Włókno w żywieniu loch: jak je dostarczyć i po co?

Download PDF

Utrzymanie loch w optymalnej kondycji należy do najważniejszych zadań hodowców trzody chlewnej. Kondycja jest jednocześnie odzwierciedleniem stanu odżywienia i warunków, w jakich zwierzęta są utrzymywane. Ponadto silnie wpływa na wskaźniki użytkowości rozrodczej, w tym przede wszystkim na skuteczność inseminacji oraz liczbę urodzonych i odchowanych prosiąt. Szczególne znaczenie ma włókno w żywieniu loch. Sprawdźcie dlaczego!

Żywienie loch prośnych oraz karmiących stanowi trudność ze względu na duże różnice w zapotrzebowaniu na podstawowe składniki odżywcze oraz związane z tym zmiany objętości zadawanej paszy w poszczególnych fazach cyklu produkcyjnego. Z reguły po pokryciu loch obniża się dzienną dawkę pokarmową do ok. 2,5 kg paszy pełnoporcjowej, co zapewnia im pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe, ale z drugiej strony implikuje nowe problemy. Jest to po pierwsze obniżenie dobrostanu loch, które fizycznie odczuwają głód, gdyż w czasie laktacji dostawały paszę do woli. Po drugie zaś zmniejszenie objętości zadawanej paszy w ciąży sprzyja problemom w rozkarmianiu loch na porodówce, co wydłuża okres ujemnego bilansu energetycznego.

Z reguły po pokryciu loch obniża się dzienną dawkę pokarmową do ok. 2,5 kg paszy pełnoporcjowej, co zapewnia im pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe, ale z drugiej strony implikuje nowe problemy.

Zapewnienie odpowiednio wysokiego poziomu włókna w żywieniu loch prośnych przynosi zarówno korzyści ekonomiczne hodowcy, jak również zapewnia właściwy dobrostan zwierzętom. Stąd też, duże znaczenie w żywieniu loch prośnych stanowią surowce charakteryzujące się wysoką zawartością włókna (produkty przemysłu rolno-spożywczego, w tym: otręby, susze, wysłodki buraczane, pulpy ziemniaczane, wytłoki jabłeczne, śruta słonecznikowa itp.).

Czym jest włókno?

Włókno jest składnikiem zaliczanym do węglowodanów. Od wielu lat w użyciu funkcjonuje termin włókna surowego; zalicza się do niego m.in. związki strukturalne ścian komórkowych roślin (celuloza, hemicelulozy, kutyna, suberyna) i ligninę. W nowoczesnym żywieniu preferuje się stosowanie pojęcia włókna pokarmowego. W skład którego, oprócz składników strukturalnych, wchodzą polisacharydy nieskrobiowe (β-glukany, ksylany, arabiniany, galaktany, pektyny), skrobia oporna i chityna. Zatem definicja ta obejmuje więcej substancji niż włókno surowe.

włókno w żywieniu loch

Nieodpowiednie żywienie loch prośnych może zmniejszyć liczebność miotu bądź zwiększyć liczbę upadków prosiąt.

Składniki włókna można podzielić na rozpuszczalne w wodzie (pektyny, większość hemiceluloz, niektóre polisacharydy) i nierozpuszczalne (ligninę, celulozę, niektóre hemicelulozy, β-glukany). Zdolność rozpuszczania włókna związana jest ze zjawiskiem pęcznienia oraz tworzenia żelu (frakcje nierozpuszczalne włókna również pęcznieją, ale nie wykazują zdolności tworzenia żelu).

Budowa chemiczna związków wchodzących w skład włókna [Hasik i in., 1997]
CząsteczkaZwiązek chemicznyRozpuszczalność
Hemicelulozyksyloza, arabinoza, mannoza, galaktoza, glukozarozpuszczalne w wodzie i ługach
Celulozaglukozanierozpuszczalne w ługach
Pektynykwas galakturonowy, galaktoza, arabinozarozpuszczalne w odzie
Ligninafenylopropannierozpuszczalne w 12 M H2SO4

Włókno w żywieniu loch: podstawowe informacje

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie trzody chlewnej
dwdx1906
U młodych loch 3 tygodnie trwa od 15 do 30 dni, także łatwo przegapić, a i często są te ruje słabo widoczne...
zobacz więcej »
mesi
21 godzin temu, dwdx1906 napisał: Powiedziałbym że stymulacja knurem, ale raczej nie masz... Prawdopodobnie ruja kiedyś wystąpiła bez większych objawów.  K...
zobacz więcej »
dwdx1906
Powiedziałbym że stymulacja knurem, ale raczej nie masz... Prawdopodobnie ruja kiedyś wystąpiła bez większych objawów. 
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o