Ceny warzyw w Polsce w sezonie 2018/19 wzrosły o ponad 10 proc.! Dlaczego jest tak drogo i co czeka nas w kolejnych miesiącach tego roku?
Jak podaje IERiGŻ, w ubiegłym roku ceny detaliczne warzyw świeżych i chłodzonych poszły w górę o 5 proc. Najbardziej podrożały: marchew (+ 50 proc.), cebula (+12 proc.), kapusta (+9,4 proc.), ogórki (+ 8 proc.) oraz buraki ćwikłowe (+6 proc.). Nieznacznie tańsze były natomiast pomidory (-2,4 proc.) oraz kalafiory i brokuły (-1,5 proc.).
Zaczęło się od nieznacznych podwyżek. W I półroczu 2018 roku ceny detaliczne warzyw wzrosły o 0,6 proc. W drugiej połowie poprzedniego roku mniejsza podaż sprawiła, że warzywa podrożały już o ponad 10 proc.
Ceny warzyw w Polsce
IERiGŻ informuje, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2019 roku, ceny detaliczne warzyw świeżych i chłodzonych poszły w górę o prawie 11 proc. Dotyczyło to wszystkich warzyw (z wyjątkiem ogórków szklarniowych). Znacznie podrożały warzywa z produkcji w 2018 roku, co było wynikiem niskich zbiorów spowodowanych przez suszę. I tak cena kapusty poszybowała o 44 proc., cebuli o 43 proc., marchwi o 32 proc., buraków ćwikłowych o 8 proc. Podwyżki nie ominęły warzyw spod osłon: kalafiorów i brokułów (+15 proc.), sałaty (+13 proc.) oraz pomidorów (+ 2 proc.).
– Ocenia się, że w sezonie 2018/19 ceny detaliczne warzyw świeżych i chłodzonych wzrosły w porównaniu z sezonem poprzednim o ok. 11%. W II połowie 2019 r. ceny mogą być niższe wobec wysokich w II połowie 2018 r. Przeciętne ceny warzyw w całym 2019 r. mogą być niższe niż w 2018 roku – podaje Irena Strojewska z IERiGŻ.
Źródło: IERiGŻ
Dodaj komentarz