Uprawa chmielu – uwaga na szkodniki i choroby!

Uprawa chmielu – uwaga na szkodniki i choroby!

Które choroby i szkodniki stanowią obecnie największe zagrożenie dla plantacji chmielu?

Produkcja chmielu nie jest łatwa, wymaga dużego zaangażowania oraz wielu godzin obserwacji. Niezbędna jest specjalistyczna wiedza dotycząca uprawy roślin jak również zagrożeń, które mogą się pojawić na plantacji. Na co powinni teraz szczególnie uważać plantatorzy?

Największym zagrożeniem dla chmielu, który znajduje się obecnie w fazie tworzenia pędów bocznych jest mączniak rzekomy.

Uprawa chmielu, a zagrożenia

Jednym z objawów mączniaka rzekomego jest zahamowanie wzrostu pędów bocznych, co prowadzi do ich skrócenia. Szyszki chmielu zawiązują się właśnie na pędach bocznych, dlatego ich skrócenie skutkuje obniżeniem plonu. Rozwój tej choroby zależy w dużym stopniu od warunków pogodowych. Największe zagrożenie występuje w okresach z częstymi opadami deszczu oraz umiarkowaną temperaturą. Ciepła i sucha pogoda mniej sprzyja rozwojowi mączniaka rzekomego chmielu, ale nawet w takich warunkach należy prowadzić systematyczne obserwacje roślin w celu kontrolowania rozwoju infekcji – mówi dla portalu agrofakt dr Urszula Skomra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Zabieg ograniczający mączniaka rzekomego należy wykonać wówczas, gdy nasilenie choroby przekroczy próg ekonomicznej szkodliwości. W fazie kwitnienia i zawiązywania szyszek chmielu ochronę należy rozpocząć natychmiast po stwierdzeniu pierwszych objawów choroby na kwiatach lub szyszkach.

Mszyca śliwowo-chmielowa

uprawa chmielu

fot. Pixabay

Uprawa chmielu to wymagający biznes. Wymaga od plantatorów dużej wiedzy, także na temat zagrożeń pojawiających się na plantacji.

Czerwiec to okres, kiedy na chmielu pojawia się mszyca śliwowo-chmielowa – najczęściej spotykany szkodnik chmielu. Początkowo obserwuje się występowanie form uskrzydlonych, które zwykle zasiedlają wierzchołki pędów i najmłodsze, górne liście roślin. Po kilku dniach pojawiają się formy bezskrzydłe, które wyrządzają największe szkody. Pojawienie się mszyc na plantacji chmielu to znak dla plantatora, aby rozpocząć dokładną obserwację plantacji.

Mszyca jest szkodnikiem, który charakteryzuje się dużą wrażliwością na wysoką temperaturę. Temperatury sięgające 30 st. C. ograniczają liczebność populacji, w takich warunkach stosowanie chemicznej ochrony może okazać się zbędne. Umiarkowana temperatura oraz wysoka wilgotność powietrza sprzyjają rozwojowi szkodnika. Wzrost liczebności mszycy powyżej progu ekonomicznej szkodliwości, który wynosi 100 osobników bezskrzydłych na liściu, może nastąpić bardzo szybko – ostrzega dr Urszula Skomra z IUNG BIP w Puławach.

– Należy zatem prowadzić systematyczną ocenę zasiedlenia roślin chmielu przez mszyce i na podstawie obserwacji podejmować decyzję o wykonaniu zabiegu ochronnego. W fazie kwitnienia chmielu i zawiązywania szyszek oprysk należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu obecności szkodnika, bez względu na warunki pogodowe – dodaje.

Opuchlak lucernowiec

Łagodna zima i ciepła wiosna sprzyjały również rozwojowi opuchlaka lucernowca. Dorosłe osobniki tego szkodnika żerują na pędach chmielu uszkadzając wierzchołki, co powoduje zaburzenia wzrostu pędu głównego.  Larwy żerują na korzeniach chmielu, prowadzi to do zakłócenia pobierania składników odżywczych i wody, co w konsekwencji przyczynia się do osłabienia roślin, a nawet zamierania karp chmielu.

Jakie będą ceny mleka w 2018 r.?

Jaka jest cena mleka w skupie, w zbycie i w detalu? Jakie mogą być ceny mleka w najbliższym czasie i w całym 2018 r.?

7 czerwca 2018

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Produkcja chmielu w Polsce się opłaca?

Produkcja chmielu to wymagający biznes! Sprawdź, co zrobić, aby zarobić na chmielu jak najwięcej!

9 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close