Główne postulaty w „Karcie prawdziwej żywności”

Do 6 grudnia 2015 r. zbierane są podpisy pod „Kartą prawdziwej żywności’’. Czego dotyczą jej główne postulaty?

Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Wsi Polskiej do 6 grudnia 2015 r. zbiera podpisy pod „Kartą prawdziwej żywności”, która zostanie przekazana z prośbą o jej realizacje przez polski rząd na ręce Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poniżej przedstawiamy główne postulaty znajdujące się w „Karcie prawdziwej żywności”:

„Kierując się poszanowaniem dla pięknej tradycji chłopskich gospodarstw rodzinnych, które wyjątkowo przyczyniają się do zachowania bogactwa kulturowego i bioróżnorodności upraw na polskiej wsi, a także najlepszych produktów żywnościowych dostępnych w Europie, my, niżej podpisani, wzywamy Rząd RP do natychmiastowego wprowadzenia w życie punktów wymienionych w «Karcie prawdziwej żywności»:

  1. Zezwolenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym na sprzedaż wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.
  2. Uznanie:
    a) dla kluczowej roli małych i średnich gospodarstw rolnych w ochronie i utrzymaniu suwerenności żywieniowej niezbędnej w podstawowym zaopatrzeniu narodu w żywność,
    b) dla kluczowej roli, jaką małe i średnie tradycyjne gospodarstwa rodzinne odgrywają w ochronie naturalnej i kulturowej bioróżnorodności, cechującej szczególny charakter polskiej wsi.
    W związku z powyższym – natychmiastowe wdrożenie wieloletniego programu ochrony i wspierania finansowego, merytorycznego i promocyjnego tych gospodarstw.
  3. Zapewnienie konsumentom, pragnącym się żywić dobrej jakości naturalnym jedzeniem (produkty nisko przetworzone i bez dodatków chemicznych), łatwych i dostatecznych możliwości nabywania takiego jedzenia lokalnie.
    W powyższym celu – zniesienie ograniczeń kupowania od miejscowych rolników (dla konsumentów i instytucji) pełnego asortymentu lokalnych produktów żywnościowych przez sklepy, szkoły, restauracje, inne instytucje.
  4. Przeprowadzenie ogólnokrajowej akcji uświadamiania konsumentom wyjątkowej wartości dla zdrowia świeżej, lokalnej i smacznej żywności produkowanej tradycyjnymi i ekologicznymi metodami (produkty nisko przetworzone i bez dodatków chemicznych) przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne w przeciwieństwie do żywności wytwarzanej metodami wielkoprzemysłowymi i transportowanej z daleka.
  5. Podjęcie autentycznego wysiłku i konkretnych działań w celu odbudowania rynku «prawdziwego jedzenia od prawdziwych rolników», z czego korzyści rozszerzą się na ożywienie lokalnej gospodarki wiejskiej oraz kultury i sztuki polskiej wsi; dzięki temu – stworzenie nowych, atrakcyjnych miejsc pracy.
  6. Zapewnienie przez Rząd RP dostatecznych możliwości łatwego i długoletniego dzierżawienia ziemi rolnej, będącej obecnie w rękach agencji rządowych, przez młodych, ambitnych rolników, którzy chcą produkować żywność metodami ekologicznymi i tradycyjnymi, aby dziś oni mogli mieć pracę w rolnictwie, a w przyszłości ich dzieci”.

Postulaty zostały zatwierdzone przez sir Juliana Rose’a, prezesa Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC, oraz Jadwigę Łopatę, laureatkę ekologicznego Nobla, dyrektorkę EKOCENTRUM ICPPC.

Targi i wystawy rolnicze 2017: co planuje DODR?

Sprawdź, kiedy na Dolnym Śląsku odbędą się najważniejsze targi i wystawy rolnicze 2017 r. Na jakich imprezach nie może Cię zabraknąć?

18 lutego 2017

Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu

Dzieje DODR sięgają roku 1960. Ile od tego czasu się zmieniło i z jakimi problemami zmagają się dolnośląscy rolnicy?

19 lutego 2017