Stare jabłonie w sadzie: pozbyć się czy pielęgnować?

Stare jabłonie w sadzie: pozbyć się czy pielęgnować?

Stare jabłonie dają mniejsze jabłka, ale lepsze w smaku. Dlaczego jeszcze warto postawić na stare odmiany drzew owocowych?

Właściciele sadów coraz chętniej sięgają po stare i sprawdzone odmiany jabłoni. Choć takie jabłonie dają owoce, które nie są tak okazałe, jak te pochodzące z sadów wysokoprodukcyjnych, ich smak cieszy się coraz większym powodzeniem wśród konsumentów.

W ostatnich kilku dziesięcioleciach w produkcji jabłek dominowały odmiany wysoko produkcyjne, szczepione na karłowatych podkładkach. Drzewa takie są bardzo wydajne, a przy tym zajmują niewiele miejsca i dają duże, okazałe owoce. Jednak takie małe drzewa mają też dosyć duże wady – są wymagające pod względem pielęgnacji i nawożenia. Wymagają też zintensyfikowanej ochrony przed szkodnikami i chorobami grzybowymi.

Ja w ogóle nie stosuję oprysków, a problemu z agrofagami nie mam. Owoce z niepryskanego sadu są zdrowe i pozbawione pozostałości ochrony roślin.

Adam, właściciel sadu spod Łomży

– Stare jabłonie są wysokopienne, mają szerokie korony i dają doskonałe w smaku owoce, choć pod względem rozmiaru jabłka te nie dorównują tym pochodzącym z sadów towarowych – mówi pan Adam, właściciel sadu spod Łomży (woj. podlaskie). Antonówki, papierówki czy kosztele są bezproblemowe, mało podatne na choroby grzybowe czy szkodniki. Ja w ogóle nie stosuję oprysków, a problemu z agrofagami nie mam. Owoce z niepryskanego sadu są zdrowe i pozbawione pozostałości ochrony roślin. A przy tym w smaku nie mają sobie równych.

Stare odmiany jabłoni doskonale sprawdzają się w rolnictwie ekologicznym, a także w amatorskiej uprawie drzewek owocowych.

 

Zobacz też:

Kukurydza oczami botanika

Mówiąc o zbożach, dopiero na końcu pomyślimy o kukurydzy. Dlaczego kukurydza nie jest „pełnoprawnym” zbożem?

9 stycznia 2018

Kiszonka kukurydziana a stres suszy

Wielkość spadku plonu kukurydzy zależy m.in. od fazy rozwojowej, w jakiej wystąpiła susza. A jak odczuwa to kiszonka kukurydziana?

9 stycznia 2018

Struktura gleby – jak ją poprawić?

Jednym z najważniejszych czynników decydujących o żyzności gleby jest jej struktura. Na co wpływa i co ją charakteryzuje?

12 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij