Wciąż trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej

Wciąż trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej

Wciąż trudna sytacja na rynku trzody chlewnej skłoniła zarząd KRIR do złożenia specjalnego wniosku MRiRW.

W związku z bardzo trudną sytuacją na rynku wieprzowiny, Zarząd KRIR w dniu 22 grudnia 2015 r. przedstawił Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi swoje stanowisko w tej kwestii i propozycje wprowadzenia rozwiązań w celu poprawy tragicznej sytuacji hodowców trzody chlewnej.

Zdaniem Zarządu KRIR jedną z przyczyn spadku cen trzody chlewnej mogą być również nieprawidłowości w prowadzeniu i rozliczaniu produkcji w systemie nakładczym. Umowa przewiduje zryczałtowane wynagrodzenie dla rolnika, zależne od efektów ekonomicznych mierzonych kosztem wyprodukowania 1 kg żywca wieprzowego. W umowach takich nie ma odniesienia do cen skupu tuczników. Dostarczane rolnikom prosięta najczęściej pochodzą z Holandii, Belgii, Danii, Niemiec oraz Litwy i Łotwy, co może stwarzać realne zagrożenie w postaci przywiezienia ASF.

Zarząd KRIR uważa, że system nakładczy zaciemnia obraz faktycznej oceny ilości pogłowia świń w naszym kraju, tym bardziej, że nie znana jest skala tuczu na zlecenia. Zwierzęta, które trafiają do rolników do tuczu, widnieją w systemie IRZ (System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt) jako ich, co nie jest do końca prawdą, gdyż faktycznym ich posiadaczem (właścicielem) jest zleceniodawca usługi.

Zdaniem samorządu rolniczego chów nakładczy niszczy rodzimych producentów, przyczyniając się bezpośrednio do spadku cen w skupie. Samorząd rolniczy domagał się wielokrotnie oraz uważa za niezbędne uregulowanie prawne tego procesu, m.in. poprzez przypisanie tej trzody do numeru stada zakładu przetwórczego.

Komentarze

  1. a już na 100% te z litwy czy z łotwy jadą z auyeszkiem i sieją go po okolicy smutne ale nikt nic z tym nie robi…

Odchów prosiąt i punkty krytyczne w tym okresie

Aby osiągnąć oczekiwane wyniki produkcyjne, bardzo istotny jest prawidłowy odchów świń. Dowiedz się więcej na ten temat!

11 czerwca 2018

Rosną ceny mięsa drobiowego

Czy taka tendencja utrzyma się w najbliższych miesiącach 2018 r.?

4 czerwca 2018

Aklimatyzacja w chlewni

Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wprowadzić nową świnie do stada!

14 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close