Ślimakom smakuje wysiane zboże. Jak szkody powodują?

Ślimakom smakuje wysiane zboże. Jak szkody powodują?

Wilgotne lato spowodowało, że ślimaków jest w tym roku bardzo dużo. Szkodnikom wyjątkowo smakuje kiełkujący rzepak i wysiane zboże.

Wilgotne lato spowodowało, że ślimaków jest w tym roku wyjątkowo dużo. Szkodnikom wyjątkowo smakuje kiełkujący rzepak i wysiane zboże. Jakie szkody mogą spowodować ślimaki?

Pszenica ozima i inne zboża, takie jak np. jęczmień, uszkadzane są przez ślimaki głównie w stadium ziarna, zaraz po wysiewie.

Ślimaki zjadają zarodki i bielmo ziarna, uniemożliwiając kiełkowanie i wschody roślin lub niszcząc kiełkujące rośliny – wyjaśnia prof. Jan Kozłowski, kierownik Instytutu Zoologii w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Duży wpływ na stopień uszkodzenia nasion pszenicy przez ślimaki ma głębokość siewu.

ślimaki jedzą zboże

Pomrowik plamisty (łac. Deroceras reticulatum)

Jak wynika z badań prowadzonych w Instytucie Ochrony Roślin, płytko (15 20 mm) przykryte nasiona i nasiona wysiewane w źle przygotowaną, zbryloną glebę są najliczniej i najsilniej uszkadzane. Ślimaki chętnie uszkadzają wysiane w taki sposób zboże.

Po wschodach roślin ślimaki żerują na siewkach i uszkadzają pierwsze liście – dodaje profesor. – W miarę jak liście stają się twardsze, intensywność żerowania ulega ograniczeniu. W warunkach wysokiej wilgotności powietrza i gleby ślimaki ścinają wierzchołki liści i zdrapują tkanki między nerwami, powodując charakterystyczne strzępienie liści.

Podobne objawy żerowania ślimaków obserwuje się na innych gatunkach roślin jednoliściennych. Badania w IOR wykazały także, że w okresie 3–4 tygodni po wysiewie pszenicy, ślimaki pomrowika plamistego przy średnim nasileniu 4 ślimaków na pułapkę mogą zniszczyć 40% siewek pszenicy. Szczyt liczebności ślimaków przypada z reguły na koniec lata i trwa do końca października, a niekiedy – gdy pogoda dopisze – nawet dłużej.

O tym, jakie gatunki ślimaków powodują największe szkody, napiszemy jutro.

 

Powiązane:

Ochrona marchwi – zdrowy korzeń dłuższe przechowywanie

Skuteczna ochrona marchwi przeciw chorobom fungicydowym i zapobiegająca nadmiernemu zachwaszczeniu pola przyczynia się do wydłużenia przechowywania roślin.

6 października 2017

Uprawa dyni. Jakie wyzwania stoją przed plantatorami?

Powierzchnia uprawy dyni z roku na rok rośnie, gdyż warzywo to coraz chętniej jest kupowane przez polskich konsumentów. Ciągle jednak nie przekracza 1 % ogólnej uprawy warzyw.

12 października 2017

Kukurydza na ziarno – jak wygląda sytuacja przed zbiorami?

Kukurydza na ziarno niedługo zacznie zjeżdżać z pól. Jaki był tegoroczny sezon? Co najbardziej dało się we znaki plantatorom?

5 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij