Metodyka integrowanej produkcji brokułu

Metodyka integrowanej produkcji brokułu

Już jest! Zatwierdzona przez PIORiN Metodyka Integrowanej produkcji brokułu. Czy i dla kogo będzie pomocna?

Już jest! Zatwierdzona przez PIORiN metodyka integrowanej produkcji brokułu, będzie pomocą dla wszystkich plantatorów tego coraz popularniejszego warzywa.

Metodykę integrowanej produkcji brokułu opracowano w Instytucie Ogrodnictwa InHort w Skierniewicach pod kierunkiem prof. Gabriela Łabanowskiego.

– Obok typowych środków ochrony roślin bardzo istotne jest wykorzystanie mechanizmów naturalnej odporności roślin na stres biotyczny i abiotyczny, a więc odpowiednie metody uprawy roślin, nawożenia, nawadniania, dobór odmian, a nawet przygotowanie do obrotu – czytamy we wprowadzeniu do metodyki. – Dzięki temu można utrzymać większą zdrowotność plantacji i surowca lub/i zminimalizować negatywne skutki wystąpienia patogenów. Koncepcja takiego sposobu gospodarowania liczy sobie prawie 70 lat, jednak dopiero pod koniec lat 80. ubiegłego wieku zaczęła zyskiwać na znaczeniu.

3–5 dni przed sadzeniem rozsady dobrze jest zastosować roztwór nawozu wapniowego (np. saletra wapniowa 0,3% dokorzeniowo), stymulatory wzrostu do podlania lub namoczenia korzeni.

dr inż. Agnieszka Stępowska

Broszura jest prawdziwą kopalnią wiedzy o tym, jak należy produkować brokuły i to nie tylko w przypadku integrowanej produkcji tego warzywa, ale także przy produkcji tradycyjnej.

– 3–5 dni przed sadzeniem rozsady dobrze jest zastosować roztwór nawozu wapniowego (np. saletra wapniowa 0,3% dokorzeniowo), stymulatory wzrostu do podlania lub namoczenia korzeni – informuje dr inż. Agnieszka Stępowska, która przygotowywała część poświęconą agrotechnice brokułów. – Zabiegi te sprzyjają szybkiemu ukorzenianiu się roślin i zmniejszają niebezpieczeństwo prażenia korzeni już u bardzo młodych roślin. Rośliny przygotowane do sadzenia powinny być dobrze podlane, a tuż przed sadzeniem wskazane jest zastosowanie preparatów zabezpieczających przed nadmierną transpiracją. Jest to szczególnie istotne w czasie upalnej pogody, bowiem ogranicza więdnięcie roślin. Rozsady najlepiej przyjmują się, gdy sadzimy je do wilgotnej gleby (ok. 70% p.p.w.). Wówczas po posadzeniu można uprawę tylko deszczować w ilości ok. 10 mm opadu, aby przyspieszyć związanie bryły korzeniowej z glebą. Na polach potencjalnie zakażonych kiłą kapusty, takie postępowanie zmniejsza „napływ” zarodników grzyba w bezpośrednie sąsiedztwo młodych korzeni.

Broszura, którą można pobrać TUTAJ jest zaakceptowana przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Trzeba zwalczać szkodniki borówki

Borówkowe żniwa w tym sezonie zaczęły się w Polsce już w drugiej połowie lipca. Borówka jest codziennie dowożona na rynki warzyw i owoców. Świeże jagody trafiają następnie na rynki i do sklepów spożywczych. Czy...

18 sierpnia 2017

Nawadnianie pomidorów – źródło ich zdrowia

Właściwe zarządzanie zużyciem wody w uprawie szklarniowej ma wielkie znaczenie zarówno dla prawidłowej wegetacji roślin ale także dla zmniejszenia kosztów.

6 sierpnia 2017

Nawożenie kapusty głowiastej wymaga makroelementów

Kapusta głowiasta, jako roślina wytwarzająca dużą masę wegetatywną, należy do warzyw o dużych wymaganiach pokarmowych w różnych fazach wzrostu.

19 sierpnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij