Metodyka integrowanej produkcji brokułu

Już jest! Zatwierdzona przez PIORiN Metodyka Integrowanej produkcji brokułu. Czy i dla kogo będzie pomocna?

Już jest! Zatwierdzona przez PIORiN metodyka integrowanej produkcji brokułu, będzie pomocą dla wszystkich plantatorów tego coraz popularniejszego warzywa.

Metodykę integrowanej produkcji brokułu opracowano w Instytucie Ogrodnictwa InHort w Skierniewicach pod kierunkiem prof. Gabriela Łabanowskiego.

– Obok typowych środków ochrony roślin bardzo istotne jest wykorzystanie mechanizmów naturalnej odporności roślin na stres biotyczny i abiotyczny, a więc odpowiednie metody uprawy roślin, nawożenia, nawadniania, dobór odmian, a nawet przygotowanie do obrotu – czytamy we wprowadzeniu do metodyki. – Dzięki temu można utrzymać większą zdrowotność plantacji i surowca lub/i zminimalizować negatywne skutki wystąpienia patogenów. Koncepcja takiego sposobu gospodarowania liczy sobie prawie 70 lat, jednak dopiero pod koniec lat 80. ubiegłego wieku zaczęła zyskiwać na znaczeniu.

3–5 dni przed sadzeniem rozsady dobrze jest zastosować roztwór nawozu wapniowego (np. saletra wapniowa 0,3% dokorzeniowo), stymulatory wzrostu do podlania lub namoczenia korzeni.

dr inż. Agnieszka Stępowska

Broszura jest prawdziwą kopalnią wiedzy o tym, jak należy produkować brokuły i to nie tylko w przypadku integrowanej produkcji tego warzywa, ale także przy produkcji tradycyjnej.

– 3–5 dni przed sadzeniem rozsady dobrze jest zastosować roztwór nawozu wapniowego (np. saletra wapniowa 0,3% dokorzeniowo), stymulatory wzrostu do podlania lub namoczenia korzeni – informuje dr inż. Agnieszka Stępowska, która przygotowywała część poświęconą agrotechnice brokułów. – Zabiegi te sprzyjają szybkiemu ukorzenianiu się roślin i zmniejszają niebezpieczeństwo prażenia korzeni już u bardzo młodych roślin. Rośliny przygotowane do sadzenia powinny być dobrze podlane, a tuż przed sadzeniem wskazane jest zastosowanie preparatów zabezpieczających przed nadmierną transpiracją. Jest to szczególnie istotne w czasie upalnej pogody, bowiem ogranicza więdnięcie roślin. Rozsady najlepiej przyjmują się, gdy sadzimy je do wilgotnej gleby (ok. 70% p.p.w.). Wówczas po posadzeniu można uprawę tylko deszczować w ilości ok. 10 mm opadu, aby przyspieszyć związanie bryły korzeniowej z glebą. Na polach potencjalnie zakażonych kiłą kapusty, takie postępowanie zmniejsza „napływ” zarodników grzyba w bezpośrednie sąsiedztwo młodych korzeni.

Broszura, którą można pobrać TUTAJ jest zaakceptowana przez Głównego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Tebukonazol do rzepaku w najwyższym stężeniu!

Rejestracja fungicydu Bukat 500 SC została poszerzona o zastosowanie w rzepaku ozimym. Co to oznacza dla rolników?

16 marca 2017

Soja: odmiany najlepsze do Twojego gospodarstwa

Prawidłowy dobór odmiany soi będzie jednym z ważniejszych kroków do uzyskania wysokich plonów. Sprawdź, jaką wybrać odmianę!

23 marca 2017

Spotkania polowe Syngenta Pola Klasy S 2017 aż w 9 lokalizacjach!

Pola Klasy S 2017 odbędą się aż w 9 lokalizacjach. W jakich miejscowościach Syngenta zaprezentuje kolekcje odmian zbóż i rzepaku?

21 marca 2017