Przed wysiewem zbadaj zdolność kiełkowania ziarna!

Przed wysiewem własnego ziarna warto sprawdzić zdolność kiełkowania. Można to zrobić domowym sposobem. Jakim?

Rolnicy, którzy decydują się na wysianie pola ziarnem z własnych zbiorów, powinni przed pracami na polu sprawdzić zdolność kiełkowania ziarna. Nie potrzeba do tego żadnych badań laboratoryjnych, można to w prosty sposób zbadać domowym sposobem.

W przypadku kupowania materiału kwalifikowanego rolnicy nie muszą obawiać się o jakość czy siłę kiełkowania nasion. Co innego, jeśli decydują się na wysianie ziarna z własnych zbiorów lub kupionego np. od sąsiada. Dzięki temu będzie wiadomo, czy daną partię ziaren warto w ogóle wysiewać.

– Badanie domowym sposobem wykonuję co roku przed wysiewem. Choć nie jest to profesjonalne laboratorium, jeszcze nigdy wyniki badania mnie nie zawiodły. Aby sprawdzić zdolność kiełkowania, potrzebne jest kilka warstw ligniny, bibuły lub innego chłonnego materiału, który zwilża się wodą i układa płasko na podstawce ze szkła lub plastiku – radzi pan Robert, rolnik spod Dobrego Miasta (woj. warmińsko-mazurskie).  Ziarno, które posłuży do badania, powinno być całe, oczyszczone, pozbawione zanieczyszczeń, chwastów. Na zwilżonym materiale należy ułożyć 100 ziarniaków, najlepiej w 10 rzędach po 10 nasion – wtedy łatwiej będzie je później oszacować i policzyć. Ułożone ziarna przykrywa się drugim kawałkiem materiału, również mocno zwilżonego.

czyszczenie i zaprawianie nasion / zdolność kiełkowania

Do wyliczenia zdolności kiełkowania wystarczy kawałek ligniny bądź bibuły.

Całe badanie powinno trwać około tygodnia, dlatego nie należy brać się za nie tuż przed terminem wysiewu. Trzeba też przy tym dbać, by materiał cały czas był wilgotny.

Po tygodniu od wyłożenia nasion można górny materiał odkryć i policzyć, ile ziaren wykiełkowało. Za nadające się do wysiania uznaje się takie ziarno, które kiełkuje co najmniej w 90%. Jeśli więc podczas trwania badania wykiełkowało 90 lub więcej nasion, można ziarno z tej partii wysiać na polu.

 

Przeczytaj także:

Co ze skracaniem zbóż?

Tegoroczna wiosna zdaniem wielu rolników była najchłodniejszą od lat. Jak wobec takich warunków działają regulatory wzrostu?

18 maja 2017

Jak zwalczać mszyce? Naloty już się rozpoczęły!

Mszyce są powszechnym szkodnikiem atakującym zboża. W niektórych regionach pojawiły się komunikaty o ich obecności na plantacjach.

23 maja 2017

Jęczmień ozimy ma już ości – to ostatni moment na drugie skracanie

Po okresie złej pogody w końcu doczekaliśmy się ocieplenia. Rośliny rosną z dnia na dzień i to ostatni moment na drugie skracanie jęczmienia ozimego.

19 maja 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij