Sorgo- 5 zbożem na świecie

fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/lightbox/151643-sorgo/

Wśród zbóż sorgo jest 5 pod względem zajmowanej powierzchni i wielkości zbiorów. W łącznej produkcji zbóż na świecie, wynoszącej 2,8 mld ton, udział sorga sięga jednak zaledwie ok. 2%.

Reklama

Gatunek o ogromnym potencjale

sorgo ziarnowe

Doświadczenie z sorgo ziarnowym – faza formowania pędu – 6 lipca 2015.

W porównaniu z podstawowymi zbóżami, sorgo jest zaliczane do nisko plonujących i średnio na świecie zbiera się zaledwie 1,5 t ziarna z ha. Wynika to tego, że ponad 60% powierzchni zasiewów tego gatunku prowadzone jest w Afryce. W tym samym roku we Włoszech średni plon wyniósł ponad 7 t ziarna z ha (uprawiane na 51 tys. ha), a w USA 3,7 t/ha z ponad 2,6 mln ha.

 

Plonowanie sorga na świecie

O potencjale plonotwórczym sorga ziarnowego świadczą wyniki konkursu farmerów amerykańskich (NSP Yield Contest Awards 2015) rywalizujących w kilku kategoriach. Największy plon uzyskano, gdy sorgo uprawiano bezorkowo z nawadnianiem – 239 bushli z akra. Po przeliczeniu jednostek zwycięzca konkursu uzyskał 15 t ziarna z ha. Najwyższe plony, jakie uzyskano, sięgały 22 t ziarna z ha. Jest to więc gatunek o bardzo dużym potencjale, perspektywiczny dla świata.

Alternatywa dla Polski

uprawa sorgo na ziarno

Sorgo ziarnowe białe. (Foto: AgroFoto.pl, jano65)

We wspomnianych Stanach Zjednoczonych sorgo jest uprawiane w tych rejonach, gdzie uprawa kukurydzy z powodów środowiskowych i wstępujących okresów bezdeszczowych jest obarczona dużym ryzykiem (stany Kansas, Oklahoma, Texas). Sorgo jest więc gatunkiem alternatywnym dla kukurydzy i tak również powinno być traktowane w naszym kraju.

15 krajów uprawia sorgo

W warunkach europejskich, według statystyki FAO, sorgo na ziarno jest uprawiane w 15 krajach, na łącznej powierzchni 390 tys. ha. Z tej powierzchni blisko 220 tys. jest uprawiane w europejskiej części Rosji i na Ukrainie. W statystykach FAO ujęta jest również Macedonia, w której łącznie uprawiano 40 ha sorga. Brak jest natomiast danych statystycznych z Polski, gdzie powierzchnia uprawy w ostatnich latach (tylko w oparciu o informacje od rolników z ok. Sandomierza) była porównywalnej wielkości (ok. 70 ha).

Struktura produkcji zbóż w świecie

Rys. 1. Struktura produkcji zbóż w świecie (FAOSTAT 2014).

Wady i zalety sorga

Warunki klimatyczne w naszym kraju w przeważającej części nie są odpowiednie do uprawy sorga na ziarno. Sorgo ziarnowe należy więc do gatunków, których uprawa jest obarczona dużym ryzykiem. Podobne było przeświadczenie ponad 60 lat temu, gdy w Polsce rozpoczęto uprawę kukurydzy. Jeżeli tym gatunkiem zainteresują się hodowcy, to poprzez postęp hodowlany nastąpi rozpowszechnienie sorga w naszym kraju. 2 czynnikiem, który może mieć wpływ na rozpowszechnienie sorga, są zmiany w przebiegu pogody i występujące okresowe susze i posuchy.

Do najważniejszych zalet sorga ziarnowego należy zaliczyć:

  • duży potencjał plonowania (w oparciu o informacje od polskich rolników można w naszym kraju uzyskać do 9 t ziarna z ha);
  • szeroki zakres wykorzystania (zboże konsumpcyjne, paszowe, przemysłowe);
  • przynależność do grupy zbóż bezglutenowych (ważne do produkcji żywności bezglutenowej);
  • niskie wymagania wodne i wysoka odporność na suszę;
  • niższy niż w uprawie kukurydzy koszt materiału siewnego i zabiegów pielęgnacyjnych;
  • wysoką wartość energetyczną i zawartość związków mineralnych (wartość pokarmowa zbliżona do kukurydzy);
  • wysoką, w stosunku do innych zbóż, zawartość substancji antyoksydacyjnych.

