Coraz mniej macior w Unii Europejskiej

W wielu krajach UE doszło do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co spowoduje mniejszą produkcję wieprzowiny.

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w listopadowym raporcie „Rynek Rolny” przewidują, że w grudniu ceny trzody będą wyższe niż rok wcześniej o 3–6%. Cena skupu trzody może wynieść 4,30–4,40 zł/kg. Wpływ ma na to chociażby spadek pogłowia macior prośnych.

W 2016 r., zwłaszcza w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r. Trzeba się bowiem liczyć ze spadkiem produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Co prawda w krótkookresowej prognozie Komisja zakłada jej wzrost o ok. 0,5%, czyli o 115 tys. ton. Wydaje się jednak, że ze względu na wyniki spisów pogłowia trzody, w najbliższym czasie może on zostać skorygowany.

W wielu krajach Unii Europejskiej doszło bowiem do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co zawsze świadczy o malejącym zainteresowaniu chowem trzody, a w konsekwencji o spadku produkcji wieprzowiny. Na przykład w Wielkiej Brytanii ogólne pogłowie świń zmniejszyło się w skali roku o 3%, w tym pogłowie macior prośnych o 5%. W Niemczech ogólne pogłowie trzody utrzymało się na poziomie sprzed roku, ale pogłowie macior prośnych było mniejsze o 7,7%. W obu przypadkach spadek pogłowia macior prośnych był na tyle duży, że odbudowa pogłowia w krótkim czasie staje się praktycznie niemożliwa. Niewielki wzrost produkcji może więc dotyczyć jedynie I półrocza 2016 r., ale już w drugim w wielu krajach Unii Europejskiej może wystąpić jej spadek.

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

27 listopada 2016

Jak karmić prosięta, gdy stracimy maciorę?

Zdarzają się sytuacje, w których prosięta po porodzie nie mają możliwości przyjmowania mleka matki. Jak w takim wypadku je wykarmić?

22 listopada 2016

Dlaczego krowy źle znoszą przeciągi?

Prawidłowo wyposażona obora to klucz do zachowania dobrostanu zwierząt. Warto zadbać w niej o dobrą wentylację!

29 listopada 2016