Coraz mniej macior w Unii Europejskiej

Coraz mniej macior w Unii Europejskiej

W wielu krajach UE doszło do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co spowoduje mniejszą produkcję wieprzowiny.

Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w listopadowym raporcie „Rynek Rolny” przewidują, że w grudniu ceny trzody będą wyższe niż rok wcześniej o 3–6%. Cena skupu trzody może wynieść 4,30–4,40 zł/kg. Wpływ ma na to chociażby spadek pogłowia macior prośnych.

W 2016 r., zwłaszcza w drugiej połowie, ceny trzody będą prawdopodobnie wyższe niż w 2015 r. Trzeba się bowiem liczyć ze spadkiem produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej. Co prawda w krótkookresowej prognozie Komisja zakłada jej wzrost o ok. 0,5%, czyli o 115 tys. ton. Wydaje się jednak, że ze względu na wyniki spisów pogłowia trzody, w najbliższym czasie może on zostać skorygowany.

W wielu krajach Unii Europejskiej doszło bowiem do zmniejszenia pogłowia macior prośnych, co zawsze świadczy o malejącym zainteresowaniu chowem trzody, a w konsekwencji o spadku produkcji wieprzowiny. Na przykład w Wielkiej Brytanii ogólne pogłowie świń zmniejszyło się w skali roku o 3%, w tym pogłowie macior prośnych o 5%. W Niemczech ogólne pogłowie trzody utrzymało się na poziomie sprzed roku, ale pogłowie macior prośnych było mniejsze o 7,7%. W obu przypadkach spadek pogłowia macior prośnych był na tyle duży, że odbudowa pogłowia w krótkim czasie staje się praktycznie niemożliwa. Niewielki wzrost produkcji może więc dotyczyć jedynie I półrocza 2016 r., ale już w drugim w wielu krajach Unii Europejskiej może wystąpić jej spadek.

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu cukrowniczego i olejarskiego należy skrupulatnie zbilansować. Przeczytaj, jak je zbilansować, aby stworzyć paszę zdrową i dobrą.

3 sierpnia 2017

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń

Produkty uboczne przemysłu fermentacyjnego w żywieniu świń to przede wszystkim różne wywary. Zapoznaj się z ich możliwościami i sposobem przygotowywania.

5 sierpnia 2017

Krowy mleczne rasy HF – jak je hodować?

Krowy rasy holsztyńsko-fryzyjskiej posiadają duży potencjał genetyczny. Dzięki temu produkcja mleka w hodowli krów HF może sięgać 10 tys. kg w skali roku.

8 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij