Obecna pogoda sprzyja występowaniu mszyc na pszenicy ozimej i jęczmieniu. Mogą żerować aż 3 gatunki mszyc.
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa sygnalizuje, że mszyce mogą sie pojawiać na uprawach pszenicy ozimej przede wszystkim w południowej Polsce.
– Na pszenicy ozimej można spotkać następujące gatunki mszyc: mszycę zbożową, czeremchowo-zbożową i różano-trawową – informuje Izabela Kik, Wojewódzki Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Opolu. – Mszyca zbożowa żeruje głownie na kłosach, ale także na liściu flagowym. Mszyca czeremchowo-zbożowa zasiedla głównie dolne liście u podstawy źdźbeł, później liście wyżej położone i kłosy.
Najmniejsze znaczenie pod względem szkodliwości może mieć mszyca różano-trawowa, która żeruje z reguły na najstarszych liściach i właśnie dlatego jest najmniej groźna. Najgroźniejsza jest mszyca czeremchowo-zbożowa.
– Istotnym aspektem szkodliwości mszyc jest ich udział w przenoszeniu wirusów chorobotwórczych, wśród których najważniejszy jest wirus żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV) – informują pracownicy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Mszyca czeremchowo-zbożowa to gatunek migrujący z czeremchy na zboża i trawy. Z zimujących na czeremsze jaj wylęgają się w pierwszej połowie kwietnia założycielki rodu, z których w drugim pokoleniu rodzą się uskrzydlone migrantki rozpoczynające w połowie maja lub, w zależności od panujących warunków pogodowych, na przełomie maja i czerwca przeloty na letnie rośliny żywicielskie. Intensywność przelotów wzrasta często, gdy średnia temperatura dobowa przekracza 15°C.
Mszyca zbożowa żeruje głownie na kłosach, ale także na liściu flagowym.
Mamy idealną pogodę do rozwoju mszyc, bowiem najbardziej sprzyja im umiarkowana temperatura i suche powietrze. Gdy jest bardzo ciepło – mszyce giną.
Warto więc przypomnieć progi szkodliwości:
- od fazy strzelania w źdźbło do fazy przed kłoszeniem, jeśli stwierdzamy na 100 losowo wybranych źdźbłach – średnio 5 mszyc na 1 źdźbło (dla mszycy czeremchowo-zbożowej);
- od fazy pełni kłoszenia do początku fazy dojrzałości mlecznej, jeśli stwierdzamy na 100 losowo wybranych źdźbłach – średnio 5 mszyc na 1 kłos (dla mszycy zbożowej).
Zobacz również:
Dodaj komentarz