Niezawodny sposób na zdrowy żwacz

Niezawodny sposób na zdrowy żwacz

Stan żwacza wpływa nie tylko na ilość i jakość mleka, ale też mięsa. Przyglądamy się, jak poprawić go w łatwy sposób!

Stosowanie w żywieniu zwierząt produktów ubocznych pochodzących z przemysłu rolno-spożywczego jest mocno rozpowszechnione. Dlatego i młóto browarniane w żywieniu bydła znane jest nie od dziś. Warto jednak przypomnieć sobie cenne walory tej paszy pod kątem żywienia krów mlecznych i bydła opasowego.

Stosowanie produktów ubocznych w programach żywienia można  określić jako „przyjemne z pożytecznym”. Z  jednej strony materiały paszowe pochodzące z przetwórstwa często są smakowite, więc poprawiają pobranie suchej masy, z drugiej strony to naturalny sposób utylizacji dużych ilości tzw. produktu równoległego.

młóto browarniane

fot. Duynie

Młóto browarniane to tzw. pasza mlekopędna. W żywieniu bydła obecna jest od dawna, jednak wciąż pojawia się wiele pytań o jej stosowanie.

Młóto browarniane jest jedną z ważniejszych pasz pochodzących z  przemysłu fermentacyjnego. Stanowi największą ilościowo część produktów ubocznych w browarnictwie. Są to, pochodzące  z ziarna jęczmienia białka, tłuszcze oraz włókno, które nie uległy hydrolizie enzymatycznej. Ze względu na poziom składników odżywczych młóto browarniane znalazło zastosowanie w żywieniu bydła, a także zwierząt monogastrycznych. Określa się je mianem paszy mlekopędnej, ale nie tylko w stadach krów mlecznych jest cennym komponentem dawki pokarmowej. Zwierzętom można podawać je w formie świeżej, kiszonej lub suszonej.

Co wartościowego znajduje się w młócie?

Skład podstawowy młóta browarnianego to: 22% suchej masy, 22-24% białka ogólnego w suchej masie, około 10% tłuszczu surowego i 18% włókna surowego. Pasza ta jest bardzo dobrym źródłem białka, którego więcej niż połowa (55-58%) stanowi białko nierozkładalne w żwaczu (RUP – z ang. rumen undegradable protein). Ten rodzaj białka jest trawiony dopiero w jelicie cienkim, co jest korzystne ze względu na ograniczanie wzrostu poziomu mocznika w mleku. Z uwagi na balans pomiędzy białkiem rozkładanym w przedżołądkach a białkiem chronionym, młóto może mieć zastosowanie, gdy chcemy zmniejszyć ilość mocznika. Duża zawartość w dawce pokarmowej białka jelitowego ma ogromne znaczenie dla syntezy i poziomu białka w mleku. A to jest kluczowe w uzyskaniu produktu o pożądanej jakości. Młóto jest również dobrym źródłem aminokwasów, mikro- i makroelementów, witamin z grupy B oraz witamin A i E.

skład młota browarnianego

Młóto browarniane w żywieniu bydła a zdrowie żwacza

Ze względu na zawartość włókna, młóto nie fermentuje gwałtownie, a ulega wolnej fermentacji w żwaczu. Dobrze funkcjonujące przedżołądki, ze stabilnym środowiskiem są decydujące względem utrzymania zdrowia krów. Ma to znaczenie w szczególności  w stadach wysokowydajnych, które w większym stopniu są narażone na choroby o podłożu metabolicznym. Jednym słowem młóto browarniane, podawane w optymalnej ilości, sprzyja zdrowiu żwacza i co za tym idzie, pomaga chronić żwacz przed kwasicą oraz pojawianiu się dysfunkcji zawiązanych z tą chorobą, takich jak np. laminitis.

Dobry stan żwacza to więcej mleka

mechaniczne dojenie krów

fot. Fotolia

Od przebiegu procesów fermentacyjnych w żwaczu zależy ilość i jakość mleka.

Prawidłowo funkcjonujący żwacz jest podstawą w uzyskiwaniu produktu finalnego jakim jest mleko. Kierunek fermentacji żwaczowej wpływa na ilość m.in. lotnych kwasów tłuszczowych, które pełnią wiele ważnych funkcji dla organizmu krowy. Są dla niej źródłem energii. Biorą udział w powstawaniu składników mleka, czy też decydują o wielkości laktacji. Cokolwiek dzieje się w żwaczu ma również wpływ na profil kwasów tłuszczowych znajdujących się w  mięsie. Prozdrowotny kwas linolowy, znany głównie pod nazwą CLA, powstaje dzięki procesom zachodzącym w przedżołądkach. Mleko oraz mięso przeżuwaczy są cenionym, naturalnym źródłem CLA, któremu przypisuje się m.in. działanie antykancerogenne oraz antymiażdżycowe, a także wiele innych dobroczynnych właściwości. Żwacz  dobrze wypełniony paszą, która ulega wolnej fermentacji jest pobudzany do naturalnych mechanizmów, a jego ściany stymulowane są do ciągłego mieszania treści żwacza. To z kolei pozwala utrzymać optymalne warunki do przebiegu procesów fermentacyjnych, od których zależy m.in. jakość oraz ilość wyprodukowanego mleka i oczywiście zdrowie samej krowy. Młóto browarniane w żywieniu bydła poprawia jakość trawienia innych składników dawki pokarmowej. Ponadto, odchody pochodzące od zwierząt skarmianych młótem browarnianym mają prawidłową konsystencję.

młóto browarniane w żywieniu bydła

Warto wprowadzić młóto do programu żywieniowego zarówno bydła mlecznego, jak i mięsnego.

