Zaprawianie zboża jednym preparatem niezależnie od rodzaju

Download PDF

W naszych gospodarstwach wysiewamy różne zboża. Zaprawianie zboża – a konkretniej wszystkich zbóż jednym środkiem – pozwoli nam uniknąć wielu problemów oraz dodatkowych zajęć. 

Kinto Duo pozwala na zwalczanie wszystkich ważnych z ekonomicznego punktu widzenia chorób zagrażających najważniejszym w kraju uprawom zbożowym

Wiele zapraw = sporo straconego czasu

Podczas zaprawiania nasion zbóż ważną rolę odgrywa czas. Jednym z naszych głównych przeciwników jest wówczas „rozdrabnianie się”, które wynika np. z używania kilku produktów do zaprawiania różnych gatunków zbóż. Czytamy kilka etykiet, wymierzamy coraz to inne dawki. Gdybyśmy policzyli stracone minuty otrzymalibyśmy zapewne dość sporo czasu, który można było poświęcić choćby na odpoczynek albo też uzyskać więcej czasu na inne prace. Niestety wiele zapraw dedykowanych jest tylko do zwalczania określonych chorób charakterystycznych dla wybranych zbóż.

Zaprawianie zboża z użyciem jednego środka

Jęczmień ozimy

Jęczmień ozimy jest narażony na ataki ze strony takich patogenów, jak: Pyrenophora czy Ustilago. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: yacenty

Firma BASF oszczędza czas, który poświęcamy na zaprawianie zboża różnymi środkami. Rozwiązuje przy tym problem wąskiego spektrum zwalczanych chorób. Niedawno zwracaliśmy uwagę na zaprawę Kinto Duo, która dzięki odpowiednim proporcjom dwóch substancji aktywnych – prochlorazu oraz tritikonazolu – chroni zboża przed wieloma najważniejszymi chorobami. Co jeszcze ważniejsze – możemy ją stosować we wszystkich istotnych gospodarczo gatunkach zbóż. Kinto Duo zwalcza bowiem choroby charakterystyczne dla pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, jęczmienia ozimego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego, jęczmienia jarego oraz żyta.  

Najważniejsze choroby we wszystkich zbożach

Kinto Duo pozwala na zwalczanie wszystkich ważnych z ekonomicznego punktu widzenia chorób zagrażających najważniejszym w kraju uprawom zbożowym.

W pszenicy ozimej oraz pszenżycie ozimym Kinto Duo pozwoli na ochronę przed takimi chorobami, jak:

  • pleśń śniegowa
  • zgorzel siewek
  • śnieć cuchnąca

W jęczmieniu ozimym zaprawa proponowana przez BASF ochroni nas przed pojawieniem się zgorzeli siewek, a w życie ponadto pleśni śniegowej. W jęczmieniu jarym Kinto Duo zapobiegać będzie infekcji ze strony głowni pylącej oraz zgorzeli siewek.

Dzięki tej zaprawie skutecznie ochronimy nasze plantacje przed inwazją patogenów atakujących nasze plantacje:

  • JęczmieńPyrenophora, Ustilago
  • PszenicaTilletia, Fusarium, Ustilago
  • Żytofusarium, urocystis
  • Pszenżytofusarium

Jedna dawka dla różnych zbóż

zaprawianie zboża

Kinto Duo w znacznym stopniu ogranicza pylenie. Źródło: agrofoto.pl; użytkownik: Pawel36

Zaprawianie zboża w ten sposób jest dużo łatwiejsze – Kinto Duo możemy stosować we wszystkich zbożach w takiej samej dawce. W pszenicy ozimej oraz jarej, obu formach pszenżyta i jęczmieniu jarym zaleca się zastosowanie 200 ml zaprawy w połączeniu z 400 – 800 ml wody. Te same proporcje rekomendowane są w życie oraz jęczmieniu ozimym.

Ważnym elementem jest również dobre pokrycie nasion zaprawą. Dzięki wysokiej jakości formulacji Kinto Duo uzyskujemy nie tylko wysoki poziom pokrycia nasion, ale także ograniczone do minimum pylenie oraz bardzo wysoką intensywność zabarwienia. 

W kolejnym materiale sprawdzimy, jaki wpływ na plon mają dwie substancje aktywne zawarte w Kinto Duo oraz szerokie spektrum zwalczanych chorób we wszystkich zbożach.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o