To wciornastek zachodni jest powodem, że wyprodukowana w Hiszpanii, a eksportowana przez Polskę sałata nie wjechała do Ukrainy. W UE nie jest to organizm kwarantannowy, a na Ukrainie – tak.
Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w lutym br. otrzymał powiadomienia od organizacji ochrony roślin Ukrainy o zakwestionowaniu 7 przesyłek sałaty, eksportowanych z Polski, a wyprodukowanych w Hiszpanii. Powodem zakwestionowania przesyłek było stwierdzenie Frankliniella occidentalis, czyli właśnie wciornastka zachodniego. Skoro Ukraina nie wpuszcza sałaty z wciornastkiem, to czy my możemy ją jeść?
Te niewielkie, wręcz mikroskopijne, szkodniki są zmywane z liści sałaty przy ich myciu celem spożycia, a ponadto wciornastki (w tym inne gatunki) są bardzo rozpowszechnione w Europie, w tym także w Polsce.
– Wciornastek zachodni jest organizmem kwarantannowym dla Ukrainy, gdyż jest uznawany za szkodliwy dla roślin przez to państwo – informuje nas Agnieszka Sahajdak z Biura Nadzoru Fitosanitarnego Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa. – Kontrola fitosanitarna przed eksportem ma na celu zapewnienie, że organizm kwarantannowy dla kraju przeznaczenia przesyłki (w tym przypadku jest to Ukraina) nie zostanie przeniesiony i nie zaistnieje zagrożenie fitosanitarne dla roślin zlokalizowanych w tym kraju.
Pani Sahajdak podkreśla, że kontrola fitosanitarna jest przeprowadzana przed eksportem i wydawany w jej wyniku dokument, czyli świadectwo fitosanitarne nie jest związane z bezpieczeństwem żywności. Świadectwo fitosanitarne poświadcza, że rośliny, produkty roślinne lub przedmioty są wolne od organizmów kwarantannowych i praktycznie wolne od innych organizmów szkodliwych, ale jedynie w kontekście szkodliwości dla innych roślin.
Świadectwo fitosanitarne poświadcza, że rośliny są wolne od organizmów kwarantannowych i praktycznie wolne od innych organizmów szkodliwych, ale jedynie w kontekście szkodliwości dla innych roślin.
Warto dodać, że w unijnym systemie kontroli zdrowia wciornastek zachodni nie jest uznawany za organizm kwarantannowy.
– Przemieszczanie sałaty, przeznaczonej do konsumpcji, nie podlega żadnym ograniczeniom fitosanitarnym, za który to obszar odpowiada Państwowy Instytut Ochrony Roślin i Nasiennictwa – wyjaśnia Agnieszka Sahajdak. – Nie są mi znane żadne doniesienia nt. szkodliwości wciornastków dla zdrowia i życia ludzi. Dodam, że te niewielkie, wręcz mikroskopijne, szkodniki są zmywane z liści sałaty przy ich myciu celem spożycia, a ponadto wciornastki (w tym inne gatunki) są bardzo rozpowszechnione w Europie, w tym także w Polsce.
Dodaj komentarz