Pszenica jakościowa a chlebowa: jakie są różnice? [WYWIAD]

Download PDF

Pytając o rodzaje pszenicy, często mamy na myśli podział na cztery grupy pod względem parametrów samego ziarna. Grupa elitarna, oznaczona literą E, grupa jakościowa – A, grupa chlebowa – B oraz grupa ciasteczkowa – K. Nasz ekspert, dr inż. Piotr Hulanicki, odpowiada, co je różni.

Na czym właściwie polega różnica między grupą jakościową a chlebową? Tak naprawdę chodzi wyłącznie o parametry mąki i wypiekanego chleba, które są podstawą do zakwalifikowania danej odmiany do określonej grupy. Liczba opadania czy zawartość białka stanowią natomiast parametry tak subtelne, że rolnik praktycznie nie jest w stanie zauważyć takiej różnicy.

Zobacz cały wywiad:

kłos pszenicy

Rożne rodzaje pszenicy znajdują odmienne zastosowania konsumpcyjne lub paszowe

fot. Daniel Biernat

Pszenica jakościowa czy chlebowa?

– Wybierając grupę jakościową bądź chlebową, rolnik musi liczyć się z zawarciem kompromisu – tłumaczy Piotr Hulanicki. – W przypadku wyboru pszenic jakościowych zwykle należy liczyć się z niższym plonowaniem. W przypadku odmian chlebowych ten plon może być wyższy. Niemniej jednak różnice między jedną a drugą grupą są subtelne i dotyczą tylko jakości powstającego ciasta. Odpowiednia troska i prowadzenie łanu w przypadku grupy chlebowych pszenic pozwala na uzyskanie surowca odpowiadającego parametrom handlowym pszenic jakościowych.

Jakie parametry bada się podczas oceny rejestracyjnej?

Podczas oceny rejestracyjnej danych odmian ocenia się osiem parametrów. Jest to objętość chleba, liczba opadania, zawartość białka, wskaźnik sedymentacji, wodochłonność mąki, rozmiękczenie, energia ciasta i wydajność mąki.

Wymienione parametry bierze się pod uwagę przy kwalifikacji do danej grupy jakościowej. Dla każdej z nich są określone minima, które muszą być osiągnięte we wszystkich ośmiu parametrach.Może się zdarzyć, że dana odmiana nie spełni jednego z parametrów – mówi ekspert. – Będzie to oznaczało, że jest zakwalifikowana do niższej grupy jakościowej. Czyli mamy tutaj do czynienia z oceną jakościową ziarna tych pszenic, które podlegają rejestracji.

rodzaje pszenicy

Pszenica posiada duża rozpiętość odmianową

fot. Daniel Biernat

Na jakie cele można uprawiać poszczególne grupy pszenic?

Pszenice z uwagi na dużą rozpiętość odmianową i bardzo dużą liczbę grup jakościowych mogą być przeznaczone na najróżniejsze cele – mówi Piotr Hulanicki. – Podstawowym i chyba dominującym jest cel konsumpcyjny. Używamy tych pszenic do produkcji różnego rodzaju mąk. Drugim, dosyć powszechnym, jest przeznaczenie paszowe ziarna pszenic. Zapotrzebowanie na odmiany pszenic o niskiej zawartości białka wykazuje również przemysł browarniczy.

Doradztwo prowadził dr inż. Piotr Hulanicki, ekspert z ponad 20-letnim doświadczeniem w nasiennictwie i właściciel marki Golden Seeds. Chcesz porozmawiać z ekspertem? Zadzwoń: 505 227 032.

Nie widziałeś wcześniejszych odcinków? Sprawdź tutaj:

Kwalifikowany? Elitarny? Jaki materiał siewny jest najlepszy? [WYWIAD]

Stopnie kwalifikacji materiału siewnego bez tajemnic [WYWIAD]

Co znaczą skróty na opakowaniach nasion [WYWIAD]

Jak czytać etykiety kwalifikowanego materiału siewnego na worku [WYWIAD]

Jak przechowywać materiał siewny [WYWIAD]

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o