Szczepienia na koronawirusa. Co z sektorem żywnościowym?

Download PDF

Trwają szczepienia na koronawirusa medyków i seniorów. Czy pracownicy sektora żywnościowego powinni również znaleźć się wśród priorytetowych grup objętych programem? Co na to Ministerstwo Zdrowia? Sprawdzamy!

Od kiedy w Polsce ruszyły szczepienia na koronawirusa, informacje na temat etapów szczepień i priorytetowych grup, które dostaną szczepionkę w pierwszej kolejności budzą duże zainteresowanie. Polacy śledzą niemal z wypiekami na twarzy dane o liczbie podanych szczepionek, a obiegające media co jakiś czas doniesienia o znanych osobistościach zaszczepionych poza kolejnością – wywołują skrajne emocje.

Ministerstwo Zdrowia relacjonuje na bieżąco proces szczepień i chwali się nowym „rekordem”. Na stronie resortu znaleźć możemy informację, że do tej pory wykonano w Polsce 1 008 253 szczepień. Najwięcej przeprowadzono ich w województwach mazowieckim i śląskim, najmniej w lubuskim. Z danych zmieszczonych na portalu Our World in Data wynika, że nasz kraj jest na dziewiątym miejscu w UE pod względem liczby wykonywanych szczepień w przeliczeniu na 100 mieszkańców.

Szczepienia na koronawirusa. Etapy

Od 25 stycznia tego roku trwają szczepienia populacyjne. Szczepionkę przyjmują seniorzy powyżej 70 roku życia. Natomiast grupa „O” czyli medycy otrzymuje aktualnie drugą dawkę szczepionki. Kto jeszcze załapie się na szczepienia na koronawirusa w etapie „1”?

  • osoby poniżej 60. roku życia z chorobami przewlekłymi zwiększającymi ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19,
  • służby mundurowe, funkcjonariusze albo żołnierze,
  • nauczyciele, wychowawcy jak również inni pracownicy pedagogiczni.

Co z sektorem żywnościowym?

A co z sektorem żywnościowym? Czy jego pracownicy powinni również znaleźć się wśród priorytetowych grup objętych programem? Zdecydowanie tak –odpowiada Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności. Podkreśla, że branża produkcji żywności, rolnictwo i przetwórstwo są uważane w UE za strategiczne.

UE wyraźnie mówi, że pracownicy rolnictwa i przetwórstwa powinni być uwzględniani w tym pierwszych transzach szczepienia. Uważam, że to jest bardzo rozsądne podejście. Warto zaznaczyć, że takie szczepienie byłoby dobrowolne – mówi Andrzej Gantner.

Szczepienia na koronawirusa – zgłoś chęć zaszczepienia się!

Jak zapewnić ciągłość produkcji?

Z tym, że pracownicy zakładów mięsnych powinni znaleźć się w priorytetowej, preferencyjnej grupie skierowanej do szczepienia przeciwko COVID-19 zgadza się Jolanta Ciechomska z UPEMI.

Szczepienie jest najlepszym wyjściem jeśli chodzi o zabezpieczenie personelu zakładów jak również zapewnienie ciągłości produkcji. Zachwiana produkcja w wielu zakładach w ubiegłym roku wynikała z tego, że pracownicy chorowali. Wprowadzana była kwarantanna, zaburzyło to możliwości produkcyjne. A wszystko pomimo tego, że zakłady miały wprowadzone różne strategie na wypadek wystąpienia przypadków koronawirusa – podkreśla Jolanta Ciechomska.

Panika i puste półki

szczepienia na koronawirusa

Trwają szczepienia na koronawirusa – co z sektorem żywnościowym?

fot. pixabay

Dlaczego to takie ważne? Wybuchy lokalnych pandemii w zakładach pracy potrafią bowiem wyłączyć cały zakład z produkcji – uważa Andrzej Gantner.

Wszyscy mieliśmy okazję zobaczyć w marcu poprzedniego roku jak wygląda panika w sklepach i na rynku. Mogliśmy zobaczyć jak niewiele potrzeba żeby zaczęło brakować produktów żywnościowych. Dlatego my postulujemy, żeby branżę żywnościową, rolnictwo i przetwórstwo wprowadzić do grupy osób, które w pierwszej kolejności mogą się również zaszczepić. Wysłaliśmy w tej sprawie pismo do Ministra Zdrowia – wyjaśnia Andrzej Gantner.

Szczepienia na koronawirusa. Resort zdrowia odpowiada

Co na te postulaty Ministerstwo Zdrowia? Zwróciliśmy się do resortu z pytaniem, czy ma w planach włączenie sektora żywnościowego do priorytetowych grup objętych szczepieniami. Ministerstwo Zdrowia nie odpowiedziało wprost na to pytanie. Wyjaśniło jednak, że proces produkcji oraz dystrybucji szczepionek przebiega stopniowo, dlatego szczepienie różnych grup będzie również przebiegać etapowo.

Do ustalenia grup priorytetowych, które mają zostać zaszczepione w każdym z etapów, przeprowadzono ocenę w oparciu o: ryzyko narażenia na zakażenie, ryzyko poważnego zachorowania i śmierci, ryzyko społeczno- ekonomiczne i ryzyko transmisji – tłumaczy Ministerstwo Zdrowia.

Z tej odpowiedzi wynika więc, że resort nie zalicza sektora żywnościowego do grup najbardziej narażonych na zakażenie, a ryzyka wynikającego z takich ewentualnych zakażeń nie uznaje za wysokie. Zastanawiamy się, jak to się ma do obowiązku nałożonego na sektor żywnościowy czyli zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w czasie pandemii koronawirusa?

Przypominamy, że osoby chcące się zaszczepić mogą od 15 stycznia zgłosić taką chęć przez formularz online.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

A ty jak oceniasz 2020?Przeczytaj Sezon 2020 na plusie!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o