Analiza soku roślinnego a żywienie roślin

Analizy składu mineralnego liści czy owoców przed zbiorami mogą dostarczyć wskazówek na temat poziomu składników odżywczych w uprawach. Jednakże na ich tle wyróżnia się jeden test. A jest nim analiza soku roślinnego zawartego w liściach. Co daje taka analiza?
Analiza soku roślinnego to nowa technika badania stanu odżywienia roślin. Jest ona narzędziem, które umożliwia podejmowanie dokładniejszych decyzji związanych z uprawą roślin w trakcie sezonu w czasie rzeczywistym. Za jej pomocą można m.in. w czasie rzeczywistym ocenić pobór wody przez rośliny jagodowe czy inne rośliny sadownicze.
Spis treści
Jakie korzyści daje analiza soku?

Analiza soku roślinnego pozwala w czasie rzeczywistym ocenić stan odżywienia m.in. krzewów owocowych
Analiza soku roślinnego mierzy zawartość tylko składników odżywczych bezpośrednio dostępnych w roślinie. Dzięki temu sadownicy czy rolnicy mogą łatwiej identyfikować i korygować zaburzenia równowagi mineralnej, które ograniczają plon i jakość. Bezpośrednie badanie soku pozwala na określenie nie tylko zawartości istotnych makro- i mikroelementów czy cukrów, ale także przewodność elektryczną czy pH. Dostępne są też inne parametry, których nie można określić w zwykłym teście tkankowym. Wyniki analizy dają pełny obraz tego, co jest dostępne i co roślina może natychmiast wykorzystać do wzrostu.
Analiza soku umożliwia szybkie i dokładne dostosowanie programów nawozowych w celu precyzyjnego dostrojenia ilości składników odżywczych w okresie wegetacji. Szybko ujawnia skuteczność zmian programu żywieniowego, które mogą zoptymalizować wyniki i zminimalizować koszty. Ponadto umożliwia poprawę stanu odżywienia w celu zwiększenia naturalnej odporności na choroby. Co więcej, analiza soku może zminimalizować wpływ nawożenia na środowisko naturalne i poprawić zrównoważony rozwój produkcji rolnej.
Przewaga analizy soku nad analizą liści
Analiza liści pokazuje wszystkie składniki pokarmowe zgromadzone w ciągu życia tych organów, dlatego trudno jest tą metodą badać wpływ efektywności nawożenia. Jeśli niedobór ogranicza wzrost, potrzeba czasu, aby analiza liści wskazała tego przyczynę. Liść musi albo zwiększyć masę, albo ograniczający składnik pokarmowy musi zostać przeniesiony do innych części rośliny. Oba procesy są powolne. Nadmiar jest widoczny szybciej, ponieważ wzrost nie jest konieczny.
W przypadku analizy soku zarówno niedobór, jak i nadmiar składników pokarmowych można wykryć w ciągu kilku dni po zmianie w ich pobieraniu.
Wadą analizy soku jest obecnie niespójność metod jego ekstrakcji i analizy. Brakuje też określonych zakresów zawartości składników mineralnych w soku, ponieważ większość dotychczasowych analiz opiera się na wynikach analiz liści.
źródło: Growingproduce.com
Czytaj też:
AVALON — nawozy dolistne skrojone na miarę
Kwas humusowy w nawozie Rosahumus. Jak to działa?
Nowe linie nawadniające do borówki w 5 krokach!
