Coraz mniej macior w Unii Europejskiej

W wielu krajach UE doszło do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co spowoduje mniejszą produkcję wieprzowiny.

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w listopadowym raporcie „Rynek Rolny” przewidują, że w grudniu ceny trzody będą wyższe niż rok wcześniej o 3–6%. Cena skupu trzody może wynieść 4,30–4,40 zł/kg. Wpływ ma na to chociażby spadek pogłowia macior prośnych.

W 2016 r., zwłaszcza w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r. Trzeba się bowiem liczyć ze spadkiem produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Co prawda w krótkookresowej prognozie Komisja zakłada jej wzrost o ok. 0,5%, czyli o 115 tys. ton. Wydaje się jednak, że ze względu na wyniki spisów pogłowia trzody, w najbliższym czasie może on zostać skorygowany.

W wielu krajach Unii Europejskiej doszło bowiem do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co zawsze świadczy o malejącym zainteresowaniu chowem trzody, a w konsekwencji o spadku produkcji wieprzowiny. Na przykład w Wielkiej Brytanii ogólne pogłowie świń zmniejszyło się w skali roku o 3%, w tym pogłowie macior prośnych o 5%. W Niemczech ogólne pogłowie trzody utrzymało się na poziomie sprzed roku, ale pogłowie macior prośnych było mniejsze o 7,7%. W obu przypadkach spadek pogłowia macior prośnych był na tyle duży, że odbudowa pogłowia w krótkim czasie staje się praktycznie niemożliwa. Niewielki wzrost produkcji może więc dotyczyć jedynie I półrocza 2016 r., ale już w drugim w wielu krajach Unii Europejskiej może wystąpić jej spadek.

Jakie są ceny folii do sianokiszonki?

Zbliża się drugi pokos łąk. Jeśli sianokiszonkę produkujemy w balotach to mamy dobry czas, aby uzupełnić zapasy folii do sianokiszonki.

16 czerwca 2017

Ceny kurcząt w maju stabilne

Dlaczego w UE maleje zapotrzebowanie na drób? Dlaczego obędzie gorzej od września? Które kraje są i będą lokomotywą polskiego eksportu?

8 czerwca 2017

Będzie zakaz stosowania pasz GMO

Od 1 stycznia 2019 r. będzie obowiązywał zakaz stosowania pasz GMO. Sprawdź co w tym temacie mają do powiedzenia specjaliści i jak wzrosną koszty produkcji

19 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij