Trwałość owoców podczas upałów — jak ją przedłużyć?

Trwałość owoców podczas upałów zazwyczaj jest bardzo niska. Wyższa temperatura przyspiesza wszystkie naturalne procesy, które zachodzą w owocach w miarę ich dojrzewania lub starzenia się. Dlatego warto poznać kilka sposobów, które pozwolą przedłużyć ich trwałość w warunkach domowych.

Reklama

Co dzieje się z owocami pod wpływem wysokiej temperatury?

Upały nie są łaskawe dla większości świeżych produktów, ale można podjąć pewne kroki, by przedłużyć ich trwałość. O procesach, jakie zachodzą w owocach na skutek wysokiej temperatury, mówi Jeff Brecht, profesor nauk ogrodniczych z Uniwersytetu Florydzkiego. Brecht bada, co dzieje się na poziomie chemicznym, gdy produkty przechodzą z gospodarstwa rolnego do konsumenta.

Gdy owoc lub warzywo osiągnie optymalną fazę wzrostu, jego komórki zaczynają obumierać, a ten etap nazywamy starzeniem się. Jeśli kiedykolwiek podniosłeś kawałek produktu i znalazłeś pod nim mokrą plamę, to znaczy, że jego komórki się rozpadają i uwalniają swoją płynną zawartość. Ponadto na tym etapie owoce tracą odporność na działanie mikroorganizmów, takich jak bakterie i grzyby, które powodują gnicie. To dlatego jagody znajdujące się w środku plastikowych opakowań czasem pleśnieją lub gniją. Niektórzy są błędnie przekonani, że producenci ukrywają takie jagody w środku opakowania. Jednakże owoce w środku są izolowane i pozostają cieplejsze, więc psują się jako pierwsze — wyjaśnia Brecht.

W związku z tym oczywistym faktem nagrzewania się owoców wewnątrz pryzmy lub utrzymywania wyższej temperatury, rozwiązaniem wydaje się obniżenie ich temperatury. Jednakże nie jest to takie proste. W przypadku niektórych owoców chłodzenie może wręcz przynieść przeciwny rezultat.

Jak utrzymać trwałość owoców podczas upałów?

„Sposób przechowywania warto dostosować do klimatu miejsca, w którym uprawiano owoce.

Owoce roślin rosnących w regionach o klimacie umiarkowanym, takie jak jabłka i gruszki, radzą sobie najlepiej, gdy są przechowywane w temperaturze nieco powyżej zera. Z drugiej strony, owoce z regionów tropikalnych, takie jak mango i banany, są niszczone przez niską temperaturę. Dlatego nie mogą być one przechowywane w lodówce. Dotyczy to również awokado, które po przechowywaniu w lodówce ma brązowe wnętrze, z ciemnymi, żylastymi włóknami biegnącymi przez miąższ.

Dzieje się tak, gdy awokado jest wystawione na działanie zimna przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, kiedy jest bardziej wrażliwe na niższą temperaturę. Uszkodzenia spowodowane wychłodzeniem hamują również rozwój aromatu. A to jest główną przyczyną braku smaku produktu — mówi Brecht.

Etylen przyspiesza dojrzewanie i psucie się owoców

Trwałość owoców podczas upałów jest mniejsza. Stąd też w takim okresie wymagają one odpowiedniego traktowania

Co więcej, niektóre owoce wytwarzają etylen, który może powodować plamienie i żółknięcie produktów przechowywanych w pobliżu. Zielone warzywa liściaste, marchew i brokuły są wrażliwe na etylen i najlepiej przechowywać je oddzielnie od produktów wytwarzających etylen w dużych ilościach, takich jak banany i melony.

Dlatego warto rozdzielać podczas przechowywania poszczególne grupy produktów. Właśnie te, które wydzielają etylen lub są na niego wrażliwe, umieszczać należy w hermetycznych pojemnikach.

Jak transportować zakupy, aby utrzymać trwałość owoców podczas upałów?

Nawet transport samochodem ze sklepu spożywczego do domu może mieć wpływ na produkty. Zamiast delikatne owoce czy warzywa wkładać do bagażnika, lepiej położyć je do kabiny, gdzie działa klimatyzacja. W tym przypadku schłodzone pod wpływem działającej klimatyzacji utrzymają temperaturę, a nie dojdzie do jej wahań.

Morał z tej historii jest taki: owoce i warzywa są wrażliwe na środowisko, w którym żyją. Jeśli jednak przechowuje się je we właściwym miejscu i w odpowiedniej temperaturze, można się nimi cieszyć przez całe lato”.

Jakie owoce najlepiej jeść w czasie upałów?

Jeśli już ochronimy owoce przed szybkim zepsuciem w czasie upału, warto się zastanowić: jakie wybrać i w jakiej formie najlepiej je zjeść.

Przede wszystkim podczas upałów nasza dieta powinna być bogata nie tylko w wodę, ale także w sole mineralne. W najgorętsze dni warto ograniczyć bezpośrednie spożycie słodkich owoców, które zawierają dużo cukru, ponieważ dodatkowo pobudzają one pragnienie. Do takich należą: czereśnie, śliwki, winogrona czy maliny. Zdecydowanie lepiej wykorzystać je do zrobienia orzeźwiających napojów. Podzielone na kawałki owoce zalewamy wodą i dodajemy kilka liści mięty. Po paru godzinach orzeźwiający napój jest już gotowy.

Do gaszenia pragnienia doskonale nadają się też owoce cytrusowe, z których można zrobić lemoniadę z dodatkiem mięty i odrobiny miodu. Początek lata to też tradycyjny sezon na truskawki, które jednak mają niską trwałość podczas upałów. Dlatego warto ugotować z nich doskonały kompot, najlepiej bez cukru, który po ostudzeniu orzeźwi w gorące dni. Także inne sezonowe owoce są doskonałym surowcem na kompot czy inny sezonowy napój.

Wśród owoców bardzo dobrze sprawdzają się gruszki. Są one soczyste i mają wysoką zawartość potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz sodu. Oprócz gruszek w czasie upałów warto sięgnąć też po schładzające kawony (popularnie zwane arbuzami) i melony. Mają one bardzo dużo wody i jednocześnie niewiele kalorii. Można je zmiksować z wodą, jogurtem czy kefirem uzyskując orzeźwiający napój.

źródło: freshfruitportal.com

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *