Przechowywanie pomidorów – najważniejsze zasady

fot. Maria Grzegorzewska

Zbiór pomidorów przeznaczonych do przechowywania powinien być wykonany bardzo ostrożnie, aby nie powodować uszkodzeń skórki. Jest to równie istotne, jak samo przechowywanie pomidorów. Podpowiadamy, jak robić to prawidłowo.

Owoce pomidora wykazują charakter klimakteryczny i w związku z tym ich trwałość przechowalnicza jest zależna od stopnia dojrzałości w czasie zbioru. Mianowicie, można je zbierać od fazy zielonych wyrośniętych owoców z wytworzoną już substancją galaretowatą do fazy owoców w pełni wybarwionych.

Reklama

Zbiór pomidorów na przechowywanie

Poleca się, aby owoce pakować do płytkich skrzynek, jedną lub dwiema warstwami. Pomidory zielone należy zbierać bez szypułek, ponieważ są one kierowane zwykle do długiego przechowania, a szypułki szybko więdną i starzeją się oraz mogą powodować zwiększone gnicie owoców. Na owocach zapalonych i w pełni wybarwionych, szypułki mogą być pozostawione, gdyż w czasie krótkiego składowania nie stanowią zagrożenia dla jakości pomidorów. Gdy stosuje się mycie zebranych owoców, to temperatura wody powinna być co najmniej o 5°C wyższa od temperatury miąższu owoców. Zapobiega to wnikaniu wody z mikroorganizmami chorobotwórczymi do wnętrza owoców przez mikro otwory w skórce.

Właściwe przechowywanie pomidorów

Najdłużej można przechowywać owoce zielone. Im stadium dojrzałości owoców jest bardziej zaawansowane, tym okres przechowywania jest krótszy. Optymalną temperaturą do przechowywania owoców zielonych jest 12–13ºC, natomiast wilgotność względna powietrza powinna wynosić 85–90%. W takich warunkach pomidory dojrzewają stopniowo i po 4–6 tygodniach niemal wszystkie owoce są wybarwione. Pomidory należą do roślin ciepłolubnych i ich owoce są wrażliwe na uszkodzenia chłodowe. W niższej temperaturze następują zaburzenia w dojrzewaniu owoców, pogorszenie smaku, miękniecie i gnicie.

Stosowanie atmosfery kontrolowanej

przechowywanie pomidorów

Pomidory gałązkowe zebrane w fazie od zapalonej do jasno czerwonej

fot. dr Maria Grzegorzewska

Przechowywanie pomidorów zielonych poleca się przeprowadzać w kontrolowanej atmosferze (KA) o składzie gazowym: 5% CO2 – 3% O2 lub 0% CO2 – 2% O2. W KA długość okresu przechowania może dochodzić do 10– 12 tygodni. Wybarwianie owoców przechowywanych w kontrolowanej atmosferze następuje po ich przeniesieniu do normalnej atmosfery i wyższej temperatury. Proces dojrzewania i wybarwiania pomidorów najszybciej przebiega w temperaturze 18– 24°C. W temperaturze niższej proces ten przebiega znacznie wolniej. Natomiast w temperaturze powyżej 25°C często obserwuje się nierównomierne wybarwianie owoców i szybkie ich mięknięcie.

Przechowywanie pomidorów – w jakich warunkach?

Optymalna temperatura do przechowania pomidorów dojrzewających zależna jest od stopnia zabarwienia owoców. Wynosi: dla owoców słabo zapalonych — 10–13°C, natomiast dla mocno zapalonych — 8–10°C. Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 85–90%. Przechowywanie pomidorów zapalonych do osiągnięcia pełnej dojrzałości trwa od 1 do 2 tygodni. Dojrzewające owoce pomidorów produkują dużo etylenu i są wrażliwe na jego działanie.

Owoce o zabarwieniu różowopomarańczowym i jasnoczerwonym mogą być składowane od 1 do 2 tygodni w temperaturze 8–10°C z zachowaniem wysokiej wartości handlowej. W pełni dojrzałe owoce tolerują jeszcze niższą temperaturę i przez okres 7–10 dni można je składować w temperaturze 7–8°C.

Składowanie czerwonych pomidorów

Przechowywanie pomidorów, które są już czerwone jest możliwe. W sytuacji, gdy przez kilka dni są w temperaturze 5°C lub nawet niższej (1,5–2°C), bezpośrednio po wyjęciu z chłodni na ogół nie wykazują objawów zepsucia. Dopiero w przypadku pozostawienia ich w wyższej temperaturze (ok. 20°C) szybko ulegają gniciu. Należy przy tym dodać, że smak i zapach dojrzałych owoców składowanych w niskiej temperaturze ulega wyraźnemu pogorszeniu.

Jak przechowywać pomidory, aby ograniczyć porażenie przez choroby? Należy dokładnie oczyścić i zdezynfekować pomieszczenia i opakowania oraz unikać uszkodzeń mechanicznych owoców podczas zbioru, transportu i załadunku do przechowalni.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *