Coraz mniej macior w Unii Europejskiej

W wielu krajach UE doszło do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co spowoduje mniejszą produkcję wieprzowiny.

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w listopadowym raporcie „Rynek Rolny” przewidują, że w grudniu ceny trzody będą wyższe niż rok wcześniej o 3–6%. Cena skupu trzody może wynieść 4,30–4,40 zł/kg. Wpływ ma na to chociażby spadek pogłowia macior prośnych.

W 2016 r., zwłaszcza w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r. Trzeba się bowiem liczyć ze spadkiem produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Co prawda w krótkookresowej prognozie Komisja zakłada jej wzrost o ok. 0,5%, czyli o 115 tys. ton. Wydaje się jednak, że ze względu na wyniki spisów pogłowia trzody, w najbliższym czasie może on zostać skorygowany.

W wielu krajach Unii Europejskiej doszło bowiem do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co zawsze świadczy o malejącym zainteresowaniu chowem trzody, a w konsekwencji o spadku produkcji wieprzowiny. Na przykład w Wielkiej Brytanii ogólne pogłowie świń zmniejszyło się w skali roku o 3%, w tym pogłowie macior prośnych o 5%. W Niemczech ogólne pogłowie trzody utrzymało się na poziomie sprzed roku, ale pogłowie macior prośnych było mniejsze o 7,7%. W obu przypadkach spadek pogłowia macior prośnych był na tyle duży, że odbudowa pogłowia w krótkim czasie staje się praktycznie niemożliwa. Niewielki wzrost produkcji może więc dotyczyć jedynie I półrocza 2016 r., ale już w drugim w wielu krajach Unii Europejskiej może wystąpić jej spadek.

Zakładanie nowych użytków zielonych krok po kroku

Jakie zabiegi należy przeprowadzić, żeby założyć łąkę lub pastwisko i jaką wybrać mieszankę traw, najlepszą dla bydła mlecznego?

20 marca 2017

Większa produkcja cukru – dobre prognozy dla producentów

Jak wygląda produkcja cukru i jakie są prognozy dla sektora cukrowniczego w Polsce? Czy uprawa buraków będzie opłacalna?

28 marca 2017

Narodowy Dzień Świni: ASF, nowoczesna hodowla… i co jeszcze?

Co się dzieje z ASF, czym tak naprawdę jest bioasekuracja, jak przeprowadzić skuteczną dezynfekcję i jak wygląda idealna chlewnia? Sprawdź!

23 marca 2017