Główne postulaty w „Karcie prawdziwej żywności”

Do 6 grudnia 2015 r. zbierane są podpisy pod „Kartą prawdziwej żywności’’. Czego dotyczą jej główne postulaty?

Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Wsi Polskiej do 6 grudnia 2015 r. zbiera podpisy pod „Kartą prawdziwej żywności”, która zostanie przekazana z prośbą o jej realizacje przez polski rząd na ręce Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Poniżej przedstawiamy główne postulaty znajdujące się w „Karcie prawdziwej żywności”:

„Kierując się poszanowaniem dla pięknej tradycji chłopskich gospodarstw rodzinnych, które wyjątkowo przyczyniają się do zachowania bogactwa kulturowego i bioróżnorodności upraw na polskiej wsi, a także najlepszych produktów żywnościowych dostępnych w Europie, my, niżej podpisani, wzywamy Rząd RP do natychmiastowego wprowadzenia w życie punktów wymienionych w «Karcie prawdziwej żywności»:

  1. Zezwolenie małym i średnim gospodarstwom rodzinnym na sprzedaż wyhodowanych i przetworzonych przez siebie w domowych warunkach produktów bez konieczności spełniania nieadekwatnych i niepotrzebnych wymogów weterynaryjnych i higieniczno-sanitarnych, sporządzonych dla wielkich przedsiębiorstw przemysłowych.
  2. Uznanie:
    a) dla kluczowej roli małych i średnich gospodarstw rolnych w ochronie i utrzymaniu suwerenności żywieniowej niezbędnej w podstawowym zaopatrzeniu narodu w żywność,
    b) dla kluczowej roli, jaką małe i średnie tradycyjne gospodarstwa rodzinne odgrywają w ochronie naturalnej i kulturowej bioróżnorodności, cechującej szczególny charakter polskiej wsi.
    W związku z powyższym – natychmiastowe wdrożenie wieloletniego programu ochrony i wspierania finansowego, merytorycznego i promocyjnego tych gospodarstw.
  3. Zapewnienie konsumentom, pragnącym się żywić dobrej jakości naturalnym jedzeniem (produkty nisko przetworzone i bez dodatków chemicznych), łatwych i dostatecznych możliwości nabywania takiego jedzenia lokalnie.
    W powyższym celu – zniesienie ograniczeń kupowania od miejscowych rolników (dla konsumentów i instytucji) pełnego asortymentu lokalnych produktów żywnościowych przez sklepy, szkoły, restauracje, inne instytucje.
  4. Przeprowadzenie ogólnokrajowej akcji uświadamiania konsumentom wyjątkowej wartości dla zdrowia świeżej, lokalnej i smacznej żywności produkowanej tradycyjnymi i ekologicznymi metodami (produkty nisko przetworzone i bez dodatków chemicznych) przez małe i średnie gospodarstwa rodzinne w przeciwieństwie do żywności wytwarzanej metodami wielkoprzemysłowymi i transportowanej z daleka.
  5. Podjęcie autentycznego wysiłku i konkretnych działań w celu odbudowania rynku «prawdziwego jedzenia od prawdziwych rolników», z czego korzyści rozszerzą się na ożywienie lokalnej gospodarki wiejskiej oraz kultury i sztuki polskiej wsi; dzięki temu – stworzenie nowych, atrakcyjnych miejsc pracy.
  6. Zapewnienie przez Rząd RP dostatecznych możliwości łatwego i długoletniego dzierżawienia ziemi rolnej, będącej obecnie w rękach agencji rządowych, przez młodych, ambitnych rolników, którzy chcą produkować żywność metodami ekologicznymi i tradycyjnymi, aby dziś oni mogli mieć pracę w rolnictwie, a w przyszłości ich dzieci”.

Postulaty zostały zatwierdzone przez sir Juliana Rose’a, prezesa Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC, oraz Jadwigę Łopatę, laureatkę ekologicznego Nobla, dyrektorkę EKOCENTRUM ICPPC.

Sprzedaż ziemi rolnej: chwilowy zastój w obrocie

Czego możemy spodziewać się w najbliższym czasie na rynku ziemi rolniczej? Specjalnie dla agrofaktu wypowiadają się eksperci!

12 stycznia 2017

Pierwsza konferencja dla pszczelarzy w 2017!

14 stycznia w siedzibie MODR w Karnowicach odbędzie się XXI Wojewódzka Konferencja Pszczelarskiej! Jakie tematy zostaną poruszone?

12 stycznia 2017

Tradycyjne wędzenie: na jakich zasadach jest możliwe?

Na co należy zwrócić uwagę podczas tradycyjnego wędzenia? W jaki sposób ograniczają polskich przetwórców unijne przepisy?

7 stycznia 2017