Tłocznia soków alternatywą dla wiejskiego biznesu

Tłocznia soków alternatywą dla wiejskiego biznesu

Działalność gospodarczą na terenach wiejskich prowadzić nie jest łatwo. Ta sztuka udała się Grażynie Wiatr.

Działalność gospodarczą na terenach wiejskich prowadzić nie jest łatwo. Wieś ma inną specyfikę niż miasto. Jak tłocznia soków może zyskać popularność na wsi?

Często decydując się na lokalizację firmy na wsi, potrzebne jest pokonanie wielu barier, problemów, ale również zwykłej sąsiedzkiej zazdrości. Ta sztuka udała się Grażynie Wiatr, która już od kilku lat wspólnie z synem Łukaszem prowadzi w Dmosinie w woj. łódzkim Tłocznię Soków i Warzyw „Wiatrowy Sad”.

Tłocznia soków „Wiatrowy Sad”

Soki z „Wiatrowego Sadu” produkowane są z owoców z własnego 17-hektarowego gospodarstwa sadowniczego położonego w pobliżu Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich w dolinie rzeki Mrogi w gm. Dmosin. Tłocznia służy też innym mieszkańcom gminy. Często bowiem okoliczni sadownicy, korzystając z uprzejmości pani Grażyny, przywożą do zakładu swoje jabłka, a odbierają sok.

Soki wytwarzane bez dodatku cukru, wody i konserwantów są skarbnicą witamin i gwarancją zdrowia na długie lata.

Działanie tłoczni

Osobom, które zastanawiają się nad podobnym biznesem, przybliżamy, jak działa tłocznia: urządzenie do wytwarzania soków składa się z płuczki, do której wsypuje się określony rodzaj owoców bądź warzyw. Następnie umyty surowiec „wędruje” do podzespołu rozdrabniającego go na moszcz. W dalszej kolejności z moszczu oddzielany jest sok od wytłoków, które mogą być zagospodarowane jako pasza dla zwierząt, dodatek do pasz, kiszonka bądź materiał na kompost. Przy przetwarzaniu jabłek 70% produkcji to wysokiej jakości sok, a 30% właśnie wytłoki. Wyciśnięty sok jest filtrowany, a następnie kierowany do pasteryzatora. Stąd jest rozlewany do aseptycznych zestawów w postaci tylko worka foliowego z zaworem bądź worka foliowego z zaworem i kartonu wielokrotnego użytku.

Dzięki zastosowaniu procesu technologicznego, w którym owoce są tłoczone i poddawane procesowi pasteryzacji, uzyskujemy naturalnie mętne soki posiadające bogaty bukiet smaków i wartości odżywczych, przez co zachowują świeży smak i aromat do 14 dni po otwarciu, dzięki pakowaniu w worek bag in box – informuje pani Wiatr.

Program integrowanej produkcji owoców

Gospodarstwo objęte jest programem integrowanej produkcji owoców (IPO), wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowia ludzi, będący pod kontrolą Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa.

Tłocznia soków

Dziś tłocznia wytwarza soki nie tylko z jabłek, ale również z dodatkiem rabarbaru, pietruszki, mięty, aronii, wiśni czy pokrzywy.

Początkowo firma rodzinna Wiatrów produkowała tylko na własne potrzeby sok z jabłek, ale zainteresowanie, z jakim się spotkały ich wyroby na okolicznych jarmarkach z regionalną żywnością, sprawiło, że podjęli decyzję o założeniu działalności gospodarczej i sprzedaży soku. Tak powstała tłocznia. Z roku na rok powiększał się też asortyment. Dziś wytwarzają już nie tylko sok z jabłek, ale również z dodatkiem rabarbaru, pietruszki, mięty, aronii, wiśni czy pokrzywy.

Docenione soki z Dmosina

Walory smakowe soków z Dmosina zostały docenione nie tylko przez konsumentów, ale również przez specjalistów od zdrowego żywienia, o czym świadczy chociażby półka z pucharami i dyplomami znajdującą się w firmowym biurze. Soki zostały też wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dziś można ich spróbować nie tylko na miejscu w Dmosinie, ale również w całej Polsce. Wiele bowiem restauracji zaopatruje się w soki właśnie w firmie państwa Wiatrów. Można je kupić też w sieci sklepów z ekologiczną żywnością oraz przez Internet.

Prosperująca tłocznia soków

Początkowa tłocznia miała być jedynie sposobem na wykorzystanie jabłek z rodzinnego sadu, których nikt nie chciał kupić za godziwą cenę. Dziś, po kilku latach funkcjonowania, okazała się dobrym sposobem na prosperujący rodzinny biznes. Jest też powodem do dumy, ponieważ wytwarzane w Dmosinie bez dodatku cukru, wody i konserwantów soki są skarbnicą witamin i gwarancją zdrowia na długie lata.

Hodowla pstrąga pomysłem na polską wieś?

Hodowla pstrąga to doskonały pomysł na biznes. Żywym dowodem są na to państwo Balcerzakowie. Poznajcie ich historię!

10 listopada 2018

Odłowy karpia ruszyły. Czy rolnik może zostać producentem ryb?

W stawach hodowlanych trwają jesienne żniwa. Hodowcy ryb w całym kraju przygotowują karpia na tradycyjną wieczerzę wigilijną

15 listopada 2018

Czy chów krów mamek się opłaca?

Aby upewnić się, że chów mamek może być opłacalnym biznesem, odwiedziliśmy pana Jana Brzozowskiego. Przeczytajcie wywiad!

10 listopada 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close