Dlaczego kłosy bieleją? Warto rozpoznać przyczynę!

Download PDF

Bielenie kłosów na plantacjach pszenicy oraz jęczmienia zawsze prowadzi do obniżenia ilości i jakości plonów. Choć objawy zwykle bywają dość podobne, ich przyczyny mogą być zupełnie różne. Aby ograniczyć straty, najpierw trzeba namierzyć, co powoduje, że kłosy bieleją.

Najczęściej przyczyną zmian w budowie i wyglądzie kłosa są szkodniki oraz choroby, które pojawiają się na polu.

– Jedną z chorób, która powoduje białokłosowość, jest zgorzel podstawy źdźbła. Jest to choroba grzybowa, w której przebiegu pojawiają się białe plamy w łanach zbóż – wyjaśnia Kazimierz Surdyk z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Są one dosyć łatwe do namierzenia, gdyż kolorem wyróżniają się od pozostałej części upraw. Podobne objawy może też dawać fuzarioza kłosów zbóż, również objawiająca się bieleniem kłosów. W tym przypadku jednak z biegiem czasu kłosy nie tylko pokrywają się białym nalotem, ale stają się zdeformowane.

kłosy bieleją

Lednica zbożowa (fot. AgroFoto.pl, InspektorGrzegorz)

Kolejną przyczyną bielenia kłosów jest działalność szkodników. Szczególnie groźne pod tym względem są pluskwiaki atakujące zboże, m.in. lednica zbożowa oraz żółwinek zbożowy. Ich postaci dorosłe oraz larwy żerują na kłosach zbóż, wysysają z nich soki i sprawiają, że tracą one stopniowo kolor. Czasem mogą stać się całkowicie białe. Zbyt jasne lub nawet całkiem białe łany mogą pojawiać się na polach także w wyniku przedłużającej się suszy.

Białe kłosy są wadliwie wykształcone, słabo wypełnione ziarnem, czasem całkowicie zamierają. Bez względu na to, jaka jest przyczyna bielenia kłosów, efekt zawsze jest taki sam – obniżenie ilości i jakości plonu.

 

Objawy wspomnianych chorób zostały omówione w artykułach:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 3.3 / 5. Liczba głosów 4

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o