Wilgotne lato spowodowało, że ślimaków jest w tym roku wyjątkowo dużo. Szkodnikom wyjątkowo smakuje kiełkujący rzepak i wysiane zboże. Jakie szkody mogą spowodować ślimaki?
Pszenica ozima i inne zboża, takie jak np. jęczmień, uszkadzane są przez ślimaki głównie w stadium ziarna, zaraz po wysiewie.
– Ślimaki zjadają zarodki i bielmo ziarna, uniemożliwiając kiełkowanie i wschody roślin lub niszcząc kiełkujące rośliny – wyjaśnia prof. Jan Kozłowski, kierownik Instytutu Zoologii w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Duży wpływ na stopień uszkodzenia nasion pszenicy przez ślimaki ma głębokość siewu.
Jak wynika z badań prowadzonych w Instytucie Ochrony Roślin, płytko (15 –20 mm) przykryte nasiona i nasiona wysiewane w źle przygotowaną, zbryloną glebę są najliczniej i najsilniej uszkadzane. Ślimaki chętnie uszkadzają wysiane w taki sposób zboże.
– Po wschodach roślin ślimaki żerują na siewkach i uszkadzają pierwsze liście – dodaje profesor. – W miarę jak liście stają się twardsze, intensywność żerowania ulega ograniczeniu. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza i gleby ślimaki ścinają wierzchołki liści i zdrapują tkanki między nerwami, powodując charakterystyczne strzępienie liści.
Podobne objawy żerowania ślimaków obserwuje się na innych gatunkach roślin jednoliściennych. Badania w IOR wykazały także, że w okresie 3–4 tygodni po wysiewie pszenicy, ślimaki pomrowika plamistego przy średnim nasileniu 4 ślimaków na pułapkę mogą zniszczyć 40% siewek pszenicy. Szczyt liczebności ślimaków przypada z reguły na koniec lata i trwa do końca października, a niekiedy – gdy pogoda dopisze – nawet dłużej.
O tym, jakie gatunki ślimaków powodują największe szkody, napiszemy jutro.
Powiązane:
Dodaj komentarz