędne będą też sita do miodu, garnki lub wiaderka, najlepiej z pokrywami, odstojnik oraz bańki lub beczki na miód. Należy zwracać uwagę, aby wszystkie stykające się z miodem naczynia wykonane były ze stali kwasoodpornej, lub tworzyw dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Z drobniejszego sprzętu musimy zakupić odsklepiacze, urządzenie elektryczne do wtapiania węzy, drut, miotełki, dłuta pasieczne, podkurzacz, podkarmiaczki, oraz oczywiście odzież roboczą i ochronną. – Cały ten podstawowy sprzęt musimy mieć na własność. Nie wolno go pożyczać od nikogo ani nikomu. Chodzi tu o zapobieganie przenoszenia chorób zakaźnych – przestrzega Jan Ślósarz.

pasieka

Miodarki (fot. T. Śmigielski)

Sprzęt dodatkowy

Pasieka powinna być wyposażona w topiarkę do wosku. Jest to urządzenie dość kosztowne a przydatne tylko raz w sezonie. Warto je kupić na spółkę z innymi pszczelarzami, np. dla lokalnego koła i wypożyczać według potrzeb. Z innych przydatnych urządzeń należy wymienić wagę pasieczną ułatwiającą pszczelarzowi podejmowanie decyzji związanych z wykonywaniem odpowiednich zabiegów. Dzięki niej uzyskuje się informację na temat wielkości pożytku lub jego braku. Umożliwia ona również planowanie prac pasiecznych, miodobrania lub podkarmiania.

Pasieka – jaki sprzęt i za ile?

Sprzęt niezbędny do prawidłowej obsługi pasieki można nabyć bardzo łatwo. Oferują go specjalistyczne sklepy, również internetowe. Sprzedawcy uczestniczą również praktycznie we wszystkich imprezach organizowanych przez związki pszczelarzy. Poniżej podajemy ceny wybranego sprzętu i urządzeń, bez których trudno profesjonalnie obsługiwać pasiekę.

SprzętCenaSprzętCena
podkurzaczod 50 złsita do mioduod 20 zł
mieszekod 16 złwanienka do odsklepiania ramekok. 140 zł
paliwo do podkurzaczaod 1,6 zł za 0,3 kgodstojnik 30 litrowyok. 800 zł
dłuto pszczelarskieod 9 złodsklepiaczok. 20 zł
zmiotkaod 11 złpodkarmiaczka skrzynkowaod 20 zł
transportówkaod 100 złwaga pasiecznaok. 1100 zł
kombinezon pszczelarskiod 115 złstół do odsklepiania z odsklepiarkąok. 8000 zł
kapelusz pszczelarskiod 18 złmiodarka diagonalna dwuplastrowa ręcznaod ok. 850 zł

Przy zakupie sprzętu i wyposażenia warto dowiedzieć się, czy dany produkt może być w wykazie produktów refundowanych w ramach programu: Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016 – 2019, o którym pisaliśmy w materiale Dofinansowanie pszczelarstwa 2018 – dodatkowy dochód!

Słowniczek

Dzika budowa – plastry budowane poza ramkami w formie języków, np. na matach bocznych lub pustych przestrzeniach ula.
Podkurzanie – odymianie rodziny pszczelej za pomocą podkurzacza w celu osłabienia jej agresywności lub usunięcia pszczół z pola działania.
Gniazdo – inaczej rodzina. Część ula, w której czerwi matka.
Miodnia – część ula, w której gromadzone są zapasy miodu.
Krata odgrodowa – element ruchomy ula z metalu lub tworzywa sztucznego o otworach uniemożliwiających przejście matki. Za jej pomocą pszczelarz oddziela gniazdo od miodni.
Korpusy ula – elementy składowe ula.
Miodarka – wirówka, za pomocą której pod działaniem siły odśrodkowej wydobywa się miód z plastrów nie niszcząc ich.

 

 

Kalkulacja uprawy buraka cukrowego – czy to ma sens?

Zamrożone ceny skupu i słaba motywacja ekonomiczna – "lojalka" sprawiają, że rolnicy zastanawiają się, czy warto kontynuować uprawy

4 grudnia 2018

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. sprzedaż ziemi

Dowiedz się, jakie zmiany nastąpią w obrocie ziemią, i zobacz urządzenie dostosowujące się gleby, na jakiej pracuje.

Gospodarstwa opiekuńcze – przepis na intratny biznes

"Gospodarstwo opiekuńcze" to program łączący biznes i dobroczynność. Dowiedz się jak można wziąć w nim udział!

15 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close