Hodowla bydła mięsnego a innowacyjność: zwiększmy opłacalność produkcji!

Download PDF

Innowacyjność to nic innego jak wprowadzenie zmiany na lepsze, z wykorzystaniem dobrego pomysłu. Każdemu kojarzy się z nowoczesną technologią, ale niekoniecznie musi nią być. Innowacyjna może być myśl, założenie, strategia. Tego właśnie potrzebuje hodowla bydła mięsnego i produkcja wołowiny kulinarnej wysokiej jakości!

Na III Forum Sektora Wołowiny poruszono temat, który może mieć decydujący wpływ na efektywność chowu bydła mięsnego, a tym samym na zwiększenie opłacalności produkcji, czyli to, ile może zyskać hodowla bydła mięsnego i sektor wołowiny dzięki innowacyjności.

Hodowla bydła mięsnego a innowacyjność: zwiększmy opłacalność produkcji!

Henryk Skórnicki, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego, Oddział w Radomiu.

Wprowadzenie ulepszeń, innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie, ma wymiar edukacyjny w zakresie integracji sektora, ale również wspiera różnorodne inicjatywy związane z transferem wiedzy, z wykorzystaniem wyników badań, lepszej współpracy, połączenia nauki z praktyką i doradztwem rolniczym. Takie funkcje pełnią grupy operacyjne – mówił podczas panelu dyskusyjnego Henryk Skórnicki, dyrektor Centrum Doradztwa Rolniczego, Oddział w Radomiu.

Wymieniono również najważniejsze działy, w których należy dokonać zmian, ponieważ będzie to miało olbrzymi wpływ na poprawę warunków hodowli, a tym samym rozwój rynku wołowiny w Polsce, ale również ułatwi eksport do innych krajów.

Co będzie miało największy wpływ to, by hodowla bydła mięsnego była bardziej efektywna i opłacalna?

Dodaj komentarz