Fuzarioza kapusty – jak nie przeoczyć problemu?

Dawniej fuzarioza kapusty nie była tak popularna jak obecnie. Choroba może być obserwowana w okresie uprawy na polu, ale najczęściej występuje w czasie przechowywania główek kapusty. Sprawdź, jak chronić uprawę przed fuzariozą.
Patogen jest pasożytniczym i saprotroficznym grzybem o nazwie Fusarium avenaceum. Obecność F. avenaceum powszechnie notowano na obszarach, w których występuje klimat umiarkowany. Znany jest także w wilgotnych regionach o klimacie tropikalnym.
Spis treści
Charakterystyka patogenu
F. avenaceum wytwarza makro i mikrokonidia. Patogen zimuje w formie grzybni w resztkach porażonych roślin. Grzyb F. avenaceum może rosnąć w zakresie temperatur od 3 do 32ºC, a jego rozwój na roślinach jest bardzo intensywny. Od zaobserwowania pierwszych objawów fuzariozy kapusty do całkowitego zniszczenia główek może upłynąć 3–4 dni.
Fuzarioza kapusty – objawy
Na zewnętrznych liściach okrywających główkę kapusty widoczne są początkowo wodniste, z czasem brunatniejące przebarwienia. Te z kolei wraz z rozwojem sprawcy choroby pokrywają się nalotem zbliżonym do pomarańczowego. Stanowi to znaczącą cechę w rozpoznawaniu fuzariozy kapusty. Tkanki w obrębie przebarwienia ulegają gniciu. Analiza mikroskopowa, wykrywająca charakterystyczne sierpowate zarodniki, ułatwia diagnozę sprawcy choroby.
Rośliny żywicielskie sprawcy
Patogen infekuje rośliny należące do ponad 150 rodzajów. Pasożytuje także na roślinach iglastych, skrzypach, paprotkowatych. Ma wielu żywicieli wśród roślin warzywnych. W uprawie rzepaku jest jednym ze sprawców zgorzeli siewek. Niedawno wykryto F. avenaceum jako sprawcę choroby na rzepie. W Polsce znany jest jako patogen kłosów żyta, pszenicy, owsa, pszenżyta, kolb kukurydzy i bulw ziemniaka.
Fuzarioza kapusty – skutki
Dopiero od kilku lat fuzarioza kapusty powoduje istotne straty gospodarcze w uprawie. Kilkanaście lat temu w Kanadzie grzyb Fusarium avenaceum zidentyfikowano jako nowy patogen brokułów, które długotrwale przechowywano w niskiej temperaturze i kontrolowanej atmosferze. Choroba należy do grupy grzybów powodujących straty w okresie przechowywania główek kapusty.
Zapobieganie
Eliminowanie uprawy kapusty w monokulturze na tym samym polu jest obecnie podstawowym zagadnieniem w ograniczaniu choroby. Także produkcja rozsady kapusty w podłożu wolnym od patogenu eliminuje pierwotne infekcje grzybem F. avenaceum. W walce z fuzariozą kapusty poleca się używanie nowych podłoży do produkcji rozsady lub ich odkażanie (np. przez parowanie). Po zaobserwowaniu obecności choroby w roku poprzednim należy zaprzestać uprawy warzyw kapustowatych na danym polu przez co najmniej 3 lata. W przypadku częstych problemów z chorobą w gospodarstwie, sugeruje się stosowanie odmian tolerancyjnych na fuzariozę, np. Congama RZ F1 czy Campbell F1.
Fungicydy dopuszczone w ochronie kapusty
Obecnie brak środków dopuszczonych do ochrony kapusty przed fuzariozą. Zaobserwowano, że fungicydy zawierające difenokonazol (np. Luna Experience 400 SC) stosowane w okresie wegetacji w ochronie kapusty przed innymi chorobami, zmniejszają nasilenie F. avenaceum na plantacji.
