Prąd z ziemniaków: gotowane są lepsze!

Download PDF

To jedno z najnowszych odkryć naukowców. Gotowane przez 8 minut ziemniaki mają właściwości elektrolitu i mogą dać 10 razy więcej prądu niż ziemniaki surowe. Do czego można wykorzystać tak otrzymany prąd?

Prof. Haim Rabinowith z Uniwersytetu w Jerozolimie zbudował ziemniaczaną baterię. Włożył plastry podgotowanych ziemniaków między 2 elektrody: miedzianą katodę i cynkową anodę. Jak podaje Reuteres, dzięki takim ogniwom udało mu się oświetlać pomieszczenie diodą LED przez 40 dni.

Może się okazać, że prąd otrzymywany z ziemniaków pozwoli nie tylko oświetlać pomieszczenia, ale i ładować telefony.

Prof. Haim Rabinowith z Uniwersytetu w Jerozolimie

Gotowanie ziemniaków zmniejsza ich opór wewnętrzny mówi prof. Rabinowith. Właśnie dzięki temu gotowane ziemniaki mogą wytworzyć 10 razy więcej prądu niż ziemniaki surowe.

Odkrycie jest o tyle ważne, ze w wielu krajach ziemniaki są tanie, więc wykorzystanie ich jako źródeł energii choćby na niewielką skalę mogłoby być opłacalne.

Może się okazać, że prąd otrzymywany z ziemniaków pozwoli nie tylko oświetlać pomieszczenia, ale i ładować telefony dodaje prof. Rabinowith. Gotowane ziemniaki są wielokrotnie tańsze niż inne źródła energii i choćby dlatego takie prace warto prowadzić dalej.

Każdy z nas może też w bardzo prosty sposób zrobić baterię z ziemniaka. Potrzebne będą cynkowe i miedziane gwoździe (katoda i anoda), kabelek i woltomierz lub mała żaróweczka. Po wbiciu gwoździ w ziemniaka i przyłożeniu kabla popłynie prąd. Takie ziemniaki-ogniwa można łączyć szeregowo za pomocą kabla z końcówkami krokodylkami.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Pszenica ozima RGT TrefferKup teraz Wysoki i stabilny plon nawet na słabszych stanowiskach

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o