Które zwierzęta skorzystają na młócie?

Młóto browarniane z racji swoich właściwości mlekopędnych jest szczególnie dedykowane dla krów mlecznych. Trzeba jednak mieć na uwadze, że nie powinno podawać się młóta krowom zasuszonym, aby uniknąć problemów zdrowotnych w okresie okołoporodowym. Młóto ma również zastosowanie w żywieniu bydła mięsnego. Charakteryzuje się wysoką smakowitością. To sprzyja chętnemu pobieraniu dawki pokarmowej i tym samym wpływa na wysokie dobowe przyrosty masy ciała opasów.

Dawkowanie młóta browarnianego

Młóto browarniane może być zastępstwem dla pasz objętościowych w okresach ich ograniczonej dostępności.

Czasem w literaturze podaje się, że krowy mleczne mogą otrzymywać w dawce nawet do 20 kg młóta dziennie na sztukę. W praktyce jednak optymalna dzienna ilość tej paszy dla krów w laktacji to 6-8 kg na sztukę. Natomiast wysokowydajnym krom mlecznym można podawać  do 12 kg młóta na sztukę. Młóto browarniane w żywieniu bydła mlecznego przynosi najwięcej korzyści w początkowym i środkowym etapie laktacji, co ma swoje uzasadnienie we wpływie młóta na produkcję mleka. U bydła opasowego zaleca się podawać 2-3 kg na 100 kg masy ciała. Niektóre źródła mówią nawet o 5 kg. Młodym osobnikom należy podawać nie więcej niż 8 kg (6-8 kg). Młóto podawane w takiej ilości może pokryć zapotrzebowanie na białko w 1/3 na początku opasu i w 2/3 pod koniec opasu.

Młóto browarniane jest materiałem paszowym które należy traktować jako pasza treściwa. Może być ono jednak wykorzystywane w zastępstwie pasz objętościowych w okresach ich ograniczonej dostępności. Można też stosować je jako dodatek do kiszonek z kukurydzy lub z traw, które odznaczają się niższym poziomem białka.

kiszonka

fot. Fotolia

Zakiszenie młóta przedłuży jego zdatność do spożycia. Dzięki temu, będzie je można wykorzystać także w zimie.

Przechowywanie młóta browarnianego

Świeże młóto z powodu zawartości wody (ok. 78%) nie jest paszą trwałą i należy je skarmić w ciągu kilku dni. W innym przypadku szybko ulega zepsuciu. Prawidłowo składowane młóto, w pryzmie lub silosie pod szczelnym przykryciem ulega zakiszeniu, co znaczenie wydłuża jego przydatność do skarmiania. Młóto kiszone jest formą najczęściej podawaną zwierzętom ponieważ ma zbliżony skład chemiczny do młóta w postaci świeżej. W celu konserwacji świeżego młóta przez kiszenie można dodać kwas mlekowy, sól, a także melasę. Konieczność inwestycji w silos często odstrasza od stosowania tego typu paszy, dlatego warto postawić na dostawcę, który zaopatrzy nasze gospodarstwo w silos. Taką usługę oferuje firma Duynie – europejski lider branży pasz płynnych i mokrych. Jest to firma posiadająca doświadczenie w całej Europie, którą cechuje indywidualne podejście do każdego klienta.

Pewne źródło to podstawa

Aby mieć pewność, że podajemy młóto browarniane dobrej jakości, o stałym, optymalnym profilu składników pokarmowych należy wybierać produkt z pewnego źródła.

Aby mieć pewność, że podajemy młóto browarniane dobrej jakości, o stałym, optymalnym profilu składników pokarmowych należy wybierać produkt z pewnego źródła, jak np. młóto browarniane od Duynie. Dzięki temu zyskamy nie tylko młóto dobrej jakości i bezpieczeństwo stada, ale i fachowe doradztwo oparte na doświadczeniach z zachodnich rynków.

Kolejną kluczową informacją jest opłacalność stosowania młóta browarnianego. Podawanie młóta pozwala  obniżyć koszty produkcji związane z żywieniem stada – ze względu na zawartość białka można je wprowadzić jako substytut droższej poekstrakcyjnej śruty sojowej. Należy jednak zawsze mieć na względzie zalecane dawkowanie dla konkretnej grupy zwierząt.

Chcesz się dowiedzieć więcej o stosowaniu młóta? Zadzwoń do eksperta: +48 718 811 208

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Z forum

Powiązany temat:

młóto browarniane w żywieniu bydła
Karollorak93
Gdyby nic się nie opłaciło to wszyscy by musieli spadać z forum wiec to zdaje się nie miejsce na takie tematy. Chciałem się po prostu czegoś merytorycznego dowiedzieć.  
zobacz więcej »
lukbold
jeśli to prawda to... po co inwestować ?? przerzucać te tony? podobno w tym kraju nic się nie opłaci
zobacz więcej »
Karollorak93
w 20 nie ,ale w 24 robią tą wagę, czasami nawet lepszą. Więc chyba pójdą wysłodki a białko bedzie trzeba mocznikiem podgonić. 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close