W warunkach europejskich, według statystyki FAO, sorgo na ziarno jest uprawiane w 15 krajach, na łącznej powierzchni 390 tys. ha.

Niekorzystnymi cechami są:

  • długi okres wegetacji, powodujący konieczność przeprowadzenie zbioru późną jesienią;
  • możliwość silnego porażenia ziarna przez grzyby zwłaszcza w warunkach niekorzystnego przebiegu pogody i przy niewłaściwym postępowaniu po zbiorze (w mokrym ziarnie bardzo szybko następuje rozwój grzybów );
  • możliwość niszczenia dojrzewającego ziarna przez ptaki i spadek wysokości i jakości plonu ziarna;
  • wysoka (za wysoka w przypadku monodiety) zawartość niektórych aminokwasów: waliny, metioniny, cysteiny, izoleucyny, fenyloalaniny, tyrozyny, a zwłaszcza leucyny (nadmiar leucyny może powodować występowanie pelagry-rumienia lombardzkiego).

Odmiany węgierskie i niektóre amerykańskie, które były oceniane w warunkach Polski centralnej i południowo-zachodniej, mogą zapewnić wysoki plon ziarna.

Podstawowe wymogi dla uprawy sorgo

Odmiany węgierskie i niektóre amerykańskie, które były oceniane w warunkach Polski centralnej i południowo-zachodniej, mogą zapewnić wysoki plon ziarna. Konieczne jest jednak dokładne poznanie wymagań tych odmian i spełnienie kilku podstawowych wymogów:

  • wybór właściwej odmiany;
  • siew w optymalnym terminie;
  • właściwy dobór herbicydów i terminu ich aplikacji;
  • szybkie (natychmiastowe) dosuszanie ziarna po zbiorze, gdy wilgotność jest powyżej optymalnej (>14%).

Sorgo jest ciekawym gatunkiem, ale do jego uprawy należy się przekonać i nie rozpoczynać tej działalności na dużą skalę bez poznania specyfiki tej uprawy. Osoby oczekujące szybkiego zwrotu zainwestowanego kapitału powinny rozważyć zarówno korzystne właściwości tego gatunku, ale również być przygotowane na ryzyko związane z uprawą sorga.

Sorgo w Polsce 2025 – planowany wzrost areału

W 2025 roku polscy rolnicy planują zwiększyć areał sorga do 20 000 hektarów. Chociaż w 2024 roku uprawiano 5 000 hektarów, trend wzrostowy jest silny. Dlatego Ministerstwo Rolnictwa wskazuje sorgo jako roślinę strategiczną w suchych regionach. Ponadto zwiększono dostępność nasion odmian przystosowanych do warunków Polski. Z tego powodu rolnicy chętniej podejmują decyzję o zmianie struktury zasiewów.

Nowe odmiany sorga i ich adaptacja w Polsce

W 2025 roku firmy Lidea, KWS i Agro Seed wprowadzają odmiany przystosowane do chłodniejszych stref klimatycznych. Co ważne, odmiany te zapewniają plonowanie powyżej 10 t/ha zielonej masy. Ponadto wyniki testów terenowych potwierdzają ich odporność na suszę. Dlatego rolnicy z północy kraju coraz częściej wybierają właśnie sorgo. Mimo to konieczna pozostaje dalsza weryfikacja pod kątem chorób.

Sorgo a cele klimatyczne i energetyczne w 2025 roku

Sorgo wpisuje się w priorytety Zielonego Ładu oraz strategii energetycznych UE. Roślina potrzebuje mniej wody niż kukurydza i dobrze znosi stres termiczny. Ponadto cechuje ją niski poziom emisji gazów cieplarnianych w całym cyklu uprawy. Dlatego sorgo traktuje się jako surowiec do biogazu i biomasy. Z tego względu gospodarstwa ekologiczne i energetyczne zwiększają zainteresowanie tym gatunkiem.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *