Rynek buraków cukrowych 2017: ile da producentom eksport cukru?

Produkcja cukru w Polsce w sezonie 2016/2017 może przekroczyć 2 mln t. W bieżącym roku na światowych rynkach i na rynku polskim powinny utrzymać się wysokie ceny cukru. Spodziewany jest większy areał upraw i większa skala przetwórstwa w kraju. Zmiany czekają również import i eksport cukru. O sytuacji na rynku cukru dla agrofaktu wypowiadają się eksperci.

Kampania cukrownicza 2016/2017 zakończyła się w Polsce w styczniu i przebiegała bez zakłóceń w korzystnych warunkach pogodowych. Średni plon buraków cukrowych przekroczył 65 t/ha, a zbiory ok. 13,3 mln t – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ).

– Technologiczny plon cukru może wynieść ok. 10 t/ha – mówi dr Piotr Szajner z IERiGŻ.

Większe zbiory buraków cukrowych = większa produkcja cukru

W minionym roku w Polsce zbiory buraków cukrowych wyniosły 13 mln t, czyli były o blisko 39% większe niż w 2015 r. – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

pawel-wyrzykowski-kadr22 / rynek cukru, eksport cukru

Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych z banku BGŻ BNP Paribas.

– Zbiory buraków cukrowych w 2016 r. były znacząco większe niż przed rokiem, co wynikało zarówno z większej powierzchni upraw, jak i wyższych niż w 2015 r. plonów – mówi Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych z banku BGŻ BNP Paribas. – W konsekwencji tego produkcja cukru w Polsce w sezonie 2016/2017 może przekroczyć 2 mln t – prognozuje ekspert.

Według danych GUS w okresie wrzesień–listopad 2016 r. produkcja cukru wyniosła ponad 1,43 mln t, wobec 952 tys. t w analogicznym okresie 2015 r.

– Mieliśmy wczesne rozpoczęcie kampanii ze względu na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych. Produkcja będzie znacznie większa od kwoty produkcyjnej, tj. 1,41 mln t, i krajowego zapotrzebowania, tj. 1,7 mln t – mówi Szajner z IERiGŻ.

Mieliśmy wczesne rozpoczęcie kampanii ze względu na przewidywane duże zbiory buraków cukrowych.

dr Piotr Szajner z IERiGŻ

Stały wzrost cen cukru

W minionym roku na rynku krajowym obserwowaliśmy znaczące wzrosty cen cukru. W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 r. średnie ceny zbytu cukru workowanego były o 24% wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem. W listopadzie 2016 r. cena, po jakiej producenci sprzedawali cukier workowany, wyniosła 2,55 zł za kg.

– Wzrosty cen cukru w Polsce są konsekwencją wzrostu cen cukru na rynku unijnym i światowym, gdzie – ze względu na deficytowy bilans – ceny cukru w 2016 r. wyraźnie wzrosły  mówi Wyrzykowski z BGŻ BNP Paribas.

eksport cukru

Krajowe ceny zbytu cukru białego (z VAT) w latach 2015–2016.

Na światowym rynku cukru jest obserwowany stały wzrost cen, który rozpoczął się w II półroczu 2015 r. Jak komentują go eksperci?

Kup min. 3 j.s. RGT JakuzziKup teraz a czwartą dostaniesz za 1 zł netto!

Ceny jaj w Polsce spadają! Koniec dobrej koniunktury?

Na rynku jaj widoczna jest nadprodukcja, a ogólny poziom rentowności znacznie się obniżył w porównaniu z początkiem!

14 czerwca 2019

Ceny ziemniaków w UE

Czerwiec jest krytycznym miesiącem w rozwoju europejskich upraw - czy pogoda dopisze producentom ziemniaków? Jakie są ceny ziemniaków w UE?

19 czerwca 2019

Poszukiwacze skarbów na polach, uwaga! [AKTUALNOŚCI]

Za nieroztropne działania grozi utrata wolności!

25 kwietnia 2019