Produkcja baraniny spada

Download PDF

Produkcja baraniny w UE w tym roku może wynieść 855 tys. ton. To poziom nieznacznie niższy niż rok temu – przewiduje Komisja Europejska. Spadek to efekt redukcji unijnego pogłowia owiec.

Pogłowie owiec w grudniu 2018 roku wyniosło 98,4 mln sztuk (-1,1 proc. w skali roku). Import mięsa baraniego do UE wyniesie ok. 170 tys. ton.  Będzie tym samym o 2,3 proc. niższy niż rok wcześniej. Ujemne saldo handlu zagranicznego baraniną w rezultacie nieznacznie spadnie do 141 tys. t. Dla porównania w 2018 roku było to 144 tys. ton.

produkcja baraniny

855 tys. ton – tyle może wynieść tegoroczna produkcja baraniny w UE.

Jednak mniejsza podaż nie wpłynie na obniżenie konsumpcji baraniny w UE. Szacuje się, że spożycie tego mięsa w tym roku wyniesie 1,7 kg/mieszkańca (w wadze detalicznej). Utrzyma się więc na podobnym poziomie co w ubiegłym roku.

Produkcja baraniny a import

51,4 tys. t –  tyle produktów baranich sprowadzono do UE z krajów trzecich w okresie pierwszych czterech miesięcy 2019 r. Import ten był o 16,8 proc. mniejszy niż w analogicznym okresie rok wcześniej, w tym w I kwartale o 29,4 proc..

Spośród krajów UE-28 największymi importerami były: Wielka Brytania, Holandia i Niemcy. Import do tych trzech krajów stanowił ok. 78 proc. ogólnego importu do UE-28. Import do Niemiec był o 28 proc. mniejszy niż rok wcześniej, do Holandii o 20 proc., a do Wlk. Brytanii o 13 proc. Import produktów baranich pochodził głównie z Nowej Zelandii i Australii – czytamy w biuletynie „Rynek rolny” IERiGŻ.

Źródło: IERiGŻ

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o