Metodyka integrowanej produkcji brokułu

Metodyka integrowanej produkcji brokułu

Już jest! Zatwierdzona przez PIORiN Metodyka Integrowanej produkcji brokułu. Czy i dla kogo będzie pomocna?

Już jest! Zatwierdzona przez PIORiN metodyka integrowanej produkcji brokułu, będzie pomocą dla wszystkich plantatorów tego coraz popularniejszego warzywa.

Metodykę integrowanej produkcji brokułu opracowano w Instytucie Ogrodnictwa InHort w Skierniewicach pod kierunkiem prof. Gabriela Łabanowskiego.

– Obok typowych środków ochrony roślin bardzo istotne jest wykorzystanie mechanizmów naturalnej odporności roślin na stres biotyczny i abiotyczny, a więc odpowiednie metody uprawy roślin, nawożenia, nawadniania, dobór odmian, a nawet przygotowanie do obrotu – czytamy we wprowadzeniu do metodyki. – Dzięki temu można utrzymać większą zdrowotność plantacji i surowca lub/i zminimalizować negatywne skutki wystąpienia patogenów. Koncepcja takiego sposobu gospodarowania liczy sobie prawie 70 lat, jednak dopiero pod koniec lat 80. ubiegłego wieku zaczęła zyskiwać na znaczeniu.

3–5 dni przed sadzeniem rozsady dobrze jest zastosować roztwór nawozu wapniowego (np. saletra wapniowa 0,3% dokorzeniowo), stymulatory wzrostu do podlania lub namoczenia korzeni.

dr inż. Agnieszka Stępowska

Broszura jest prawdziwą kopalnią wiedzy o tym, jak należy produkować brokuły i to nie tylko w przypadku integrowanej produkcji tego warzywa, ale także przy produkcji tradycyjnej.

– 3–5 dni przed sadzeniem rozsady dobrze jest zastosować roztwór nawozu wapniowego (np. saletra wapniowa 0,3% dokorzeniowo), stymulatory wzrostu do podlania lub namoczenia korzeni – informuje dr inż. Agnieszka Stępowska, która przygotowywała część poświęconą agrotechnice brokułów. – Zabiegi te sprzyjają szybkiemu ukorzenianiu się roślin i zmniejszają niebezpieczeństwo prażenia korzeni już u bardzo młodych roślin. Rośliny przygotowane do sadzenia powinny być dobrze podlane, a tuż przed sadzeniem wskazane jest zastosowanie preparatów zabezpieczających przed nadmierną transpiracją. Jest to szczególnie istotne w czasie upalnej pogody, bowiem ogranicza więdnięcie roślin. Rozsady najlepiej przyjmują się, gdy sadzimy je do wilgotnej gleby (ok. 70% p.p.w.). Wówczas po posadzeniu można uprawę tylko deszczować w ilości ok. 10 mm opadu, aby przyspieszyć związanie bryły korzeniowej z glebą. Na polach potencjalnie zakażonych kiłą kapusty, takie postępowanie zmniejsza „napływ” zarodników grzyba w bezpośrednie sąsiedztwo młodych korzeni.

Broszura, którą można pobrać TUTAJ jest zaakceptowana przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Azot w uprawie kukurydzy – jak go zapewnić we wczesnych fazach rozwoju?

Kukurydza wykazuje duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – głównie na azot. Dowiedz się, jak go zapewnić!

15 maja 2018

Zdaniem praktyków: Stan pszenicy ozimej

Sprawdź, w którym regionach kraju pszenica ozima jest w najlepszej kondycji.

9 maja 2018

Ochrona kłosa – ograniczanie mykotoksyn w ziarnie

Fuzarioza kłosów stanowi największe zagrożenie dla rośliny. Przeczytaj, jak ją zwalczać!

11 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close