Kukurydza na Polach Klasy S

Kukurydza na Polach Klasy S

Jak uprawiać kukurydzę, jakie odmiany wybierać, jak walczyć ze szkodnikami? Zobacz relację z imprezy, na której mówiono jedynie o kukurydzy!

Kukurydza to jedna z najchętniej uprawianych roślin w Polsce. Jak uprawiać kukurydzę, jakie odmiany wybierać, jak walczyć ze szkodnikami? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań potrafią udzielić z pewnością eksperci Syngenty. W tym roku firma uruchomiła 2 nowe projekty dedykowane właśnie uprawie kukurydzy: Pola Klasy S oraz Agrolider.

Do projektu Agrolider zostało zaproszonych 15 najlepszych rolników z okolic Podlasia i Mazowsza, którzy uprawiają kukurydzę. Agroliderzy mieli  możliwość przetestowania na własnym polu 6 nowych odmian kukurydzy Syngenta. W czasie jesiennych spotkań polowych dzielili  się swoimi spostrzeżeniami z sąsiadami i znajomymi. W efekcie ponad 100 rolników z tego regionu miało okazję samemu sprawdzić, dotknąć, porównać i ocenić takie odmiany jak: SY Gibuti, SY Kardona, SY Werena, SY Talisman, SY Amboss, SY Milkytop. Podstawą projektu są lokalne spotkania, w czasie których rolnicy mogą porozmawiać z ekspertami i opowiedzieć o swoich problemach, potrzebach, by wspólnie poszukać najlepszych rozwiązań.

Drugim z dużych projektów firmy Syngenta poświęconych kukurydzy jest inicjatywa w ramach imprez Pola Klasy S. Pod hasłem „Kukurydza w dobrej formie” w Budziszowie na Dolnym Śląsku zorganizowano spotkanie polowe połączone z pokazem doświadczeń. Zobacz materiał filmowy z tego wydarzenia!

Duża, dojrzała, a przede wszystkim zdrowa – o takiej kukurydzy marzą niemal wszyscy rolnicy. O tym, że to marzenie można zrealizować, przekonywali organizatorzy kukurydzianego spotkania w ramach cyklu Pola Klasy S.

– Jest to wyjątkowa impreza – mówi Kinga Rupiewicz, koordynator firmy Syngenta. – Dawno takiej, jako firma Syngenta, nie organizowaliśmy, poświęconej tylko jednej uprawie, właśnie kukurydzy. Specjalnie dzień wcześniej zważyliśmy naszą kukurydzę, zmierzyliśmy plony, mamy dzisiaj wyniki tego doświadczenia. Także można się z nimi zapoznać, porównać, ocenić. Przygotowaliśmy aż 16 odmian kukurydzy. Wszystko można dotknąć, zobaczyć i samemu wyciągnąć wnioski.

Były pokazy i dyskusje z ekspertami. Rolnicy na własne oczy mogli sprawdzić, jak w tych samych warunkach rozwijają się poszczególne odmiany. Nic dziwnego, że zainteresowanych nie brakowało.

Przygotowaliśmy aż 16 odmian kukurydzy. Wszystko można dotknąć, zobaczyć i samemu wyciągnąć wnioski.

Kinga Rupiewicz, koordynator firmy Syngenta

– No przyjeżdżam, żeby nabrać doświadczenia, porozmawiać, zawsze coś ciekawego do ucha wpadnie – wyjaśniał Grzegorz Mierzwa, rolnik z Dobroszyc (woj. dolnośląskie). – No, na pewno to jest ciekawe.

Jedni z ciekawości, inni w konkretnym biznesowym celu. Do Budziszowa w woj. dolnośląskim przybyło kilkuset rolników z różnych stron Polski.

– Przyjechałem tutaj, żeby porównać nowe odmiany kukurydzy, które chciałbym zasiać we własnym gospodarstwie. Zaciekawiła mnie jedna odmiana, bardzo wczesna, z przeznaczeniem na zielonkę – mówi Michał Pijalski, rolnik z Ujazdu (woj. dolnośląskie).

Podczas spotkania sporo mówiono o chorobach i szkodnikach niszczących kukurydzę. Najwięcej miejsca poświęcono oczywiście omacnicy prosowiance, która niekontrolowana może zniszczyć rośliny i radykalnie zmniejszyć plon, nawet o kilkadziesiąt procent. Na tym jednak nie koniec.

Najbardziej zjadliwe są larwy, które podgryzają korzenie włośnikowe.

Michał Jakubowski, regionalny kierownik sprzedaży firmy Syngenta

– Omacnica, uszkadzając roślinę i kolbę, wpływa na obniżenie jakości plonu, co dla rolnika i dla skupującego, jest niezwykle ważne wyjaśnia Krystian Rębisz, specjalista ds. kukurydzy firmy Syngenta.

Problem w tym, że równie groźna jak omacnica jest dla kukurydzy zachodnia, korzeniowa stonka kukurydziana. Ten owad to jeden z najniebezpieczniejszych szkodników tej rośliny na świecie.

– Najbardziej zjadliwe są larwy, które podgryzają korzenie włośnikowe – tłumaczy Michał Jakubowski, regionalny kierownik sprzedaży firmy Syngenta Kukurydza przez to pobiera mniej substancji pokarmowych, wylega. Jest to wtedy duży problem na plantacjach.

Problem, który można jednak pokonać… W walce – zresztą nie tylko ze stonką – pomogą z pewnością następne imprezy, które w kolejnych miesiącach planuje Syngenta.

– My się przygotowujemy już do spotkań zimowych – mówi Kinga Rupiewicz. – Wtedy zapraszamy na konferencje, gdzie opowiadamy o wynikach, o możliwościach na nowy sezon, czyli o nowościach, także warto przyjechać do nas, sprawdzać stronę syngenta.pl, by wiedzieć, co się u nas dzieje.

Warto też być na bieżąco, bo fachowa wiedza i wymiana doświadczeń w połączeniu z nowoczesną technologią – nie tylko w kukurydzy znacząco podnoszą plony, a przecież o to rolnikom chodzi.

Zobacz, jak wyglądały Pola Klasy S w 2017 roku w tekście: Spotkania polowe Syngenta Pola Klasy S 2017 aż w 9 lokalizacjach!

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Zbiory owoców – 2017 rok słabszy od ubiegłego

Tegoroczne zbiory owoców nie były powodem do radości sadowników i plantatorów. W przypadku niektórych owoców zbiory były niższe nawet o 60 procent.

5 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij