Stare jabłonie w sadzie: pozbyć się czy pielęgnować?

Stare jabłonie dają mniejsze jabłka, ale lepsze w smaku. Dlaczego jeszcze warto postawić na stare odmiany drzew owocowych?

Właściciele sadów coraz chętniej sięgają po stare i sprawdzone odmiany jabłoni. Choć takie jabłonie dają owoce, które nie są tak okazałe, jak te pochodzące z sadów wysokoprodukcyjnych, ich smak cieszy się coraz większym powodzeniem wśród konsumentów.

W ostatnich kilku dziesięcioleciach w produkcji jabłek dominowały odmiany wysoko produkcyjne, szczepione na karłowatych podkładkach. Drzewa takie są bardzo wydajne, a przy tym zajmują niewiele miejsca i dają duże, okazałe owoce. Jednak takie małe drzewa mają też dosyć duże wady – są wymagające pod względem pielęgnacji i nawożenia. Wymagają też zintensyfikowanej ochrony przed szkodnikami i chorobami grzybowymi.

Ja w ogóle nie stosuję oprysków, a problemu z agrofagami nie mam. Owoce z niepryskanego sadu są zdrowe i pozbawione pozostałości ochrony roślin.

Adam, właściciel sadu spod Łomży

– Stare jabłonie są wysokopienne, mają szerokie korony i dają doskonałe w smaku owoce, choć pod względem rozmiaru jabłka te nie dorównują tym pochodzącym z sadów towarowych – mówi pan Adam, właściciel sadu spod Łomży (woj. podlaskie). Antonówki, papierówki czy kosztele są bezproblemowe, mało podatne na choroby grzybowe czy szkodniki. Ja w ogóle nie stosuję oprysków, a problemu z agrofagami nie mam. Owoce z niepryskanego sadu są zdrowe i pozbawione pozostałości ochrony roślin. A przy tym w smaku nie mają sobie równych.

Stare odmiany jabłoni doskonale sprawdzają się w rolnictwie ekologicznym, a także w amatorskiej uprawie drzewek owocowych.

 

Zobacz też:

Jak podnieść odporność zbóż na stres?

Zboża są narażone na różne choroby, szkodniki i zmienność pogody. Odporność zbóż na stres wydaje się kluczowa. Zobacz, jak ją zwiększyć.

17 maja 2017

Lednica zbożowa jest już na polach! Jakie są zagrożenia?

Kilka dni ciepłej pogody bez deszczu wystarczyło, by na polach w województwie opolskim i dolnośląskim na plantacjach zbóż pokazała się lednica zbożowa.

24 maja 2017

Wirusy występujące na zbożach w Polsce

Wirusy zbóż długo pozostawały w Polsce mało znane. Dopiero po wystąpieniach żółtej karłowatości jęczmienia zwrócono na nie uwagę. Jak je rozpoznać?

15 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij