Doradztwo zwiększy opłacalność bydła mięsnego?

Wielu hodowców zaczyna hodować bydło mięsne. Żeby produkcja była bardziej opłacalna, PZPBM proponuje dodatkowe doradztwo.

Gdy mleko nie daje oczekiwanych zysków, wielu hodowców zaczyna hodować bydło mięsne. Żeby produkcja była bardziej opłacalna, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego proponuje dodatkowe doradztwo.

Większe zainteresowanie produkcja bydła mięsnego ze strony rolników sprawia, że konieczne jest ustawiczne podnoszenia poziomu kwalifikacji zawodowych producentów żywca, poprzez organizację szkoleń specjalistycznych oraz prowadzenie bezpośredniego, profesjonalnego doradztwa będącego odpowiedzią na realne problemy konkretnych gospodarstw jak i całego sektora – mówi Monika Przeworska, starszy specjalista ds. rozwoju systemów z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego. Jedną z możliwości zdobycia wiedzy nt. podnoszenia zysków z produkcji żywca wołowego jest uczestnictwo w szkoleniach z serii „System QMP, profesjonalne doradztwo szansą zwiększenia dochodowości produkcji bydła opasowego”.

Projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem m.in. Ośrodków Doradztwa Rolniczego i grup producenckich.

Monika Przeworska, starszy specjalista ds. rozwoju systemów z Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego

Seria szkoleń to projekt Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego skierowany bezpośrednio do hodowców bydła mięsnego, producentów żywca wołowego oraz rolników zainteresowanych tym sektorem produkcji zwierzęcej.

Projekt spotkał się z ogromnym zainteresowaniem m.in. Ośrodków Doradztwa Rolniczego i grup producenckich – informuje pani Przeworska. – Przy współpracy z tymi instytucjami zorganizowany zostanie cykl szkoleń podczas których zostaną poruszone zagadnienia dotyczące odpowiedniego doboru zwierząt do opasu, sposobów utrzymywania, żywienia, uczestnictwa w systemach jakości żywności. Na wszystko spojrzymy przez pryzmat ekonomiki, ponieważ nie wystarczy tylko produkować, istotny jest ekonomiczny aspekt przedsięwzięcia: koszt wyprodukowania jednego kilograma WBC oraz ceny za jaką jesteśmy w stanie sprzedać żywiec.

PZPBM chodzi o to, aby z fachową wiedzą ekspercką dotrzeć do jak największej liczy gospodarstw zajmujących się opasem. Dlatego też przedstawiciele zrzeszenia zachęcają do poszukiwania informacji o szkoleniach albo w samym Polskim Zrzeszeniu Producentów Bydła Mięsnego, albo w Ośrodkach Doradztwa Rolniczego.

Przeczytaj również:

  1. Bydło mleczne czy bydło mięsne?
  2. Bydło mięsne: jak zacząć hodowlę?
  3. Mleczne czy mięsne: które bydło się opłaca?
  4. Ocena pokroju i kondycji bydła mięsnego: jak ją przeprowadzić?

Salmonella niszczy reputację polskich jaj!

Polskie jaja nie mają ostatnio dobrej passy. Rząd chce w związku z tym wprowadzić program, zapobiegający dalszemu szerzeniu się Salmonelli!

29 listopada 2016

Kwasica u bydła: przyczyny, objawy i postępowanie

Kwasica należy do najważniejszych zaburzeń metabolicznych występujących w stadach krów mlecznych. Jakie są jej przyczyny i objawy?

23 listopada 2016

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk: ile można zaoszczędzić dzięki AfiFarm?

Drugi dzień konferencji Klubu Afimilk przyniósł kolejne ciekawe prelekcje, w których zawarto wiele cennych wskazówek dla hodowców.

24 listopada 2016