Sprzedawać czy czekać? Oto jest pytanie!

Sprzedawać czy czekać? Oto jest pytanie!

Ceny w skupach są niskie, dlatego sadownicy także zastanawiają się: sprzedawać czy czekać?

Nie tylko producenci jabłek mają w tym roku takie dylematy. Ceny w skupach są niskie, dlatego sadownicy także zastanawiają się: sprzedawać czy czekać?

Stracić zawsze zdążymy – mówi Zbigniew Rewera, prezes Grupy Producentów Owoców i Warzyw Refal z Łukawy k. Sandomierza. – Ceny w skupach nie pokrywają nawet kosztów produkcji owoców, nie mówiąc już o zysku. Dlatego jestem zdania, że kto nie musi sprzedawać jabłek już teraz, ten ich sprzedawać nie powinien. Przy obecnych cenach nie zarobi się nawet na tych najlepszych jabłkach.

Ceny w skupach nie pokrywają nawet kosztów produkcji owoców, nie mówiąc już o zysku.

Zbigniew Rewera, prezes Grupy Producentów Owoców i Warzyw Refal z Łukawy k. Sandomierza

W woj. świętokrzyskim, gdzie działa grupa Refal, ceny są niskie. Nawet jabłka konsumpcyjne najlepszych odmian, takie jak paskowana Gala nie kosztują w skupie więcej niż 70–80 gr. To do sprzedaży nie zachęca.

Wszyscy sadownicy zwracają uwagę, że rok temu, jesienią, ceny za jabłka były zupełnie inne – były opłacalne dla producentów jabłek. Duża obniżka przyszła dopiero wiosną 2016, gdy okazało się, że w chłodniach jest zatrzęsienie jabłek.

Ale 2 lata temu jesienne ceny skupu także były bardzo niskie – przypomina prezes Rewera. – Natomiast wszystko zmieniło się wiosną, gdy okazało się, że jabłek na rynku jest mało. Wtedy ceny nagle podskoczyły. Trochę liczymy na taki scenariusz i w tym sezonie.

Podobnego zdania są także inni sadownicy.

My też nie śpieszymy się ze sprzedażą owoców i mamy nadzieję, że na wiosnę ceny będą znacznie lepsze – mówi Aneta Ciok-Donica, członek zarządu Grupy Producentów Owoców Costhella z Konarów, k. Warki. Bardzo liczymy na to, że powtórzy się scenariusz sprzed 2 lat.

Jak widać, prawie w każdej gałęzi produkcji roślinnej rolnicy mają w tym roku te same problemy. Czy wiosna poprawi cenowo humory nie tylko sadownikom, ale i pozostałym producentom rolnym, którzy zwlekają ze sprzedażą wyprodukowanej żywności? Oby tak się stało.

Cena jęczmienia paszowego najwyższa od ponad 3 lat

W którym regionie kraju jęczmień paszowy jest najdroższy, a w którym najtańszy?

25 kwietnia 2018

Mospilan 20 SP. Oryginał jest tylko jeden!

W walce ze szkodnikami nie ma miejsca na eksperymenty. Nie dziwi więc to, że rolnicy wybierają sprawdzone rozwiązania.

20 kwietnia 2018

„Dzięki stosowanym zabiegom, nasza pszenica zawsze trzyma parametry”

Andrzej Wszeborowski uprawia pszenicę konsumpcyjną na ok. 400 ha. Jak chroni uprawy przed chorobami, aby utrzymać wysokie parametry ziarna?

22 kwietnia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij